14/9/23

Νέες ταινίες από 14/9/2023 - Παρουσίαση και σχολιασμός

Παρουσίαση και σχολιασμός των ταινιών που προβάλλονται από 14/9/23 στους κινηματογράφους: Μυστήριο στη Βενετία / Ήρωας κανενός / Σιχάθηκα τον εαυτό μου / Γάμος αλα ελληνικά Νο3 / Οι αχώριστοι / Oldboy (Επαν.) / Μανχάταν (Επαν.) / Η θηλιά (Επαν.) / Ο κίτρινος πράκτορας του Χονγκ Κονγκ (Επαν.)
Μυστήριο στη Βενετία – A haunting in Venice
Ένα μυστήριο της Άγκαθα Κρίστι και του ήρωά της, με γοτθική ατμόσφαιρα και φόντο τη Βενετία, αντί του Λονδίνου, που ήθελε βιβλίο της.
Βρισκόμαστε στο 1947. Ο ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό (Κένεθ Μπράνα) έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση και ζει στην απόκοσμη, μεταπολεμική Βενετία. Όλα αλλάζουν όταν τον επισκέπτεται η Αριάδνη Όλιβερ (Τίνα Φέι), η πιο διάσημη συγγραφέας μυστηρίου, που ισχυρίζεται ότι έχει κάτι να μοιραστεί μαζί του και του υπόσχεται ότι δεν πρόκειται για έγκλημα. Ο Πουαρό ενδίδει και συμμετέχει σε μια σεάνς της μέντιουμ Τζόις Ρέινολντς (Μισέλ Γιεό) που οργανώνεται στο παρηκμασμένο και στοιχειωμένο παλάτι που ανήκει στη διάσημη τραγουδίστρια όπερας Ροβένα Ντρέικ (Κέλλυ Ρέιλι), προσπαθώντας να αποδείξει ότι πρόκειται περί απάτης. Όταν ένας από τους συμμετέχοντες βρεθεί δολοφονημένος, όλοι θεωρούνται ύποπτοι και ο Βέλγος ντετέκτιβ βυθίζεται σε έναν νοσηρό κόσμο που κρύβει πολλά μυστικά.
Ο Κένεθ Μπράνα, σκηνοθετεί τυπικά τον εαυτό του ως Πουαρό, χρησιμοποιώντας ατμοσφαιρικά gothic horror κλισέ (που τα έχουμε δει σε δεκάδες ταινίες), με τη βοήθεια και της εξαίρετης φωτογραφίας του Χάρη Ζαμπαρλούκου. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Θρίλερ, Μυστηρίου, 103΄
Χώρα: 2023
Σκηνοθεσία: Κένεθ Μπράνα
Παίζουν: Κάιλ Άλεν, Κένεθ Μπράνα, Καμίλ Κοτέν, Τζέιμι Ντόρναν, Τίνα Φέι, Τζουντ Χιλ, Αλί Χαν, Έμα Λερντ, Κέλλυ Ρέιλι
Διανομή: Feelgood
============================= 
Ήρωας κανενός - Viens je t'emmène
Από τον σκηνοθέτη του «Ο άγνωστος της λίμνης», ένα ρομάντζο κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Η πόλη του Κλερμόν-Φεράν, την παραμονή των Χριστουγέννων, δέχεται μια τρομοκρατική επίθεση. Σε αυτό το τραγικό κλίμα, ο Μεντερίκ, ένας νεαρός στα τριάντα του, ερωτεύεται παράφορα την Ιζαντόρα, μια πόρνη αρκετά χρόνια μεγαλύτερή του. Ο Σελίμ, ένας νεαρός άστεγος, βρίσκει καταφύγιο στο κτίριο του Μεντερίκ. Η συλλογική παράνοια θα αποδυναμώσει σύντομα τη σχέση του ιδιαίτερου αυτού ζευγαριού.
INFO
Είδος: Κομεντί, Δραματική, 100΄
Χώρες: Γαλλία, Βέλγιο, 2023
Σκηνοθεσία: Αλαίν Γκιροντί
Παίζουν: Zαν-Σαρλ Κλισέ, Νοεμί Λβοφσκί, Ιλιέ Καντρί
Διανομή: Weird Wave
=============================
Σιχάθηκα τον εαυτό μου – Sick of myself
Η Σίγκνε και ο Τόμας διατηρούν μια αρρωστημένη, ανταγωνιστική σχέση, η οποία παίρνει μια άσχημη τροπή όταν ο Τόμας αποκτά ξαφνικά αναγνώριση για το καλλιτεχνικό του έργο. Γνήσια αντιδραστική, η Σίγκνε επιχειρεί απεγνωσμένα να ανακτήσει το στάτους της δημιουργώντας μια νέα, αδίστακτη περσόνα, η οποία τρέφεται από την προσοχή και τη συμπόνια των άλλων.
INFO
Είδος: Δραματική, Κομεντί, 97΄
Χωρα: Νορβηγία, 2022
Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Μπόργκλι
Παίζουν: Κριστίνε Κούγιατ Θορπ, Αϊρικ Σαϊθερ, Φάνη Βαάγκερ
Διανομή: Neo Films
=============================
Γάμος αλα ελληνικά 3 – My big fat Greek wedding 3
Τρίτη συνέχεια της γνωστής σειράς, στην οποία τα μέλη της οικογένειας Πορτοκάλος, έρχονται στην Ελλάδα για να συναντήσουν τους συγγενείς τους. Ένα reunion και ένα αλαλούμ χωρίς σενάριο, που ίσως διασκεδάσει τους απανταχού Έλληνες ομογενείς.
INFO
Είδος: Κωμωδία, 91΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Νία Βαρντάλος
Παίζουν: Νία Βαρντάλος, Τζον Κόρμπετ, Έλενα Καμπούρις, Τζία Καρίντις, Τζόι Φατόουν, Λούις Μάντιλορ, Λέινι Καζάν, Μαρία Βακράτσις 
Διανομή: Tanweer
=============================
Οι αχώριστοι - The inseparable
Η ταινία ακολουθεί τις περιπέτειες του Ντον, μίας μαριονέτας με ανεξάντλητη φαντασία που το έχει σκάσει από το κουκλοθέατρο, και του DJ Doggie Dog, ενός παρατημένου λούτρινου που έχει ανάγκη από έναν φίλο, καθώς συναντιούνται στο Σέντραλ Πάρκ και ενώνουν τις δυνάμεις τους για μία επική περιπέτεια φιλίας στην Νέα Υόρκη.
INFO
Είδος: Animation, Οικογενειακή, Περιπέτεια, 90
Χώρες: Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, 2023
Σκηνοθεσία: Τζέρεμι Ντεγκρουσόν
Ακούγονται: Τάσος Νταπαντάς, Κώστας Αποστολίδης, Άρτεμις Ματαφιά, Τάκης Σακελαρίου, Ραφαήλ Αριστοτέλους, Νίκη Γρανά
Διανομή: The Film Group
=============================
Oldboy (Επαν.)
Βασισμένη στο ομότιτλο ιαπωνικό manga, το οποίο δημιουργήθηκε από τους Γκάρον Τσουτσίγια και Νομπουάκι Μινεγκίσι, το Oldboy είναι ένα νοτιοκορεάτικο neo-noir (και βίαιο) θρίλερ δράσης. Η ταινία αποτελεί το δεύτερο μέρος της «Τριλογίας Εκδίκηση», που αποτελείται από την προγενέστερη «Η τελευταία εκδίκηση» (Sympathy for Mr. Vengeance, 2002) και τη μεταγενέστερη «Η εκδίκηση μιας κυρίας»  (Lady Vengeance, 2005). 
Η πλοκή της, επικεντρώνεται στην ιστορία του Ντάε-Σου Ο (Τσόι Μιν-Σικ), ο οποίος είναι φυλακισμένος επί 15 χρόνια σε ένα κελί, το οποίο μοιάζει με δωμάτιο ξενοδοχείου. Δεν γνωρίζει την ταυτότητα των απαγωγέων του, ούτε και τα κίνητρα τους. Όταν όμως ελευθερώνεται, στην προσπάθειά του για εκδίκηση βρίσκει και πάλι τον εαυτό του εγκλωβισμένο σε ένα δίκτυο ο σκευωριών και βίας, ενώ παράλληλα ερωτεύεται τη νεαρή σούσι-σεφ Μι Ντο (Κανγκ Χίε-Τζεονγκ). Βλέποντάς την πάλι και ύστερα από τον καταιγισμό της βίας που έχει κατακλύσει τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, θεωρώ ότι η ταινία παρακολουθείται μόνο από ιστορικό ενδιαφέρον και ως επιδραστική πολλών νοτιοκορεάτικων ταινιών που ακολούθησαν. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Θρίλερ, Δράμα, Δράσης, 120΄
Χώρα: Νότια Κορέα, 2003
Σκηνοθεσία: Παρκ Τσαν-Γουκ
Παίζουν: Τσόι Μιν-Σικ, Κανγκ Χίε-Τζεονγκ, Γου Τζι-Τάε
Διανομή: The Film Group
=============================
Μανχάταν – Manhattan (Επαν.)
Μια ταινία για την κρίση της μέσης ηλικίας και ένας φόρος τιμής του Γούντι Άλεν για την αγαπημένη του πόλη.
Εδώ ο Άλεν υποδύεται τον σαραντάρη Ισαάκ Ντέιβις έναν χωρισμένο σεναριογράφο τηλεοπτικών σόου, που ζει στο Μανχάταν και φαίνεται να είναι δυσαρεστημένος με τη δουλειά του. Η πρώην γυναίκα του (Μέριλ Στριπ) τον έχει εγκαταλείψει για να ζήσει με μια άλλη γυναίκα και γράφει ένα βιβλίο (all out) για τη σχέση της με τον Ισαάκ. Εκείνος βγαίνει ραντεβού με την Τρέισι (Μάριελ Χεμίνγουεϊ), μια 17χρονη μαθήτρια του λυκείου χωρίς προοπτικές, αλλά εκείνη είναι ερωτευμένη μαζί του. Όταν συναντά τη Μαίρη (Ντάιαν Κίτον), την ερωμένη του καλύτερού του φίλου Γιέιλ (Μάικλ Μέρφι), που είναι παντρεμένος με την Έμιλυ (Αν Μπερν), την ερωτεύεται παρόλο που και με αυτά δεν προβλέπει να έχει μέλλον. Χωρίζει όμως την Τρέισι κι αρχίζει μια σχέση με την Μαίρη, επηρεάζοντας έτσι εκτός από τη δική του, τη ζωή του φίλου του και τις ζωές των υπολοίπων γύρω του. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Κομεντί, Αισθηματική, 96΄
Χώρα: ΗΠΑ, 1979
Σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν
Παίζουν: Γούντι Άλεν, Ντάιαν Κίτον, Μέριλ Στριπ, Μάριελ Χεμίνγουεϊ, Μάικλ Μέρφι, Αν Μπερν
Διανομή: New Star
=============================
H θηλιά – Rope (Επαν.)
Ένα ψυχολογικό θρίλερ βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Πάτρικ Χάμιλτον, που φημίζεται από το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης τη μόνταρε με τέτοιο τρόπο ώστε ο θεατής να έχει την εντύπωση πως παρακολουθεί ένα μονοπλάνο σε πραγματικό χρόνο.
Ο Μπράντον και ο Φίλιπ είναι δύο νεαροί άνδρες που μοιράζονται ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη. Θεωρούν τους εαυτούς τους πνευματικά ανώτερους από τον φίλο τους Ντέιβιντ Κέντλι και ως εκ τούτου αποφασίζουν να τον δολοφονήσουν. Μαζί στραγγαλίζουν τον David με ένα σχοινί και τοποθετώντας το σώμα σε ένα παλιό σεντούκι, προχωρούν σε ένα μικρό πάρτι. Οι καλεσμένοι περιλαμβάνουν τον πατέρα του Ντέιβιντ, την αρραβωνιαστικιά του Τζάνετ και τον παλιό τους δάσκαλο Ρούπερτ, από τον οποίο πήραν κατά λάθος τις ιδέες τους. Καθώς ο Μπράντον γίνεται όλο και πιο τολμηρός, ο Ρούπερτ αρχίζει να υποψιάζεται. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Θρίλερ, Αστυνομικό, Μυστηρίου, 80΄
Χώρα: ΗΠΑ, 1948
Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ
Παίζουν: Τζέιμς Στιούαρτ, Τζον Νταλ, Φάρλεϊ Γκρέιντζερ
Διανομή: Summer Classics
=============================
Ο κίτρινος πράκτορας του Χονγκ Κονγκ – Enter the Dragon (Επαν.)
Ένας νεαρός από το Χονκ Κονγκ, ο Τανγκ Λάνγκ (Μπρους Λι), φτάνει στη Ρώμη για να βοηθήσει μια οικογενειακή φίλη, τη νεαρή Τσεν Τσινγκ-Χουά (Νόρα Μιάο), η οποία απειλείται από κακοποιούς που θέλουν να της πάρουν το εστιατόριο. Λίγο μετά την άφιξή του, οι κακοποιοί εμφανίζονται στο εστιατόριο και τον αναγκάζουν να τους μεταβιβάσει τον τίτλο ιδιοκτησίας. Χλευάζουν τις κινεζικές πολεμικές τέχνες, θυμώνοντας τον Τανγκ τόσο που θα τους προκαλέσει σε μονομαχία, και θα τους κατατροπώσει. Ο αρχηγός της συμμορίας διατάζει τη δολοφονία του, όμως όταν το σχέδιο ναυαγεί, προσλαμβάνει έναν πρωταθλητή του καράτε (Τσακ Νόρρις) από της ΗΠΑ, σε μια ύστατη προσπάθεια να τον σκοτώσει. Ο Τανγκ συναντά τον Αμερικανό στο Κολοσσαίο, όπου παλεύουν σαν μονομάχοι της αρχαίας Ρώμης, μέχρι θανάτου. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Περιπέτεια, Πολεμικών Τεχνών, 102΄
Χώρα: Χονγκ Κονγκ, ΗΠΑ, 1973
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Κλάουζ
Παίζουν: Μπρους Λι, Τζον Σάξον, Τζιμ Κέλι, Τσακ Νόρις 
Διανομή: New Star για 15 & 16/9/2023
(Από τη σελίδα μου στην έντυπη Αμαρυσία)