Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

2/8/20

Αφιέρωμα στον ταλαντούχο κ. Ρίπλεϊ

Από τις 30 Ιουλίου 2020 προβάλλεται στους κινηματογράφους, η ταινία «Γυμνοί στον ήλιο» (Plein soleil, 1960). Ένα αριστουργηματικό φιλμ του Ρενέ Κλεμάν, βασισμένο στο μυθιστόρημα «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϋ» της Πατρίτσια Χάισμιθ.
Σύμφωνα με την υπόθεση, ο Αμερικανός Τομ Ρίπλεϋ (Αλέν Ντελόν) πηγαίνει επ’ αμοιβή στην Ιταλία για να πείσει τον πλούσιο Φιλίπ Γκρίνλιφ (Μορίς Ρονέ), να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και να αναλάβει τις επιχειρήσεις του πατέρα του. Ο Φίλιπ σκοπεύει να μην επιστρέψει και ο φτωχός Τομ δέχεται να ζήσει μια ζωή πολυτέλειας,
έτσι ώστε οι δύο άνδρες ουσιαστικά το μόνο που κάνουν, είναι να ξοδεύουν χρήματα όλη την ημέρα και να διασκεδάζουν όλη τη νύχτα. Ο Τομ γίνεται κολλητός του Φιλίπ και της φίλη του Μαρτζ (Μαρί Λαφορέ) και λατρεύει τη ζωή που κάνει. Ο Φίλιπ τελικά βαριέται με τον Τομ και γίνεται σκληρός και καταχρηστικός μαζί του με αποτέλεσμα, όταν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με ιστιοφόρο, τον αφήσει μόνο του στο κατάστρωμα, ο Τομ θα αποφασίσει να σκοτώσει τον Φίλιπ και να κλέψει την ταυτότητά του.
* * *
Το βιβλίο «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϋ» είναι το πρώτο της σειράς για έναν από τους πιο απίθανους χαρακτήρες της αστυνομικής λογοτεχνίας, η διπροσωπία του οποίου γοήτευσε πολλούς κινηματογραφιστές και όχι μόνο τον Ρενέ Κλεμάν αφού ακολούθησαν ο Βιμ Βέντερς, o Άντονι Μιγκέλα, o Ρότζερ Σπότισγουντ και η Λιλιάνα Καβάνι, που όλοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προσπάθησαν να συλλάβουν και να μετουσιώσουν σε εικόνες το «ανεπαίσθητο» από την αφήγηση της Πατρίτσια Χάισμιθ λογοτεχνικής μητέρας του Ρίπλεϋ, ενός ιδιόρρυθμου ήρωα, μοναχικού, αποφασισμένου να επιζήσει και σε μόνιμη αναζήτηση της ταυτότητάς του. Ενός «δολοφόνου σχεδόν παρά τη θέλησή του, ή μάλλον ενός άντρα ανίκανου να συγκρατήσει τα δολοφονικά του ένστικτα», όπως αναφέρεται σε ένα από τα εξώφυλλα των Εκδόσεων Άγρα, που έχουν κυκλοφορήσει στη χώρα μας και τα πέντε βιβλία της σειράς Ρίπλεϋ.
* * *
Το φιλμ «Γυμνοί στον ήλιο» ακολουθήθηκε από το remake «Ο ταλαντούχος κ. Ρίπλεϋ» (The talented Mr. Ripley, 1999) του Άντονι Μιγκέλα, στο οποίο το ρόλο του Ρίπλεϋ κρατούσε ο Ματ Ντέιμον, ενώ στο ρόλο του πλούσιου Φίλιπ Γκρίνλιφ βρίσκουμε τον γοητευτικό Τζουντ Λο να περιτριγυρίζεται από την Γκουίνεθ Πάλτροου (ως Μαρτζ), την Κέιτ Μπλάνσετ και τον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν. 
Η υπόθεση κινείται σχεδόν στο ίδιο μήκος κύματος με την προηγούμενή της «Γυμνοί στον ήλιο» και έκανε περισσότερο γνωστή την ήδη διάσημη συγγραφέα Πατρίτσια Χάισμιθ
* * *
Νωρίτερα, ο Βιμ Βέντερς, γύρισε την ταινία «Ένας αμερικανός φίλος» (The American friend, 1977) με το Ντένις Χόπερ στο ρόλο του Τομ Ρίπλεϋ.
Σύμφωνα με το σενάριο, ο Τομ Ρίπλει είναι εγκατεστημένος στο Αμβούργο από όπου συνεχίζει την εγκληματική του καριέρα. Πουλάει σε δημοπρασίες άγνωστους πίνακες του φημισμένου ζωγράφου Ντερβάτ (Νίκολας Ρέι), ο οποίος υποτίθεται ότι έχει πεθάνει, ενώ στην πραγματικότητα ζει στην Νέα Υόρκη και συνεχίζει να ζωγραφίζει πίνακες. Ο Ρίπλεϊ γνωρίζει τον Γιόναταν Τσίμερμαν (Μπρούνο Γκαντζ) και τη σύζυγό του Μαριάννε (Λίζα Κρόιζερ), οι οποίοι ανακαλύπτουν την απάτη και έτσι βάζει τον γκάνγκστερ Μινό να παραχαράξει τα ιατρικά αποτελέσματα του Τσίμερμαν, για να τον κάνει να πιστέψει ότι είναι βαριά άρρωστος και να τον βάλει στο χέρι. Ο Τσίμερμαν πέφτει στα δίχτυα του Αμερικάνου, ο οποίος του υπόσχεται όταν πεθάνει να φροντίσει για την οικονομική βοήθεια της οικογένειάς του. Ως όρο όμως του αναθέτει μια ειδική αποστολή: να σκοτώσει έναν άνθρωπο και ο Ρίπλεϋ θα αναλάβει χωρίς δισταγμό.
Ο Βιμ Βέντερς (σύμφωνα με την imdb) αρχικά ήθελε να γυρίσει ταινία το αγαπημένο του μυθιστόρημα της Χάισμιθ «The Cry of the Owl», αλλά τα δικαιώματα είχαν ήδη πωληθεί. Στη συνέχεια προσπάθησε να αποκτήσει τα δικαιώματα από το επόμενο αγαπημένο του μυθιστόρημα «The Tremor of Forgery», αλλά και σε αυτό το μυθιστόρημα είχαν ήδη πωληθεί. Μόλις έμαθε η Πατρίτσια Χάισμιθ ότι ο Βέντερς ήθελε να κάνει ταινία ένα από τα μυθιστορήματά της, του πρόσφερε ένα μη δημοσιευμένο χειρόγραφο του «Ripley' s Game» (Το παιχνίδι του Ρίπλεϋ). Σ’ αυτό βασίστηκε ο σκηνοθέτης προσθέτωντας στοιχεία και από το μυθιστόρημα «Ripley under ground» το οποίο αργότερα γυρίστηκε ταινία από τον Ρότζερ Σπότισγουντ. 
* * *
Στην ταινία «Ripley under ground» (2005) του Ρότζερ Σπότισγουντ, ο Ρίπλεϋ (με τον Μπάρι Πέπερ στο ρόλο) συμμετέχει σε ένα σχέδιο πλαστογράφησης ενός έργου τέχνης του φημισμένου ζωγράφου Ντερβάτ. Στην ταινία, ο Ντερβάτ πεθαίνει πριν ξεκινήσει η ιστορία και ο Ρίπλεϋ με τους συνεργούς του συνωμοτούν για να εξαπατήσουν τους φιλότεχνους ώστε να νομίζουν ότι είναι ακόμα ζωντανός.
Ο Μπάρι Πέπερ είναι ο πέμπτος ηθοποιός που υποδύεται τον ήρωα της Πατρίσια Χάισμιθ, μετά τους Ντελόν, Χόπερ, Ντέιμον και Μάλκοβιτς, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει εν τω μεταξύ σε άλλη ταινία γυρισμένη από την Λιλιάνα Καβάνι.
* * *
Σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας «Το παιχνίδι του Ρίπλεϋ» (Ripley’ s game, 2002) της Λιλιάνα Καβάνι με πρωταγωνιστή τον Τζον Μάλκοβιτς, ο Ρίπλεϋ ζει ήσυχα σε μια βίλα στο Βένετο με τη Λουίζα. Ένας πρώην συνεργάτης από τον υπόκοσμο του Βερολίνου ζητάει τη βοήθειά του στη δολοφονία ενός αντιπάλου. Ο Ρίπλεϋ -πάντα μελετητής της ανθρώπινης φύσης- ξεκινά ένα παιχνίδι για να μετατρέψει έναν ήπιο και αθώο ντόπιο συλλέκτη φωτογραφιών σε εκτελεστή. Ο Τζόναθαν Τρεβάνι, ο οποίος αργοπεθαίνει από καρκίνο, έχει μια σύζυγο, ένα μικρό γιο και μικρή περιουσία να τους αφήσει. Εάν ο Ρίπλεϋ τον παρασύρει στο παιχνίδι, θα μπορέσει να διατηρήσει τον έλεγχο; Θα σταματήσει σε μία δολοφονία; 
(Ολοσέλιδο αφιέρωμα στη χθεσινή έντυπη Αμαρυσία)