9/9/23

Oldboy (Επαν.)

Βασισμένη στο ομότιτλο ιαπωνικό manga, το οποίο δημιουργήθηκε από τους Γκάρον Τσουτσίγια και Νομπουάκι Μινεγκίσι, το Oldboy είναι ένα νοτιοκορεάτικο neo-noir (και βίαιο) θρίλερ δράσης.
Η ταινία αποτελεί το δεύτερο μέρος της «Τριλογίας Εκδίκηση», που αποτελείται από την προγενέστερη «Η τελευταία εκδίκηση» (Sympathy for Mr. Vengeance, 2002) και τη μεταγενέστερη «Η εκδίκηση μιας κυρίας»  (Lady Vengeance, 2005). 
Η πλοκή της, επικεντρώνεται στην ιστορία του Ντάε-Σου Ο (Τσόι Μιν-Σικ), ο οποίος είναι φυλακισμένος επί 15 χρόνια σε ένα κελί, το οποίο μοιάζει με δωμάτιο ξενοδοχείου. Δεν γνωρίζει την ταυτότητα των απαγωγέων του, ούτε και τα κίνητρα τους. Όταν όμως ελευθερώνεται, στην προσπάθειά του για εκδίκηση βρίσκει και πάλι τον εαυτό του εγκλωβισμένο σε ένα δίκτυο ο σκευωριών και βίας, ενώ παράλληλα ερωτεύεται τη νεαρή σούσι-σεφ Μι Ντο (Κανγκ Χίε-Τζεονγκ).
Η ταινία κυκλοφόρησε στη Νότια Κορέα, το 2003 και εντυπωσίασε για την πολυπλοκότητα των χαρακτήρων της, τα βαθύτερα νοήματά της και τη βιαιότητα, που χαρακτηρίστηκε από φυσιολογική έως απαραίτητη για έναν χαρακτήρα όπως ο Ντάε-Σου Ο, του οποίου το όνομα αναφέρεται ότι ήταν εμπνευσμένο από το όνομα Οιδίπους της ελληνικής τραγωδίας. Από τεχνική δε άποψη, κρίθηκε άψογη ενώ διαθέτει και ένα πρωτότυπο και βίαιο τράβελινγκ ενός «χορευτικού» μάχης σώμα με σώμα. 
Σήμερα, θεωρείται μία από τις κλασικές neo-noir ταινίες και μια από τις σπουδαιότερες της δεκαετίας του 2000. Μάλιστα, το 2004 στο Φεστιβάλ των Καννών κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, της οποίας ηγείτο (και αυτό κάτι λέει) ο Κουέντιν Ταραντίνο. 
Βλέποντάς την πάλι και ύστερα από τον καταιγισμό της βίας που έχει κατακλύσει τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, θεωρώ ότι η ταινία παρακολουθείται μόνο από ιστορικό ενδιαφέρον και ως επιδραστική πολλών νοτιοκορεάτικων ταινιών που ακολούθησαν. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 14/9/2023 στους κινηματογράφους 
Είδος: Θρίλερ, Δράμα, Δράσης, 120΄
Χώρα: Νότια Κορέα, 2003
Σκηνοθεσία: Παρκ Τσαν-Γουκ
Παίζουν: Τσόι Μιν-Σικ, Κανγκ Χίε-Τζεονγκ, Γου Τζι-Τάε
Διανομή: The Film Group