12/9/23

H θηλιά – Rope (Επαν.)

Ένα ψυχολογικό θρίλερ του Χίτσκοκ βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Πάτρικ Χάμιλτον, που θεωρείται πλέον cult από το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης τη μόνταρε με τέτοιο τρόπο, ώστε στον θεατή δημιουργείται η εντύπωση πως παρακολουθεί ένα μονπλάνο σε πραγματικό χρόνο.
Ο Μπράντον και ο Φίλιπ είναι δύο νεαροί άνδρες που συγκατοικούν σε ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη. Θεωρούν τους εαυτούς τους πνευματικά ανώτερους από τον φίλο τους Ντέιβιντ Κέντλι και ως εκ τούτου αποφασίζουν να τον δολοφονήσουν. Μαζί στραγγαλίζουν τον Ντέιβιντ με ένα σχοινί και αφού τοποθετούν το σώμα του σε ένα παλιό σεντούκι, οργανώνουν ένα μικρό πάρτι. Στους καλεσμένους τους περιλαμβάνονται ο πατέρας του Ντέιβιντ, η αρραβωνιαστικιά του Τζάνετ και ο παλιός τους δάσκαλος Ρούπερτ, από τον οποίο διδάχθηκαν λάθος τις ιδέες του. Καθώς ο Μπράντον γίνεται όλο και πιο τολμηρός, ο δάσκαλός τους αρχίζει να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά, ενώ και οι ίδιοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση τους ξεφεύγει…
Ως πρώην θεατρικό έργο, η ταινία είναι στατική και το suspense διατηρείται χάρη στις ερμηνείες και την ψυχολογική κατάσταση που βρίσκονται οι βασικοί χαρακτήρες του έργου, ενώ και η κίνηση της κάμερας από το «δάσκαλο» Χίτσκοκ προσθέτει τη δική της δυναμική, αφού δε αφήνει περιθώρια στο θεατή να αποστασιοποιηθεί και τον κρατάει πάντοτε… στο κέντρο της συνωμοσίας σαν συμμέτοχο. Πρόκειται για μια από τις πιο πειραματικές ταινίες του Χίτσκοκ, ενώ η ιστορία βασίζεται σε πραγματική δολοφονία.  
Βλέπεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 14/9/23 στους κινηματογράφους
Είδος: Θρίλερ, Αστυνομικό, Μυστηρίου, 80΄
Χώρα: Ηνωμ
Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ
Παίζουν: Τζέιμς Στιούαρτ, Τζον Νταλ, Φάρλεϊ Γκρέιντζερ
Διανομή: Summer Classics