23/8/23

Οπενχάιμερ - Oppenheimer

Ένα επικών διαστάσεων (διαρκείας 3 ωρών) βιογραφικό θρίλερ, με έναν εξαιρετικό Κίλιαν Μέρφι ως Οπενχάιμερ και ένα εφιαλτικό -από άποψη κεντρικού χαρακτήρα- φιλμ παρά το γνωστό ιστορικό αποτέλεσμα, που υπήρξε και στην πραγματικότητα εφιαλτικό.
Εν τούτοις, αυτό το φιλμ το πρώτο βιογραφικό του Νόλαν (Δουνκέρκη, Interstellar) θα μπορούσε να μην είναι τρίωρο και να είναι περισσότερο ενδιαφέρον, αφού όλοι γνωρίζουν ότι ο Οπενχάιμερ, ως προϊστάμενος του Σχεδίου Μανχάταν, της κατασκευής δηλαδή, των βομβών που έριξαν οι Αμερικανοί στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ήταν γνωστός ως ο «πατέρας της ατομικής βόμβας», οπότε είναι λογικό να έχουμε έναν συναρπαστικό πρωταγωνιστή. Άρα δεν χρειάζονταν να απλωθεί ο κινηματογραφικός χρόνος για να χωρέσει αυτή η πραγματική ιδιοφυία, που όμως υπήρξε -κατά την ιστορία- και αμφιλεγόμενη.
Το μέρος του φιλμ έχει ενδιαφέρον, που μας συστήνει τον Οπενχάιμερ ως φοιτητή του Κέμπριτζ, με τη χρήση μάλιστα μονόχρωμων flashback που παραπέμπουν σε παρελθόντα χρόνο. Το ενδιαφέρον αρχίζει να περιορίζεται μετά τις λεπτομέρειες κατασκευής της βάσης του Los Alamos στο Νέο Μεξικό, όπου γίνονται οι εργασίες και ολοκληρώνεται το πείραμα και εξαντλείται στη συνέχεια, αφήνοντάς μας μόνο το θαυμασμό για το μακιγιάζ γήρανσης του Κίλιαν Μέρφι. 
Οι ερμηνείες των Εμιλι Μπλαντ (ως Κίτι Οπενχάιμερ), Ματ Ντέιμον (ως Λέσλι Γκρόουβς), Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. (ως Λιούις Στρος), Φλόρενς Πιού (ως Τζιν Τάτλοκ) μαγνητίζουν, χωρίς να υστερούν οι υπόλοιποι μεταξύ των οποίων και ο Κένεθ Μπράνα (ως ο Δανός φυσικός Νιλς Μπορ) με τη συμβολική ατάκα: «Πρέπει να δώσουμε στους πολιτικούς να καταλάβουν ότι αυτό δεν είναι ένα νέο όπλο, αλλά ένας νέος κόσμος»
(Κριτική μου για το myFILM)
INFO
Προβάλλεται από 24/8/2023 στους κινηματογράφους
Είδος: Δράμα, Βιογραφικό, Ιστορικό, 180΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023 
Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νόλαν
Παίζουν: Κίλιαν Μέρφι, Έμιλι Μπλαντ, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ., Ματ Ντέιμον, Ράμι Μάλεκ, Φλόρενς Πιου, Μπένι Σάφντι, Μάικλ Ανγκαράνο, Τζος Χάρτνετ, Κένεθ Μπράνα.
Διανομή: Tanweer