24/6/24

Επιστάτης Σάνσο – Sansho the bailiff (Επαν.)

Ένα μελόδραμα για τις ανθρώπινες αξίες και μια καταγγελία ενάντια στη βία, στον αυταρχισμό και στην απανθρωπιά, στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που βασίζεται σε μια σύντομη ιστορία του Mori Ōgai.
Στη μεσαιωνική Ιαπωνία ένας κυβερνήτης, με καλό χαρακτήρα, πράος και φιλεύσπλαχνος με τους ανθρώπους, εξορίζεται. Η γυναίκα του και τα δύο του παιδιά, ο γιος του και η κόρη του, αποφασίζουν να τον επισκεφθούν. Στο δρόμο θα τους επιτεθούν ληστές. Η μητέρα τους πουλιέται σαν πόρνη και τα δύο παιδιά σα σκλάβοι στον παντοδύναμο και αυταρχικό επιστάτη Σάνσο. Τα παιδιά θα μεγαλώσουν και, μετά από πολλά χρόνια, θα καταφέρουν να δραπετεύσουν, αφού ο γιος θα κερδίσει βαθμιαία την εύνοια του Σάνσο για να ψάξουν να βρουν τη μητέρα τους.
Ο Κένζι Μιζογκούτσι (σκηνοθέτης και του «Ουγκέτσου Μονογκατάρι», 1953), χρησιμοποιεί μακρά, σταθερά πλάνα και λεπτομερή σκηνογραφία για να δημιουργήσει μια αίσθηση ιστορικής αυθεντικότητας και συναισθηματικής έντασης. Διαθέτει εκπληκτική φωτογραφία η σύνθεση των πλάνων της, αποτυπώνουν με λυρισμό την ομορφιά και τη σκληρότητα της ιαπωνικής φύσης. Αν ψάχνετε για μια ταινία που συνδυάζει την υψηλή τέχνη με την ανθρώπινη τραγωδία και την κοινωνική κριτική, το «Επιστάτης Σάνσο» αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 27/6/2024
Είδος: Δράμα, 124΄
Χώρα: Ιαπωνία, 1954
Σκηνοθεσία: Κένζι Μιζογκούτσι
Παίζουν: Εϊτάρο Σίντο, Κίνιο Τανάκα, Γιοσιάκι Χαναγιάγκι
Διανομή: New Star