18/8/24

Σταυρωμένοι εραστές - Chikamatsu monogatari (Επαν.)

Κλασικό δράμα για την αγάπη, την τιμή, την κοινωνική ανισότητα και τη σκληρότητα των κοινωνικών κανόνων, που βασίζεται στο «Αλμανάκ του έρωτα» ένα από τα πιο διάσημα έργα του Τσικαμάτσου Μονζαεμόν ενός μεγάλου Ιάπωνα θεατρικού συγγραφέα του 17ου αιώνα (1653-1724).  
Στο Κυότο του 17ου αιώνα, η Οσάν (Κιόκο Καγκάουα), γόνος μιας ξεπεσμένης αριστοκρατικής οικογένειας, έχει παντρευτεί για λόγους συμφέροντος τον Ισούν (Εϊτάρο Σιντό), έναν εύπορο  και φιλοχρήματο άνδρα μεγαλύτερης ηλικίας. Ο Μοχέι (Καζούο Χασεγκάουα), ένας από τους υπαλλήλους του άνδρα της, είναι κρυφάερωτευμένος μαζί της. Όταν η Οσάν κατηγορείται ψευδώς ότι είναι ερωμένη του, αναγκάζονται να το σκάσουν μαζί και γρήγορα αποκαλύπτουν ο ένας τον έρωτά του για τον άλλο. Στο μεταξύ, ο Ισούν διατάζει τους άνδρες του να βρουν τους δύο εραστές και να τους χωρίσουν, για να αποφύγει το δημόσιο εξευτελισμό. Το τέλος των δύο εραστών θα είναι τραγικό, όπως προβλέπει και ο τίτλος.
Ο Κένζι Μιτσογκούτσι χρησιμοποιώντας λεπτομερή πλάνα και μια προσεγμένη σκηνοθετική προσέγγιση, αναδεικνύει τη δραματικότητα της ιστορίας και την εσωτερική συναισθηματική ένταση των χαρακτήρων.
Η ταινία συνολικά, διακρίνεται για την καλλιτεχνική της αρτιότητα και την διεισδυτική και κριτική ματιά της στην παραδοσιακή ιαπωνική κοινωνία. Ανήκει σε εκείνες του μεταπολεμικού ιαπωνικού κινηματογράφου που έφεραν στο προσκήνιο τα ανθρώπινα πάθη και τις κοινωνικές αντιθέσεις με τρόπο που δεν ήταν συνηθισμένος για την εποχή τους.
Ένα must για τους νεότερους θεατές και τους cinephile. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 22/8/2024
Είδος: Δράμα, 110΄
Χώρα: Ιαπωνία, 1954
Σκηνοθεσία: Κένζι Μιτσογκούτσι
Παίζουν: Καζούο Χασεγκάουα, Κιόκο Καγκάουα.Εϊτάρο Σιντό, Σακάε Οζάουα, Γιόκο Μιναμίντα, Χαρούο Τανάκα, Τσιέκο Νανίουα, Ιτσιρό Σουγκάι