13/9/23

Ο κίτρινος πράκτορας του Χονγκ Κονγκ – Enter the Dragon (Επαν.)

Η καλύτερη ταινία του Μπρους Λι, μια περιπέτεια πολεμικών τεχνών από αυτές που γράφουν τη δική τους ιδιαίτερη ιστορία στον κινηματογράφο. 
Η πλοκή της ταινίας περιστρέφεται γύρω από τη διείσδυση του Τανγκ Λάνγκ ενός μοναχού Σαολίν από το Χονκ Κονγκ (Μπρους Λι), σε ένα τουρνουά πολεμικών τεχνών, το οποίο χρησιμοποιείται ως βιτρίνα για τη συγκάλυψη ενός κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών και πορνείας προκειμένου να βοηθήσει μια οικογενειακή φίλη, τη νεαρή Τσεν Τσινγκ-Χουά (Νόρα Μιάο), η οποία απειλείται από τους κακοποιούς του κυκλώματος, που θέλουν να της πάρουν το εστιατόριο.
Το story της ταινίας είναι απλά το πρόσχημα για να ξεδιπλώσει το 32χρονος τότε σταρ το μοναδικό του ταλέντο (μαχητής του Κουνγκ Φου) απέναντι σε πλήθος αντιπάλων.
Το «Enter the Dragon» είναι μια περιπέτεια πολεμικών τεχνών και, ως τέτοια, δεν τη βλέπεις ούτε για τις ερμηνείες, ούτε για την κινηματογράφηση, ούτε για το σενάριο, το οποίο άλλωστε είναι «ύποπτα παρόμοιο» με εκείνο της πρώτης ταινίας Τζέιμς Μποντ («Dr. No») περιλαμβάνοντας έναν «ακαταμάχητο πράκτορα», ένα μυστηριώδες νησί και έναν «κακό» με ένα θανατηφόρο μεταλλικό χέρι.
Η ταινία έχει αντέξει και με το παραπάνω στη δοκιμασία του χρόνου και το 2004 εντάχθηκε στην Εθνική Ταινιοθήκη της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου των ΗΠΑ ως «πολιτιστικά σημαντική».  (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Προβάλλεται 15 & 16/9/2023 στο STUDIO new star art cinema
Είδος: Περιπέτεια, Πολεμικών Τεχνών, 102΄
Χώρα: Χονγκ Κονγκ, ΗΠΑ, 1973
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Κλάουζ
Παίζουν: Μπρους Λι, Τζον Σάξον, Τζιμ Κέλι, Τσακ Νόρις 
Διανομή: New Star