20/8/24

Ανατομία ενός εγκλήματος - Anatomy of a murder (Επαν.)

Επικό, σχεδόν τρίωρο, κλασικό δικαστικό δράμα και μία από τις πιο διάσημες ταινίες του είδους, που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζον Βόλαν και αφηγείται την ιστορία ενός πρώην εισαγγελέα, του Πολ Μπίγκλερ (Τζέιμς Στιούαρτ), που αναλαμβάνει να υπερασπιστεί τον υπολοχαγό Φρέντερικ Μάνιον (Μπεν Γκάζαρα), ο οποίος κατηγορείται για τον φόνο του άνδρα που βίασε τη σύζυγό του Λόρα Μάνιον (Λι Ρέμικ). 
Η υπόθεση εξελίσσεται σε ένα δικαστικό θρίλερ με ανατροπές, ενώ μέσα από θέματα-ταμπού για την εποχή, όπως ο βιασμός, η ψυχική κατάσταση των κατηγορουμένων και η ηθική αμφισημία, θέτει ταυτόχρονα ερωτηματικά γύρω από τη δικαιοσύνη, τη σεξουαλική βία και τη φύση της αλήθειας.
Οι ερμηνείες και η διαδικασία στο δικαστήριο, έχουν τόση αληθοφάνεια, που παραμένουν αξέχαστες, ενώ η μουσική της (βραβευμένη με Grammy) από τον διάσημο τζαζίστα Ντιουκ Έλινγκτον, δίνει στην ταινία έναν ξεχωριστό ατμοσφαιρικό τόνο, με τον ίδιο τον Έλινγκτον να εμφανίζεται σε έναν μικρό ρόλο.
Η Ανατομία ενός Εγκλήματος έλαβε επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Ηθοποιού (για τον Τζέιμς Στιούαρτ) και Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Αν και δεν κέρδισε κανένα τελικά, αναγνωρίστηκε ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα της δεκαετίας του 1950 και αποτελεί ορόσημο για τα δικαστικά δράματα επηρεάζοντας πολλές μετέπειτα ταινίες (και σειρές) και συνεχίζει να μελετάται ως case study. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 22/8/2024
Είδος: Αστυνομική, Δράμα, Μυστηρίου, 161΄
Χώρα: ΗΠΑ, 1959
Σκηνοθεσία: Ότο Πρέμινγκερ
Παίζουν: Τζέιμς Στιούαρτ, Λι Ρέμικ, Μπεν Γκαζάρα, Άρθουρ Ο’ Κόνελ, Ιβ Άρντεν, Τζορτζ Σ. Σκοτ