20/7/24

Ουγκέτσου Μονογκατάρι - Ugetsu Monogatari (Επαν.)

Μια δραματική ταινία για την απληστία, τη φιλοδοξία, τη ματαιότητα των υλικών επιθυμιών και την καταστρεπτική δύναμη του πολέμου. 
Σε ένα χωριό της μεσαιωνικής Ιαπωνίας, η οποία σπαράσσεται από εμφύλιους πολέμους, δύο αδέρφια διακινδυνεύουν τις οικογένειες και τις ζωές τους, για να ακολουθήσουν τις εμμονές τους. Ο Γκεντζούρο (Μασαγιούκι Μόρι), είναι ένας φτωχός αγγειοπλάστης, που ονειρεύεται καλλιτεχνική δόξα και πλούτη, ενώ ο αδερφός του, Τομπέι (Σακάε Οζάουα), θέλει να γίνει ένας ένδοξος σαμουράι. Αποφασίζουν να κατευθύνουν προς την πόλη, χωρίς τις οικογένειές τους, για να πουλήσουν την πραμάτεια τους. Όταν βρεθούν κοντά στην πραγμάτωση των στόχων τους, ο πρώτος θα πέσει θύμα της γοητείας της πριγκίπισσας Ουακάσα (Ματσίκο Κίο) κι ο άλλος θα ανακαλύψει ότι η γυναίκα του έχει γίνει πόρνη.
Ο Κέντζι Μιζογκούτσι με μια εξαιρετική εικαστική οπτική και με τη χρήση των μαγικών ρεαλιστικών στοιχείων, καθώς και με την ενσωμάτωση της ιαπωνικής παραδοσιακής αισθητικής, καταφέρνει να συνδυάζει το υπερφυσικό με το ρεαλιστικό, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που είναι ταυτόχρονα ποιητική και απόκοσμη.
Συνολικά η ταινία, η οποία έχει λάβει ευρεία αναγνώριση και θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, μας προσφέρει μια διεισδυτική ματιά στη φύση των ανθρώπινων επιθυμιών και τις συνέπειες τους. Case study που δεν χάνεται. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 25/7/2024
Είδος: Δράμα, 96΄
Χώρα: Ιαπωνία, 1953
Σκηνοθεσία: Κένζι Μιζογκούτσι
Παίζουν: Μασαγιούκι Μόρι, Ματσίκο Κίο (πριγκίπισσα Ουακάσα), Κινούγιο Τανάκα (Μιγιάγκι), Σακάε Οζάουα, Μιτσούκο Μίτο
Διανομή: New Star