Καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

15/12/22

Νέες ταινίες από 15/12/2022

Παρουσίαση και σχολιασμός των ταινιών που προβάλλονται από σήμερα στους κινηματογράφους: Delicieux, το πρώτο εστιατόριο / Χειροπαλαιστής / Μήδεια / Νυχτερινοί επισκέπτες / Ραμπιγιέ Κουρνάζ εναντίον Τζορτζ Μπους / Jean-Luc Godard: Ιστορία(ες) του κινηματογράφου / Avatar: The Way of Water / Το πολικό εξπρές (Επαν.)
Delicieux, το πρώτο εστιατόριο
Κομεντί αισθηματικού, ιστορικού, ηθογραφικού και γαστριμαργικού ενδιαφέροντος, η υπόθεση της οποίας διαδραματίζεται στη Γαλλία λίγο πριν την Επανάσταση του 1789 όπου η γαστρονομία αποτελούσε αυστηρά τομέα των αριστοκρατών. Το πρεστίζ ενός αριστοκρατικού οίκου εξαρτιόταν αποκλειστικά από την ποιότητα και τη φήμη του τραπεζιού του. Σ΄ αυτό το ιστορικό πλαίσιο, η ταινία αρχίζει με τον αυτοαποκαλούμενο Δούκα του Σαμφόρ να παραθέτει ένα δείπνο που το ετοιμάζει με στρατιωτική αυστηρότητα και ακρίβεια ελβετικού ρολογιού, ο σεφ Μανσερόν. Δυστυχώς γι’ αυτόν, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και σερβίρει ένα μη εγκεκριμένο πιάτο δικής του εμπνεύσεως. Καλείται στο τραπέζι του «ευγενούς αριστοκράτη», όπου οι καλεσμένοι συνδαιτημόνες τον «κάνουν σκουπίδι» και απολύεται γοργά και αβασάνιστα. Αλλά, κάθε εμπόδιο για καλό, που λέει και ο λαός.
Ο Ερίκ Μπεσνάρ, βαδίζοντας στα χνάρια των «Η Μεγάλη Βραδιά», «Chocolat» και «Η Γιορτή της Μπαμπέτ», απεικονίζει σχολαστικά την προετοιμασία και την αγάπη για την εκλεκτή κουζίνα και μέσα από τις απολαυστικές ερμηνείες των Γκρέγκορι Γκαντεμπουά και Ιζαμπέλ Καρέ, καθώς και της υπέροχης φωτογραφίας της Ζαν-Μαρί Ντρεζού (της οποίας κάθε κάδρο είναι και ένας ζωγραφικός πίνακας εποχής) μας προσφέρει μια αρκετά ευχάριστη ταινία. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Κομεντί, Ιστορική (112΄)
Χώρες: Γαλλία, Βέλγιο (2021)
Σκηνοθεσία: Ερίκ Μπεσνάρ
Παίζουν: Γκρέγκορι Γκαντεμπουά, Ιζαμπέλ Καρέ, Μπενζαμέν Λαβέρν
Διανομή: Neo Films
 
Χειροπαλαιστής - Arm Wrestler
Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ, γύρω τον αθέατο κόσμο του μπρα-ντε-φερ.
Ο Παναγιώτης, είναι ένας αθλητής του μπρα-ντε-φερ που ζει στην επαρχία, δεν αντέχει άλλο τη νοοτροπία της μικρής κοινωνίας και αποφασίζει να μετακομίσει στην Αθήνα για να κυνηγήσει τα όνειρά του και να ασχοληθεί πιο επαγγελματικά με το άθλημα του μπρα-ντε-φερ. Εκεί, οι επιλογές του και τα νέα προβλήματα που θα συναντήσει, θα τον φέρουν αντιμέτωπο με τον πιο δύσκολο αντίπαλο, τον εαυτό του.
Ο Γιώργος Γούσης, ακολουθεί την πορεία ενός arm-wrestler (ο οποίος στην πραγματικότητα είναι ο αδερφός του) και σκιαγραφεί το πορτραίτο-ψυχογράφημα ενός ονειροπόλου ταξιδευτή της ζωής που μοιάζει να έχει κολλήσει προσωρινά στην ίδια θέση. Οι σκέψεις, τα όνειρα και όλη η διαδρομή του κεντρικού ήρωα, ξεδιπλώνονται μελαγχολικά χάρη και στη μουντή φωτογραφία του (και συν-σεναριογράφου) Γιώργου Κουτσαλιάρη, αλλά όχι με απαισιόδοξη διάθεση, όπως ακριβώς και στα Μαγνητικά Πεδία του, αναδεικνύοντας τη δημιουργική επιμονή στην αναζήτηση και κατάκτηση των -όποιων- ονείρων ενός ανθρώπου. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Ντοκιμαντέρ, Βιογραφικό (77΄)
Χώρα: Ελλάδα (2022)
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γούσης
Παίζουν: Παναγιώτης Γούσης, Στεφανία Καλομοίρη
Διανομή: Cinobo
 
Μήδεια
Μια πρωτότυπη, σύγχρονη προσέγγιση της αριστουργηματικής τραγωδίας του Ευριπίδη, που διατηρείται σχεδόν αυτούσια, αλλά με κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις του Δημήτρη Αθανίτη και τομές στη δομή του αρχικού έργου. 
Σύμφωνα με το σενάριο, η Μήδεια και ο Ιάσων με τα δύο παιδιά τους, είναι πρόσφυγες στην Κόρινθο. Ο Ιάσων τους εγκαταλείπει για να παντρευτεί την κόρη του βασιλιά Κρέοντα. Μετά από αυτό, η Μήδεια διατάζεται επί ποινή θανάτου να φύγει αμέσως, μαζί με τα παιδιά της.
Η εποχή που διαδραματίζεται η ιστορία ανήκει στο παρελθόν, όχι όμως και στο απώτερο, ενώ στο πρόσωπο της Μήδειας (εξαιρετική η Αλεξάνδρα Καζάζου), απεικονίζονται όλες εκείνες οι γυναίκες του σήμερα, οι φίλες, οι μητέρες, οι εργαζόμενες που αντιστέκονται στον ανδροκρατούμενο κόσμο και δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να «τιμωρήσουν» την προκατάληψη εις βάρος τους. Η Μήδεια στο φιλμ του Δημήτρη Αθανίτη τιμωρεί, δεν εκδικείται. Πρώτα παλεύει μέσα  της και ύστερα εκρήγνυται σαν ηφαίστειο κατά της ανδρικής εξουσίας, φέρνοντας την κάθαρση με έναν τρόπο, που δεν τον υποψιάζονταν οι αλαζόνες φορείς της εξουσίας. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα (82΄)
Χώρα: Ελλάδα (2022)
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αθανίτης
Παίζουν: Αλεξάνδρα Καζάζου. Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Κώστας Καζανάς, Λευτέρης Τσάτσης, Ελένη Τζαγκαράκη, Νικολίτσα Ντρίζη, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Στέλιος Δημόπουλος
Διανομή: New Star
  
Νυχτερινοί επισκέπτες - Les passagers de la nuit
Ο Μίκαελ Χερς βουτά στην αθωότητα της δεκαετίας του ’80 για να καταγράψει με σπάνια ευαισθησία και συναισθηματική ακρίβεια τη μεταμόρφωση μιας ξεχωριστής οικογένειας μέσα στο πέρασμα του χρόνου, σε ένα διαχρονικό ταξίδι χειραφέτησης που θα αποδειχτεί ξεχωριστό για κάθε μέλος της. 
Τη βραδιά των εκλογών του 1981, οι εορτασμοί κρατούν γερά στους δρόμους και υπάρχει ένας αέρας αλλαγής και ελπίδας σε όλο το Παρίσι. Αλλά για την Ελιζαμπέτ, ο γάμος της μόλις έχει τελειώσει και τώρα πρέπει να βρει μια δουλειά για να στηρίξει τον εαυτό της και τα δύο παιδιά της που είναι στην εφηβεία. Βρίσκει μια θέση στην αγαπημένη της βραδινή ραδιοφωνική εκπομπή όπου συναντά μια μοναχική κοπέλα, την Ταλούλα, την οποία καλεί στο σπίτι της. Μαζί τους το κορίτσι θα νιώσει τη ζεστασιά μιας οικογένειας για πρώτη φορά, διευρύνοντάς την με ένα μοναδικό τρόπο.
INFO
Είδος: Δράμα, Κοινωνικό (111΄)
Χώρα: Γαλλία (2022)
Σκηνοθεσία: Μάικλ Χερς
Παίζουν: Σαρλότ Γκενσμπούργκ, Εμμανουέλ Μπεάρ, Κουίτο Ραγιόν-Ρίχτερ, Νοέ Αμπιτά, Μέγκαν Νόρθμαν
Διανομή: One From The Heart
 
Ραμπιγιέ Κουρνάζ εναντίον Τζορτζ Μπους - Rabiyhe Koyrnaz Vs George Bush
Μια εκπληκτική, γενναιόδωρη και τρυφερή ταινία του Άντρεας Ντρέσεν. H Ραμπιγιέ μια Τουρκάλα νοικοκυρά από τη Βρέμη της Γερμανίας, ανακαλύπτει ότι ο μεγαλύτερος γιος της Μουράτ, έχει τεθεί υπό κράτηση στο Πακιστάν από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Κρατείται στο στρατόπεδο  του Γκουαντάναμο, για περισσότερα από πέντε χρόνια και με την βοήθεια του  δικηγόρου  ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μπέρναντ  ξεκινούν μια δικαστική διαμάχη, για μια δίκαιη δίκη που τους οδηγεί μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο, εξασφαλίζοντας τελικά την απελευθέρωσή του Μουράτ, μετά την οποία έρχεται στο φως ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να εμποδίσει την επιστροφή του ανακαλώντας το δικαίωμα της επιστροφής.  
INFO
Είδος: Δράμα (118΄)
Χώρα: Τουρκία (2022)
Σκηνοθεσία: Άντρεας Ντρεσέν
Παίζουν: Μελτέμ Καπτάν, Αλεξάντερ Σεν, Τσάρλι Χούμπνερ, Ναζμί Κιρίκ
Διανομή: Ama Films
 
Jean-Luc Godard: Ιστορία(ες) του κινηματογράφου
Το σινεμά μέσα από τα μάτια του γνωστού σκηνοθέτη Zαν-Λικ Γκοντάρ, σε μια ιδιαίτερη δημιουργία, αποτελούμενη από 4 κεφάλαια, καθένα από τα οποία υποδιαιρείται σε δύο μέρη, δημιουργώντας συνολικά 8 επεισόδια που έγιναν σε μια περίοδο δέκα ετών, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη γέννηση του κινηματογράφου έως τον ιταλικό νεορεαλισμό, το Χόλιγουντ και όχι μόνο.
INFO
Είδος: Ντοκιμαντέρ, Αυτοβιογραφία (266΄)
Χώρα: Γαλλία (2022)
Σκηνοθεσία: Ζαν-Λικ Γκοντάρ
Διανομή: New Star
 
Avatar: The Way of Water
Επικό, τρίωρης και κάτι διάρκειας, φιλμ γυρισμένο εξ ολοκλήρου με CGI, η υπόθεση του οποίου διαδραματίζεται μια δεκαετία μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας Avatar και αφηγείται την ιστορία της οικογένειας Σάλι, τα προβλήματα που τους ακολουθούν, τις προσπάθειες που κάνουν για να κρατήσουν ο ένας τον άλλον ασφαλή, τις μάχες που δίνουν για να παραμείνουν στη ζωή και τις τραγωδίες που υπομένουν.  (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Φαντασίας, Περιπέτεια, Δράση (192΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Κάμερον
Παίζουν: Σαμ Γουόρθινγκτον, Ζόε Σαλντάνα, Σιγκούρνι Γουίβερ, Στίβεν Λανγκ, Τζόελ Ντέιβιντ Μουρ, Τζιοβάνι Ρίμπισι, Ντίλεπ Ράο 
Διανομή: Feelgood
 
Zombi Child
Γαλλική σοφιστικέ εκδοχή των ταινιών ζόμπι. Αϊτή, 1962. Ένας άνδρας επιστρέφει από τους νεκρούς μόνο για να βρεθεί σκλάβος σε μια φυτεία ζαχαροκάλαμων. 55 χρόνια μετά, σε ένα έγκριτο σχολείο του Παρισιού, η εγγονή του ομολογεί ένα παλιό οικογενειακό μυστικό στις νέες φίλες της, χωρίς να υπολογίζει τα όσα αδιανόητα πρόκειται να ακολουθήσουν. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Φαντασίας, Δράμα, Τρόμου (103΄)
Χώρα: Γαλλία (2019)
Σκηνοθεσία: Μπερτράν Μπονελό
Παίζουν: Λουίζ Λαμπέκ, Γουισλάντα Λουιμάτ, Αντιλέ Νταβίντ 
Διανομή: Weirdwave
 
Το πολικό εξπρές - The polar express (Επαν.)
Κλασικό, χριστουγεννιάτικο, συγκινητικό  παραμύθι (που προβάλλεται μεταγλωττισμένο φέτος) για ένα μικρό αγόρι, στο 1950, που θέλει αλλά δεν μπορεί να πιστέψει στο νόημα του Χριστουγέννων. Όταν θα πέσει να κοιμηθεί, ακούγεται η σειρήνα ενός τρένου. Θα τρέξει έξω από το σπίτι και θα δει ένα τρένο από το πουθενά. Ένας μυστηριώδης εισπράκτορας (που μοιάζει του Τομ Χανκς) θα τον καλωσορίσει στο μακρινό ταξίδι με το Πολικό Εξπρές για τον Βόρειο Πόλο και τη μαγική χώρα του Αϊ Βασίλη.
INFO
Είδος: Animation, Περιπέτεια, Οικογενειακό, Μεταγλωττισμένο (100')
Χώρα: ΗΠΑ (2004)
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Ζεμέκις
Ακούγονται: Πάρις Σκαρτσολιάς, Λουκάς Φραγκούλης, Πέτρος Δαμουλής, Υρώ Λούπη, Κώστας Αποστολίδης, Άρης Αντωνόπουλος, Νίνα Βάμβουρα
Διανομή: Tanweer

Λογοκρισία και ελληνικός κινηματογράφος
Η φωτογραφία που συνοδεύει τη σημερινή ανάρτηση, είναι οι σελίδες με τη συνέντευξη μου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ της Τρίτης (13/12/22), που είχα με τον γνωστό δημοσιογράφο κριτικό και ερευνητή του κινηματογράφου Γιάννη Ζουμπουλάκη με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου μου "Λογοκρισία και ελληνικός κινηματογράφος" (εκδόσεις Αμαρυσία)
Με την ευκαιρία: οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εφημερίδα και τον Γιάννη Ζουμπουλάκη