Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

17/12/22

Όλα για την Εύα

Με αυτό τον τίτλο ο Joseph L. Mankiewicz το 1950 γύρισε μια ταινία (All About Eve) με την Betty Davis, που αφορούσε σε μια φαινομενικά συνεσταλμένη αλλά αδίστακτη κοπέλα, που μπαίνει στη ζωή μιας ηλικιωμένης σταρ του Μπρόντγουεϊ. Πού να ήξερε ότι θα άνοιγε τον ασκό του (σινεφίλ) Αιόλου;
========
Έτσι, το 1962 ο Joseph Losey γυρίζει την Eva με την Jeanne Moreau, στο ρόλο μιας φιλοχρήματης Γαλλίδας που παγιδεύει ερωτικά και ταπεινώνει έναν Ουαλό μυθιστοριογράφο στη Βενετία.
========
Στη συνέχεια, το 1969 ο Torgny Wickman κάνει την ταινία Eva Den Utstötta (Εύα η παρίας), με την Solveig Andersson ως 14χρονη Εύα, που ντροπιάζει τους περιθωριακούς ανάδοχους γονείς της, εκδιδόμενη σε διάφορους άντρες με αντάλλαγμα μερικές σοκολάτες. Στο δικαστήριο, η Εύα πρέπει να αντιμετωπίσει και το δήμαρχο της πόλης, ο οποίος επίσης την κακοποιούσε.
========
Χρόνια αργότερα, το 2010 ο Adrian Popovici δημιουργεί την Eva, μια ταινία κατασκοπίας με την Amy Heys. Σ’ αυτήν, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η 16χρονη Εύα γνωρίζει τον Τιούντορ, έναν μυστηριώδη άνδρα που την κάνει να νιώθει γυναίκα, αλλά οι περιοδικές εξαφανίσεις του καταστρέφουν τη σχέση τους. 
========
Ύστερα, ο Kike Maíllo το 2011 γυρίζει το επιστημονικής φαντασίας Eva με την Claudia Vega, που διαδραματίζεται το 2041. Σ’ αυτό ένας προγραμματιστής ρομπότ σχεδιάζει μια νέα σειρά παιδιών-ρομπότ έχοντας ως μούσα του και μοντέλο για τα παιδιά-ρομπότ τη 10χρονη ανιψιά του Εύα, που όμως δεν είναι και τόσο αθώα όσο φαίνεται και έχει τα δικά της μυστικά.
========
Πρόσφατα (2018), ο Benoît Jacquot στο δικό του Eva με την Isabelle Huppert, αναφέρεται σε μια γυναίκα που αποβαίνει μοιραία για έναν λογοκλόπο συγγραφέα και πρώην ζιγκολό.
========
Τέλος, το 2021 ο Jeffrey Hidalgo γυρίζει τη σύγχρονη Eva με την Angeli Khang ως οικιακή βοηθό, που την ερωτεύεται η bisexual αφεντικίνα της, ενώ εκείνη αγαπάει τον υπηρέτη της γειτόνισσας.
========
Για το 2022, ετοιμάζεται ένα κοσμοπολίτικο θρίλερ με φόντο το Μουντιάλ στο Κατάρ και πρωταγωνίστρια μια Εύα καλής οικογενείας από την Ελλάδα, που από δημοσιογράφος-τηλεπαρουσιάστρια μεταπηδά στον εγχώριο και αργότερα στον ευρωπαϊκό πολιτικό στίβο, όπου παντρεύεται έναν Ιταλό στέλεχος των Βρυξελλών. Μαζί θα καταφέρουν να γίνουν στόχος της Βελγικής Υπηρεσίας Ξεπλύματος Χρήματος, η οποία χρησιμοποιώντας τελειοποιημένες μορφές παρακολούθησης (τύφλα να ‘χει το Predator) θα οδηγηθεί από τους διαδρόμους εξουσίας του Ευρωκοινοβουλίου στις αχανείς ερήμους του Κατάρ, αποκαλύπτοντας μια εγκληματική οργάνωση, εξαγορές πολιτικών και διαφθορά. 
(Από τη μόνιμη στήλη μου στη σημερινή έντυπη Αμαρυσία)