14/12/22

Avatar: Ο δρόμος του νερού - Avatar:The way of water

Επικό, τρίωρης διάρκειας, φιλμ γυρισμένο εξ ολοκλήρου με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας (CGI), η υπόθεση του οποίου διαδραματίζεται μια δεκαετία μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας Avatar (2009) και αφηγείται την ιστορία της οικογένειας Σάλι. 
* * *
Ο Τζέικ Σάλι, στην προηγούμενη ταινία (που η υπόθεσή της διαδραματιζόταν το έτος 2125), ήταν ένας πρώην πεζοναύτης, καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, αλλά πολεμιστής κατά βάθος, που ήθελε πάντα να βρει κάτι για το οποίο να αξίζει να αγωνιστεί. Το βρήκε σε ένα μέρος που δεν μπορούσε να φανταστεί: σε έναν μακρινό πλανήτη. Είχε στρατολογηθεί λοιπόν, για μια αποστολή στον πλανήτη Πανδώρα, ο οποίος είχε τραβήξει το ενδιαφέρον εταιρειών ανά τον κόσμο, λόγω της εκμετάλλευσης ενός πανάκριβου στοιχείου. Για να διευκολύνουν τη δουλειά τους, οι άνθρωποι είχαν χρησιμοποιήσει ένα σύστημα που μεταφέρει τη συνείδηση ενός ατόμου σε άβαταρ, ένα «υβρίδιο» κάτι μεταξύ ανθρώπου και ιθαγενή ανθρωποειδούς του πλανήτη Πανδώρα. Ένα ζωντανό σώμα που μοιάζει με τους ιθαγενείς Ναβί αλλά έχει ανθρώπινα συναισθήματα, σκέψεις και προσωπικότητα. Ο υβριδικός Τζέικ μεταφέρθηκε στον πλανήτη Πανδώρα, αλλά μετά από πολλές μάχες, ακόμα και με τη συνείδησή του, παρέμεινε μόνιμος κάτοικος. 
* * *
Στο sequel πλέον, ζει με την καινούργια του οικογένεια που δημιούργησε εκεί και αντιμετωπίζει τη γνώριμη απειλή που επιστρέφει για να ολοκληρώσει αυτό που είχε ξεκινήσει: την ανθρώπινη απληστία. Ο Τζέικ πρέπει να συνεργαστεί με τον στρατό της φυλής των Ναβί για να προστατεύσουν το σπίτι τους από τους Ανθρώπους του Ουρανού, τους γήινους δηλαδή, που διαθέτουν ακόμα πιο προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία. 
Με έναν καταιγιστικό ρυθμό ο Κάμερον παρακολουθεί τα προβλήματα που ακολουθούν την οικογένεια του Τζέικ, τις προσπάθειες που κάνουν για να κρατήσουν ο ένας τον άλλον ασφαλή, τις μάχες που δίνουν για να παραμείνουν στη ζωή και τις τραγωδίες που υπομένουν.
Δεν είναι από τα φιλμ, που μπορούν να διακριθούν για τις ερμηνείες των ηθοποιών, αφού σύμφωνα με τη «συνθήκη» που έχεις αποδεχθεί, ζεις σε έναν άλλο κόσμο, με φανταστικά πλάσματα, εκφραστικά μεν, αλλά χάρη της τεχνολογίας. Μπορεί να διακριθεί όμως για τα εφέ, που κυριολεκτικά σε καθηλώνουν και μετά τις δύο ώρες επανάληψης, ίσως να σε κουράζουν. 
Ο Τζέιμς Κάμερον, αφού στο πρώτο Avatar μας δίδαξε: από τη μια, τι θα πει καπιταλισμός και ιμπεριαλισμός και από την άλλη, τι θα πει παλεύω για την πατρίδα μου. Αφού τάχθηκε αντίθετος προς το ρατσισμό και την εκμετάλλευση, έρχεται με το σημερινό sequel να προσθέσει τα νέα παγκόσμια προβλήματα, των προσφύγων, την ένταξή τους στη χώρα υποδοχής (από τη ξηρά του πρώτου φιλμ, στη θάλασσα του δεύτερου), το μπούλινγκ κατά της διαφορετικότητας και συνεχίζει να μας διδάσκει έννοιες όπως, ανθρωπισμός, οικογένεια, φιλία, θάρρος, αλληλεγγύη και αγάπη για όλα τα πλάσματα του πλανήτη. Πάντοτε απευθυνόμενος σε όλες τις ηλικίες. Γι’ αυτό και χρησιμοποιεί τα ειδικά εφέ της ψηφιακής τεχνολογίας.
Συνολικά, πρόκειται για άλλη μια σημαντική ταινία. Θα τη γουστάρουν οι νέες γενιές και θα την απολαύσουν ως νέα τεχνολογία της τρισδιάστατης εικόνας, οι παλαιότεροι (αν δεν τους κουράζουν οι ταχύτατες εναλλαγές φωτισμού). -  Κριτική μου στο MYFILM
INFO
Προβάλλεται από 15/12/2022 στους κινηματογράφος
Είδος: Φαντασίας, Περιπέτεια, Δράση (192΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Κάμερον
Παίζουν: Σαμ Γουόρθινγκτον, Ζόε Σαλντάνα, Σιγκούρνι Γουίβερ, Στίβεν Λανγκ, Τζόελ Ντέιβιντ Μουρ, Τζιοβάνι Ρίμπισι, Ντίλεπ Ράο, Κέιτ Γουίνσλετ 
Διανομή: Feelgood