22/8/23

Painkiller

Μια δραματική μίνι σειρά του Netflix, η οποία αφηγείται την αληθινή ιστορία της Purdue Pharma, της εταιρείας της οικογένειας Σάκλερ που ήταν υπεύθυνη για την παρασκευή και την πώληση του εξαιρετικά εθιστικού φαρμάκου OxyContin, το οποίο με τη σειρά του οδήγησε σε αύξηση της χρήσης οπιοειδών και του εθισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η σειρά είναι εμπνευσμένη από ένα ομώνυμο βιβλίο του δημοσιογράφου Μπάρι Μέιρ των New York Times, ο οποίος είχε γράψει εκτενώς για την κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ και κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ.
Κάθε επεισόδιο της σειράς, που εξετάζει τη συνενοχή της οικογένειας Σάκλερ στη δημιουργία και ανάπτυξη μιας επιδημίας στη χρήση οπιοειδών, ξεκινά με το κοντινό πλάνο ενός αδικοχαμένου γονέα κάποιου νεαρού ατόμου που έκανε υπερβολική χρήση του παυσίπονου OxyContin. Με αυτή την αρχική σεκάνς, το Netflix αποποιείται της ευθύνης για την ακρίβεια των στοιχείων που παραθέτει στη συνέχεια. Ο γονέας, λέει ότι ορισμένοι χαρακτήρες, ονόματα, περιστατικά, τοποθεσίες και διάλογοι είναι προϊόν μυθοπλασίας για λόγους δραματοποίησης, αλλά υπάρχει ένα γεγονός: ότι έχασε το παιδί του από το παυσίπονο OxyContin.
Ο σκηνοθέτης Πίτερ Μπεργκ, παρακολουθεί τρεις πορείες παράλληλες, εκείνη της εισαγγελέως Έντι Φλάουερς (την υποδύεται δραματικά η Ούζο Αντούμπα), που προσπαθεί να βρει εμφανή ενοχοποιητικά στοιχεία για την Purdue Pharma, την πορεία της οικογένειας Σάκλερ και κυρίως του Ρίτσαρντ (που υποδύεται ο Μάθιου Μπρόντερικ) για την προώθηση του προϊόντος και τέλος την πορεία της όμορφης πλασιέ Σάνον Σάφερ (που υποδύεται η Γουέστ Ντουκόβνι) της οποίας το μοναδικό κίνητρο για αύξηση των πωλήσεων, δεν είναι να  σώζει ζωές, αλλά να κάνει τη δική της ζωή καλύτερη με ακριβά ρούχα, κοσμήματα, αυτοκίνητα, σπίτια.
Παρά την προειδοποίηση περί μυθοπλασίας για λόγους δραματοποίησης, πολλά γνωστά ονόματα ακούγονται ή και εμφανίζονται μέσω τηλεοπτικών ειδησεογραφικών βίντεο. Μέχρι εκείνο του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος βοήθησε την Purdue Pharma να συνεχίσει να πουλάει το OxyContin, ακόμα και όταν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι η εταιρεία παραπλανούσε το κοινό, υποστηρίζοντας ότι το OxyContin ήταν λιγότερο εθιστικό από άλλα φάρμακα στην αγορά.
Η σειρά, παρά το τραγικό περιεχόμενό της, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τόσο από άποψη χαρακτήρων, όσο και από τον τρόπο που εξελίσσεται. (Κριτική μου για το myFILM)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Δραματική σειρά έξι ωριαίων επεισοδίων
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Πίτερ Μπεργκ
Παίζουν: Ούζο Αντούμπα, Γουέστ Ντουκόβνι, Μάθιου Μπρόντερικ, Σαμ Άντερσον, Κλαρκ Γκρεγκ, Τέιλορ Κιτς, Καρολίνα Μπάρτζακ