21/12/22

Αftersun

Ένα νοσταλγικό flashback ενηλικίωσης, αναμνήσεων και σχέσεων. 
Με ενάργεια που εντυπωσιάζει για ντεπούτο, η Σάρλοτ Γουέλς σ’ αυτό το φιλμ και μέσα από τα μάτια της Σόφι, απεικονίζει το πέρασμα στην εφηβεία, την περίπλοκη σχέση με τον χωρισμένο πατέρα, αλλά και την μετέπειτα προσπάθειά της, μέσα από τις μνήμες αυτές, να διαμορφώσει την εικόνα του νεαρού (τόσο νεαρού που κάποιοι τους θεωρούσαν αδέρφια) και στοργικού πατέρα που γνώρισε και να την συμφιλιώσει με εκείνη του πραγματικού άνδρα που κρυβόταν πίσω από τον ρόλο του πατέρα και δεν τον γνώριζε
Σε όλη τη διάρκεια του φιλμ, ο Κάλουμ ένας νεαρός χωρισμένος πατέρας (Πολ Μέσκαλ) και η μικρή κόρη του Σόφι (πολύ καλή η Φράνκι Κόριο) βρίσκονται σε οικονομικές διακοπές σε ένα ξενοδοχείο στην Τουρκία. Το βλέπουμε από τα πράγματα που παραγγέλνουν ή τις εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν και από την προθυμία της Σόφι να περάσει στο χέρι της το λουράκι All Exclusive μιας κοπέλας που γνώρισε στις διακοπές. Στις μέρες που θα ακολουθήσουν, ξεδιπλώνεται η σχέση τους, η ζωή τους αλλά και ό,τι τους έχει σημαδέψει από το παρελθόν. Οι αφηρημάδες του Κάλουμ, οι σκέψεις του, που απασχολούν και προβληματίζουν την Σόφι, η οποία πέραν των προβλημάτων της μεταξύ τους σχέσης, αντιμετωπίζει και εκείνα της εφηβείας της, στο ξενοδοχείο βλέπει «πράγματα» για πρώτη φορά. Δύο χαρακτήρες που ζουν ο ένας για τον άλλο προσπαθώντας όσο μπορούν να μην αλληλο-πληγώνονται. Το κορίτσι μαθαίνει συνεχώς και ο πατέρας σκέφτεται άλλοτε ενθουσιασμένος και άλλοτε ενοχλημένος.
Συνολικά, μια συγκινητική και γλυκόπικρη ταινία για καταστάσεις που «μπορούν να συμβούν» στη ζωή, με ένα πρωταγωνιστικό ζευγάρι που διαθέτει αριστοτεχνική χημεία, αλλά καθοδηγείται και σωστά από την σκηνοθέτρια, η οποία αφηγείται με τις εικόνες και τα υπέροχα φωτογραφικά κάδρα του Γκρέγορι Όουκ. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Είδος: Δράμα, Κοινωνικό (102’)
Χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ (2022) 
Σκηνοθεσία:  Σάρλοτ Γουέλς
Παίζουν: Φράνκι Κόριο, Πολ Μέσκαλ
Διανομή: Weirdwave