23/8/23

Δυο φεγγάρια τον Αύγουστο (Επαν.)

Ο Φέρρης έλεγε ότι ένα από τα βιβλία που ήθελε να κάνει ταινία, από τα 18 του χρόνια, ήταν οι «Λευκές Νύχτες» του Ντοστογιέφσκι. Κι αφού οι Λευκές Νύχτες είχαν ήδη γυριστεί από τον Βισκόντι, τον Μπρεσσόν, τον Πίριεφ κι άλλους πολλούς, αποφάσισε να τις χρησιμοποιήσει ως έμπνευση, επενδύοντάς την ταυτόχρονα, με κλασική μουσική. Ένα κινηματογραφικό κατόρθωμα πάνω στα χνάρια της γαλλικής Nouvelle Vague, από το πνεύμα της οποίας ήταν επηρεασμένος ο Φέρρης.
Βρισκόμαστε στην Αθήνα, το μήνα Αύγουστο, όταν οι κάτοικοι απουσιάζουν σε διακοπές. Στους δρόμους της μισοέρημης πόλης περιπλανιέται και ονειροπολεί ένας ιδιόρρυθμος δάσκαλος της μουσικής. Στους Αέρηδες της Πλάκας συναντά την Άννα, μια παράξενη κοπέλα προσηλωμένη στις φαντασιώσεις της (θεωρεί ότι, ως Νάστιενκα που είχε διαβάσει στο έργο του Ντοστογιέφσκι, περπατάει κάπου στην Αγία Πετρούπολη), η οποία περιμένει πάντα την επιστροφή του αγαπημένου της, για να την πάρει μακριά όπως της είχε υποσχεθεί πριν από ένα χρόνο ακριβώς, όταν γνωρίστηκαν. 
Οι δύο ήρωες προσπαθούν να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον, με διαδοχικούς διαλόγους και μονολόγους που αγγίζουν το παράλογο. Δυο ήρωες που ζουν στους δικούς τους κόσμους, όπως οι πρωταγωνιστές του Ζαν Λυκ Γκοντάρ στην «Ξεχωριστή συμμορία» (Bande à part) που είδαμε πρόσφατα. «Ονειροπόλους φυσικά, που θα μπορούσαν όμως την κατάλληλη στιγμή και με τις κατάλληλες συγκυρίες να αναδειχθούν σε επαναστάτες», όπως είχε πει και ο ίδιος ο Φέρρης.
(Κριτική μου για το myFILM)
INFO
Προβάλλεται από 24/8/2023 στους κινηματογράφους
Είδος: Δράμα, 87΄
Χώρα: Ελλάδα, 1978
Σκηνοθεσία: Κώστας Φέρρης
Παίζουν: Σπύρος Σακκάς, Μυρτώ Παράσχη, Ηρώ Κυριακάκη, Άλκης Παναγιωτίδης
Διανομή: New Star