24/8/23

Νέες ταινίες από 24/8/2023 - Παρουσίαση και σχολιασμός

Παρουσίαση και σχολιασμός των ταινιών που προβάλλονται από 24/8/23 στους κινηματογράφους: Οπενχάιμερ / Οι 2 Άλφρεντ / Αντίστροφη μέτρηση / Demeter: Η αφύπνιση του Κακού / Vicky Christina Barcelona (Επαν.) / Όλα πάνε καλά (Επαν.) / Δυο φεγγάρια τον Αύγουστο (Επαν.)
Οπενχάιμερ - Oppenheimer
Ένα βιογραφικό με έναν εξαιρετικό Κίλιαν Μέρφι ως Οπενχάιμερ και ένα εφιαλτικό -από άποψη κεντρικού χαρακτήρα- φιλμ παρά το γνωστό ιστορικό αποτέλεσμα, που υπήρξε και στην πραγματικότητα εφιαλτικό.
Με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να μην έχει τελειώσει ακόμα, ο επιστήμονας Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ ολοκληρώνει ως επικεφαλής με επιτυχία το Σχέδιο Μανχάταν, δημιουργώντας την πρώτη ατομική βόμβα. Μια πράξη με γνώμονα τη σωτηρία της ανθρωπότητας, αλλά και ισχυρή πιθανότητα την ολική καταστροφή της…  (Περισσότερα σχόλια ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα, Βιογραφικό, Ιστορικό, 180΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023 
Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νόλαν
Παίζουν: Κίλιαν Μέρφι, Έμιλι Μπλαντ, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ., Ματ Ντέιμον, Ράμι Μάλεκ, Φλόρενς Πιου, Μπένι Σάφντι, Μάικλ Ανγκαράνο, Τζος Χάρτνετ και Κένεθ Μπράνα.
Διανομή: Tanweer
============================
Οι 2 Άλφρεντ - Les 2 Alfred
Μια κωμωδία που σατιρίζει αιχμηρά και με λεπτό χιούμορ, όχι μόνο τον κόσμο της σύγχρονης εργασίας των start-ups επιχειρήσεων που λειτουργούν κάτω από φρενήρεις -υποτίθεται- ρυθμούς (24/7), αλλά και την ψηφιακή τεχνολογία που – πάλι, υποτίθεται- βοηθάει την επαγγελματική και την κοινωνική ζωή μας.
Ο Αλεξάντρ (Ντενί Πονταλιντέ και αδερφός του σκηνοθέτη) είναι άνεργος και ο τραπεζικός λογαριασμός του έχει παγώσει. Με την σύζυγό του (η Βανέσα Παραντί, σε μίνι εμφάνιση) να βρίσκεται σε επαγγελματικό ταξίδι για δύο μήνες, πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να φροντίσει τα δύο παιδιά τους και να βρει δουλειά. Μετά από μια «σουρεαλιστική» συνέντευξη σε έναν εξωφρενικά μοντέρνο CEO, ο Αλεξάντρ προσλαμβάνεται δοκιμαστικά στη THE BOX, έχοντας όμως πει ψέματα πως δεν έχει οικογένεια, μιας και η αυστηρή πολιτική της εταιρίας θέλει άτεκνους τους υπαλλήλους της. Όμως, η διατήρηση του μυστικού του δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. (Περισσότερα σχόλια ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Κωμωδία, 92΄
Χώρα: Γαλλία, 2020
Σκηνοθεσία: Μπρούνο Πονταλιντέ
Παίζουν: Ντενί Πονταλιντέ, Σαντρίν Κιμπερλέν, Μπρούνο Πονταλιντέ
Διανομή: Weird Wave
==============================
Αντίστροφη μέτρηση - Retribution
Η τρίτη εκδοχή μετά την ισπανική «Με απόκρυψη» (El desconocido, 2015) και την νοτιοκορεάτικη Hurt Hit (2018), με τον ειδικευμένο πλέον σ’ αυτού του είδους τις περιπέτειες Λίαμ Νίσον. Η αλήθεια είναι ότι ο Νίσον «γράφει» καλύτερα και είναι πιο προσιτός στο mainstream κοινό..
Ο Ματ Τέρνερ είναι ένας επιτυχημένος Αμερικανός επιχειρηματίας με έδρα το Βερολίνο, που ισορροπεί ανάμεσα σε μια ακμάζουσα καριέρα στα οικονομικά, και την οικογένειά του. Οδηγώντας τα παιδιά του στο σχολείο ένα πρωί, ο Ματ λαμβάνει ένα τηλεφώνημα από μια μυστηριώδη φωνή: υπάρχει μια βόμβα κάτω από το κάθισμά του, που θα εκραγεί αν δεν ολοκληρώσει μια συγκεκριμένη σειρά πραγμάτων, και αν δεν το κάνει γρήγορα. Παγιδευμένος στο αυτοκίνητό του σε μια καταδίωξη με μεγάλη ταχύτητα στην πόλη, ο Ματ πρέπει να ακολουθήσει τις ολοένα και πιο επικίνδυνες οδηγίες του ξένου σε έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο για να προστατεύσει την οικογένειά του και να λύσει το μυστήριο, που διαδραματίζεται στη διάρκεια μιας μέρας.
INFO
Είδος: Δράμα, Περιπέτεια, 90΄ 
Χώρες: Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, ΗΠΑ, 2023 
Σκηνοθεσία: Νιμρόντ Αντάλ
Παίζουν: Λίαμ Νίσον, Λίλι Ασπέλ, Τζακ Τσάμπιον, Αριάν Μοαγιέντ, Μάθιου Μοντίν
Διανομή: Spentzos Film
====================
Demeter: Η αφύπνιση του Κακού – The last voyage of the Demeter
Βασισμένη μονάχα σε ένα κεφάλαιο, στο «Ημερολόγιο του Καπετάνιου» από το κλασικό μυθιστόρημα του Μπραμ Στόκερ, «Δράκουλα», η ιστορία τοποθετείται στη ρωσική σκούνα, Ντιμίτερ, που ναυλώθηκε για να μεταφέρει ιδιωτικό φορτίο –είκοσι τέσσερα ασημάδευτα κιβώτια– από τα Καρπάθια όρη στο Λονδίνο, όπου όταν έφτασε ήταν ρημαγμένη χωρίς ίχνος του πληρώματος.
Η ταινία αφηγείται τα περίεργα γεγονότα που έπληξαν το καταραμένο πλήρωμα όσο προσπαθούσαν να επιβιώσουν στο ωκεάνιο ταξίδι τους, κυνηγημένοι κάθε νύχτα από μια τρομακτική φιγούρα που θυμίζει το Νοσφεράτου (1922) του Μουρνάου.  Κλισέ και τίποτα περισσότερο.
INFO
Είδος: Τρόμου, Φρίκης, 118΄
Χώρες: ΗΠΑ, ΗΒ, Μάλτα, Ιταλία, Γερμανία, 2023
Σκηνοθεσία: Αντρέ Έβρενταλ
Παίζουν: Ντέιβιντ Νταστμάλτσιαν, Κόρεϊ Χόκινς, Έιλινγκ Φραντσιόζι, Λίαμ Κάνινγκχαμ, Χαβιέ Μποτέ
Διανομή: The Film Group
=====================
Vicky Christina Barcelona (Επαν.)
Η υπόθεση εστιάζει σε δύο φίλες, την σχετικά συντηρητική Βίκυ (Ρεμπέκα Χολ) και την σεξουαλικά τυχοδιώκτρια Κριστίνα (Σκάρλετ Γιόχανσον), οι οποίες ταξιδεύουν στη Βαρκελώνη για το καλοκαίρι. Εκεί γνωρίζουν τον Χουάν Αντόνιο, έναν χαρισματικό καλλιτέχνη (Χαβιέ Μπαρδέμ) που τις παρασύρει με τη γοητεία του και την ιδιορρυθμη πρώην σύζυγό του (Πενέλοπε Κρουζ). Καθώς η ιστορία προχωρά, οι σχέσεις ανάμεσα στους χαρακτήρες αλλάζουν και εξελίσσονται, δημιουργώντας ένα μοναδικό πλαίσιο για εξερεύνηση της αγάπης, του πάθους και των συναισθημάτων. (Περισσότερα σχόλια ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Αισθηματική, Κομεντί, 96΄
Χώρα:  2008
Σκηνοθεσία: Γούντυ Άλεν
Παίζουν: Σκάρλετ Γιόχανσον, Ρεμπέκα Χολ, Πενέλοπε Κρουζ, Χαβιέ Μπαρδέμ
Διανομή: Spentzos Film
==========================
Όλα πάνε καλά - Tout va bien (Επαν.)
Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την καταστολή του Μάη του’ 68 στη Γαλλία. Ο στρατηγός Ντε Γκολ έχει καταστείλει την εξέγερση και, υπό την προεδρία του διαδόχου του Ζορζ Πομπιντού, όλα δείχνουν πλέον να είναι υπό έλεγχο… Όλα, φαινομενικά τουλάχιστον, «πάνε καλά», σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις επιταγές του συστήματος. Κι εκεί, μέσα στη φαινομενική κοινωνικο-πολιτική ηρεμία, οι εργάτες ενός εργοστασίου αλλαντικών ξεσηκώνονται, κηρύσσουν απεργία και το καταλαμβάνουν. Η κοινωνική «τάξη και ασφάλεια» ξάφνου απειλούνται και έρχονται στο μυαλό όλων εικόνες που ήταν καθημερινές πριν από μία τετραετία. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι το ίδιο... Οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων έχουν αλλάξει. Μία απεργός τηλεφωνεί στο σπίτι της και λέει στο σύζυγό της να προσέχει τα παιδιά. Ένα μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος μοιράζει φυλλάδια στο σούπερ μάρκετ και οι νέοι δεν του δίνουν την παραμικρή σημασία. (Περισσότερα σχόλια ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Κοινωνικό, Δράμα, 95΄
Χώρα: Γαλλία, 1972 
Σκηνοθεσία: Ζαν-Λικ Γκοντάρ
Παίζουν: Ιβ Μοντάν, Τζέιν Φόντα, Βιτόριο Καπριόλι, Ελιζαμπέτ Σοβίν, Ερίκ Καρτιέ, Καστέλ Καστί, Λουί Μπουκέ, Ιβ Γκαμπριέλι, Πιερ Ουντρέ
Διανομή: New Star
============================
Δυο φεγγάρια τον Αύγουστο (Επαν.)
Ο Φέρρης έλεγε ότι ένα από τα βιβλία που ήθελε να κάνει ταινία, από τα 18 του χρόνια, ήταν οι «Λευκές Νύχτες» του Ντοστογιέφσκι. Κι αφού οι Λευκές Νύχτες είχαν ήδη γυριστεί από τον Βισκόντι, τον Μπρεσσόν, τον Πίριεφ κι άλλους πολλούς, αποφάσισε να τις χρησιμοποιήσει ως έμπνευση, επενδύοντάς την μάλιστα, με κλασική μουσική.
Βρισκόμαστε στην Αθήνα, το μήνα Αύγουστο, όταν οι κάτοικοι απουσιάζουν σε διακοπές. Στους δρόμους της μισοέρημης πόλης περιπλανιέται και ονειροπολεί ένας ιδιόρρυθμος δάσκαλος της μουσικής. Στους Αέρηδες της Πλάκας συναντά την Άννα, μια παράξενη κοπέλα προσηλωμένη στις φαντασιώσεις της (θεωρεί ότι, ως Νάστιενκα που είχε διαβάσει στο έργο του Ντοστογιέφσκι, περπατάει κάπου στην Αγία Πετρούπολη), η οποία περιμένει πάντα την επιστροφή του αγαπημένου της, για να την πάρει μακριά όπως της είχε υποσχεθεί πριν από ένα χρόνο ακριβώς, όταν γνωρίστηκαν. Οι δύο ήρωες προσπαθούν να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον, με διαδοχικούς διαλόγους και μονολόγους που αγγίζουν το παράλογο. (Περισσότερα σχόλια ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα, 87΄
Χώρα: Ελλάδα, 1978
Σκηνοθεσία: Κώστας Φέρρης
Παίζουν: Σπύρος Σακκάς, Μυρτώ Παράσχη, Ηρώ Κυριακάκη, Άλκης Παναγιωτίδης
Διανομή: New Star
(Από την καθημερινή έντυπη Αμαρυσία)