20/8/24

Γυμνοί στον ήλιο - Plein Soleil (Επαν.)

Η ταινία που έκανε διάσημο το νεαρό Αλέν Ντελόν και κυκλοφορεί εκτάκτως, μετά την αναγγελία του θανάτου του και στην οποία υποδύεται έναν αμοραλιστικό χαρακτήρα που είναι αποφασισμένος να ζήσει την πολυτελή ζωή που επιθυμεί, ανεξαρτήτως κόστους.
Ο πάμπλουτος πατέρας του Φίλιπ Γκρίνλιφ, ενός καλομαθημένου playboy (Μορίς Ρονέ), προτείνει στον Τομ Ρίπλεϊ (Αλέν Ντελόν) να πάει στην Ιταλία όπου παραθερίζει ο γιος του με την αρραβωνιαστικιά του (Μαρί Λαφορέ) και να προσπαθήσει να τον φέρει πίσω στις ΗΠΑ με αμοιβή 5.000 δολάρια. Ο Τομ Ρίπλεϊ γοητευτικός και ταλαντούχος σε πολλά, αλλά χωρίς την κατάλληλη κοινωνική καταγωγή και οικονομική ισχύ του Φίλιπ, καταστρώνει ένα σχέδιο για να οικειοποιηθεί την ταυτότητα του τελευταίου. Η πλοκή της, περιστρέφεται γύρω από τις ίντριγκες, τις μεταμφιέσεις και τη διπροσωπία του Ρίπλεϊ, καθώς προσπαθεί να ξεφύγει από τον νόμο και να διατηρήσει την κλεμμένη του ζωή. Βασίζεται δε, στο μυθιστόρημα «The Talented Mr. Ripley» της Patricia Highsmith, που κυκλοφόρησε το 1955.
Ο Ρενέ Κλεμάν προσδίδει μια δυναμική και κλιμακωτή ένταση στην αφήγηση, χρησιμοποιώντας την ομορφιά των τοπίων της Μεσογείου για να αντιπαραβάλει το σκοτεινό ψυχολογικό δράμα που εκτυλίσσεται. Η δε ταινία διακρίνεται για την κομψή σκηνοθεσία, τη δυνατή ερμηνεία του Ντελόν και την έντονη ατμόσφαιρα που δημιουργείται από τις ηλιόλουστες τοποθεσίες στην Ιταλία και τις σκοτεινές, ψυχολογικές νύξεις των χαρακτήρων της και ιδιαίτερα του Ρίπλεϊ.
Η ερμηνεία του Αλέν Ντελόν θεωρείται από τις καλύτερες της καριέρας του, διότι ο ρόλος του Τομ Ρίπλεϊ είναι ψυχολογικά περίπλοκος και ο Ντελόν καταφέρνει να ισορροπήσει την γοητεία του χαρακτήρα, με την ηθική του διαστροφή.
Η ταινία παραμένει κλασική στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για αρκετές μεταγενέστερες και ειδικά αυτής του 1999, με τίτλο «Ο ταλαντούχος κ. Ρίπλεϊ» (The Talented Mr. Ripley), στην οποία ο ρόλος του Ρίπλεϊ παίχτηκε από τον Ματ Ντέιμον.  
INFO
Προβάλλεται από 22/8/2024 (σε Αθηναία & Βοξ)
Είδος: Θρίλερ, Αστυνομικό, 118΄
Χώρα: Γαλλία, 1960
Σκηνοθεσία: Ρενέ Κλεμάν
Παίζουν: Αλέν Ντελόν, Μαρί Λαφορέ, Μορίς Ρονέ, Ενρο Κριζά, Φρανκ Λατιμόρ