21/8/24

Όλες οι νέες ταινίες από 22/8/2024 :

20.000 είδη μελισσών / Borderlands / Clicquot, η γυναίκα πίσω από τον μύθο / Παγίδα / Το σύνδρομο των πρώην εραστών / Ανατομία ενός εγκλήματος (Επαν.) / Γυμνοί στον ήλιο (Επαν.) / Μικρή ιστορία για ένα φόνο (Επαν.) / Σταυρωμένοι εραστές  (Επαν.) / 
===
Παγίδα - Trap
Κλειστοφοβικό θρίλερ παρά το γεγονός ότι διαδραματίζεται σε συναυλία, από τον μαέστρο του είδους Μ. Νάιτ Σάιμαλαν.
Ο Κούπερ (ο Τζος Χάρτνετ επωμίζεται με επιτυχία όλο το βάρος της ταινίας) και η έφηβη κόρη του (Άριελ Ντόναχιου) πηγαίνουν σε μία ποπ συναυλία της Lady Raven την οποία υποδύεται η Σαλέκα κόρη του Σάιμαλαν, η οποία τραγουδάει original τραγούδια παραπέμποντας μάλιστα στη Lady Gaga. 
Λίγο μετά την άφιξή τους στο χώρο της συναυλίας, ο Κούπερ παρατηρεί ισχυρή αστυνομική παρουσία, συμπεριλαμβανομένων βαριά οπλισμένων ανδρών σε όλες τις πόρτες. Μέσα από μια δήθεν αδιάφορη συζήτηση, κερδίζει την εμπιστοσύνη ενός πωλητή (Τζόναθαν Λάνγκντον) που του εξομολογείται το «μυστικό»: οι αστυνομικοί και οι βαριά οπλισμένοι είναι εκεί γιατί γνωρίζουν ότι ένας διαβόητος κατά συρροή δολοφόνος με το όνομα «Χασάπης» (The Butcher) βρίσκεται στο χώρο και ότι η συναυλία είναι μια τεράστια Παγίδα. 
Ο Κούπερ ξέρει ότι ο Χασάπης είναι ο ίδιος και ο Τζος Χάρτνετ υποδύεται εξαιρετικά τον στυγερό serial killer που κολακεύεται από την «παγίδα» και προσπαθεί να το «διασκεδάσει». 
Παρά το υπερβολικό σενάριο, το μοντάζ που υπογράφει η Νοεμί Πράισγουερκ, είναι αυτό που παίζει τεράστιο ρόλο σ’ αυτή την ταινία του Σάιμαλαν, στην οποία συμβάλλει σημαντικά και η μουσική της Χέρντις Στεφανσντότιρ.
INFO
Είδος: Θρίλερ, Αστυνομικό, Δράσης, 105΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2024
Σκηνοθεσία: Μ. Νάιτ Σιάμαλαν
Παίζουν: Τζος Χάρτνετ, Άριελ Ντόναχιου, Σαλίκα Σιάμαλαν, Χέιλι Μιλς και Άλισον Πιλ
===
20.000 είδη μελισσών – 20.000 especies de abejas
Η ταινία, που απόσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών στο 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας «για την ανθρώπινη και συνάμα διεισδυτική ματιά σε ένα ευαίσθητο και δύσκολο θέμα, τις αληθινές και μετρημένες ερμηνείες όλου του καστ, και τέλος για τον αριστοτεχνικό και μοναδικό ρυθμό της ιστορίας».
Η ιστορία διαδραματίζεται αρχές καλοκαιριού, κατά το οποίο ένα οκτάχρονο αγόρι που νοιώθει κορίτσι, προσπαθεί να κατανοήσει τις σεισμικές αλλαγές που συντελούνται στον εύθραυστο εσωτερικό του κόσμο. Η μητέρα του στέκει ενθαρρυντικά στο πλευρό του, ο περίγυρος του όμως αντιμετωπίζει την όλη συμπεριφορά του ως ένα παιδικό καπρίτσιο.  
Η ταινία υπήρξε επίσης, υποψήφια για 14 Γκόγια (τα ισπανικά Όσκαρ), και κέρδισε τα βραβεία: Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Καλύτερου Β’ Γυναικείου Ρόλου και Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου 2024. 
INFO
Είδος: Δράμα, 125΄ 
Χώρα: Ισπανία, 2023
Σκηνοθεσία: Εστιμπαλίθ Ουρεσόλα Σολαγουρέν
Παίζουν: Σοφία Οτέρο, Πατρίτσια-Λόπες Αρναϊθ, Άνε Γκαμπαράιν, Ιτσιάρ Λασκάνο
===
Το σύνδρομο των πρώην εραστών – Le syndrome des amours passes
Μια φάρσα που διερωτάται σχετικά με την περίπλοκη διαπλοκή της αγάπης, του σεξ και της οικογένειας.
Ο Ρεμί και η Σαντρά, οι οποίοι μοιάζουν να έχουν βρει την απόλυτη ευτυχία στη σχέση τους, προσπαθούν μάταια να κάνουν παιδί. Όταν συμβουλεύονται έναν γιατρό για να βοηθήσει με το πρόβλημά τους, εκείνος τούς πληροφορεί ότι δυστυχώς πάσχουν από το «Σύνδρομο των Πρώην», μια νέα πάθηση που επηρεάζει ευτυχισμένα ζευγάρια. Για να θεραπευτούν, έχουν μόνο μία λύση: πρέπει να κοιμηθούν ξανά με κάθε έναν από τους προηγούμενους εραστές τους για να «βγάλουν από τη μέση» ό,τι υπόλειμμα των σχέσεων αυτών κι έτσι να απελευθερωθούν για να συνεχίσουν τη δική τους - κάτι σαν σέξι εξορκισμό του ερωτικού τους παρελθόντος! Όμως, φυσικά, τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς σύμφωνα με το σχέδιο…
INFO
Είδος: Κομεντί, Αισθηματική, 89΄
Χώρες: Βέλγιο, Γαλλία, 2023
Σκηνοθεσία: Αν Σιρό, Ραφαέλ Μαλμπονί
Παίζουν: Λουσί Ντεμπέ, Λαζάρ Γκουσό, Φλοράνς Λουαρέ Κάιγ, Νορά Χαμζάουι
===
Borderlands
Βασισμένη σε videogame αυτή η κωμωδία δράσης ακολουθεί τη Λίλιθ, μια διαβόητη κυνηγό επικηρυγμένων με μυστηριώδες παρελθόν, η οποία επιστρέφει απρόθυμα στον πλανήτη της, την Πανδώρα, για να βρει την εξαφανισμένη κόρη του Άτλα, ενός πανίσχυρου άντρα.
Στην πορεία σχηματίζει μια απροσδόκητη συμμαχία με μια ομάδα ανυπότακτων: τον Ρόλαντ πρώην στρατιώτη αλλά νυν απελπισμένο για λύτρωση, την Τάινι Τίνα μια άγρια ανήλικη, τον μυώδη αμφιλεγόμενο προστάτη της Κριγκ, την Δρ. Τάνις, μια επιστήμονα που «τα έχει δει όλα» και τον Κλάπτραπ ένα σοφό ρομπότ με τη φωνή του κωμικού Τζακ Μπλακ.
Αυτοί οι απίστευτοι ήρωες πρέπει να πολεμήσουν εξωγήινα τέρατα και επικίνδυνους ληστές, «εκτός του κόσμου τούτου», για να βρουν το κορίτσι που αγνοείται και το οποίο μπορεί να κρατά το κλειδί για αφάνταστη δύναμη.  
Ευτυχώς που μέσα στο cast περιλαμβάνονται η Κέιτ Μπλάνσετ, η Τζέιμι Λι Κέρτις και η φωνή του Τζακ Μπλακ, που κρατούν κάπως το ενδιαφέρον.
INFO
Είδος: Φαντασίας, Κωμωδία, Περιπέτεια, 101΄ 
Χώρα: ΗΠΑ, 2024
Σκηνοθεσία: Ιλάι Ροθ
Παίζουν: Κέιτ Μπλάνσετ, Τζέιμι Λι Κέρτις, Κέβιν Χαρτ, Έντγκαρ Ραμίρεζ, Τζακ Μπλακ, Αριάνα Γκρίνμπλατ, Τζίνα Γκέρσον
===
Clicquot, η γυναίκα πίσω από τον μύθο - Widow Clicquot
Ένας ύμνος στη γυναικεία αντοχή και επιχειρηματικότητα που παράλληλα αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε η γυναίκα στη βιομηχανία του 19ου αιώνα. Βασίζεται στο βιβλίο «The Widow Clicquot: The Story of a Champagne Empire and the Woman Who Ruled It» της Tilar J. Mazzeo.
INFO
Είδος: Βιογραφία, Δράμα, 89΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Τόμας Νάπερ 
Παίζουν: Χάλεϊ Μπένετ, Τομ Στούριτζ, Σαμ Ρίλεϊ, Άνσον Μπουν, Λίο Σάτερ 
===
Ανατομία ενός εγκλήματος - Anatomy of a murder  (Επαν.)
Επικό, σχεδόν τρίωρο, κλασικό δικαστικό δράμα και μία από τις πιο διάσημες ταινίες του είδους, που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζον Βόλαν και αφηγείται την ιστορία ενός πρώην εισαγγελέα, του Πολ Μπίγκλερ (Τζέιμς Στιούαρτ), που αναλαμβάνει να υπερασπιστεί τον υπολοχαγό Φρέντερικ Μάνιον (Μπεν Γκάζαρα), ο οποίος κατηγορείται για τον φόνο του άνδρα που βίασε τη σύζυγό του Λόρα Μάνιον (Λι Ρέμικ). 
INFO
Είδος: Αστυνομική, Δράμα, Μυστηρίου, 161΄
Χώρα: ΗΠΑ, 1959
Σκηνοθεσία: Ότο Πρέμινγκερ
Παίζουν: Τζέιμς Στιούαρτ, Λι Ρέμικ, Μπεν Γκαζάρα, Άρθουρ Ο’ Κόνελ, Ιβ Άρντεν, Τζορτζ Σ. Σκοτ
===
Μικρή ιστορία για ένα φόνο - Krótki film o zabijaniu (Επαν.)
Μια σκληρή δραματική ταινία για την αναίτια βία που αφήνει ανεξίτηλα σημάδια όχι μόνο στα θύματα και τους δράστες, αλλά και στην κοινωνία. (Περισσότερα ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα, Αστυνομικό, 84΄
Χώρα: Πολωνία, 1988
Σκηνοθεσία: Κριστόφ Κισλόφσκι
Παίζουν: Μιροσλάβ Μπάκα, Κριστόφ Γκλόμπιστζ, Γιάν Τεζάρζ, Ζπίγκνιου Ζαπάσιεβιτζ
===
Σταυρωμένοι εραστές  - Chikamatsu monogatari (Επαν.)
Κλασικό δράμα για την αγάπη, την τιμή, την κοινωνική ανισότητα και τη σκληρότητα των κοινωνικών κανόνων, που βασίζεται στο «Αλμανάκ του έρωτα» ένα από τα πιο διάσημα έργα του Τσικαμάτσου Μονζαεμόν ενός μεγάλου Ιάπωνα θεατρικού συγγραφέα του 17ου αιώνα (1653-1724).  
INFO
Είδος: Δράμα, 110΄
Χώρα: Ιαπωνία, 1954
Σκηνοθεσία: Κένζι Μιτσογκούτσι
Παίζουν: Καζούο Χασεγκάουα, Κιόκο Καγκάουα.Εϊτάρο Σιντό, Σακάε Οζάουα, Γιόκο Μιναμίντα, Χαρούο Τανάκα, Τσιέκο Νανίουα, Ιτσιρό Σουγκάι
===
Γυμνοί στον ήλιο - Plein Soleil (Επαν.)
Η ταινία που έκανε διάσημο το νεαρό Αλέν Ντελόν και κυκλοφορεί εκτάκτως, μετά την αναγγελία του θανάτου του και στην οποία υποδύεται έναν αμοραλιστικό χαρακτήρα που είναι αποφασισμένος να ζήσει την πολυτελή ζωή που επιθυμεί, ανεξαρτήτως κόστους. ((Περισσότερα ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Θρίλερ, Αστυνομικό, 118΄
Χώρα: Γαλλία, 1960
Σκηνοθεσία: Ρενέ Κλεμάν
Παίζουν: Αλέν Ντελόν, Μαρί Λαφορέ, Μορίς Ρονέ, Ενρο Κριζά, Φρανκ Λατιμόρ
(Για περισσότερες κριτικές και trailer των ταινιών, στο https://pekk.gr)