2/8/20

Άπατρις – Stateless

Δραματική σειρά χαρακτήρων από την Αυστραλία, με φόντο το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα και την αντιμετώπισή του σ’ αυτή την αχανή ήπειρο. 

Η Σόφι Βέρνερ (Ιβόν Στραχόβσκι) είναι μια αεροσυνοδός, ευάλωτη, που προσπαθεί να βρει τον εαυτό της και πέφτει θύμα μιας αίρεσης από την οποία διωγμένη ως αρνητική ύπαρξη, καταλήγει να θεωρείται μετανάστρια στη χώρα της. Ο Αμίρ (Φεϊζάλ Μπασί) είναι ένας Αφγανός πρόσφυγας που δραπετεύει μετά από μια καταδίωξη στη χώρα του και προσπαθεί να εγκατασταθεί στην Αυστραλία. Ο Καμ Σανφορντ (Τζάι Κόρτνεϊ) ένας νεαρός οικογενειάρχης και πατέρας με οικονομικά  και οικογενειακά αδιέξοδα, που εργάζεται σε ιδιωτική εταιρία σεκιούριτι και η Κλερ Κόβιτς (Άσερ Κέντι) εκπρόσωπος του υπουργείου παγιδευμένη στα δικά της αδιέξοδα (γραφειοκρατικά, συναισθηματικά, καριέρας). 
Οι τέσσερις αυτοί χαρακτήρες συναντώνται σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών στην αυστραλιανή έρημο, στη μέση του πουθενά και μέσα από τις ιστορίες τους και συνεχή flashback ο θεατής ζει το προσωπικό τους δράμα.
Η σειρά, εφόσον είναι εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα στην Αυστραλία, είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική αναδεικνύοντας, πολλές φορές μελοδραματικά, σημαντικά προβλήματα για το μεταναστευτικό και τον τρόπο που λειτουργεί εκεί και με την Αριστοτέλεια Κάθαρση να γίνεται προβλέψιμη, όσο πλησιάζουμε στο έκτο και καθοριστικό επεισόδιο.
Η Κέιτ Μπλάνσετ με τον Ντόμινικ Γουέστ κρατούν δύο καταλυτικούς ρόλους στη διαμόρφωση του χαρακτήρα της βασικής ηρωίδας της σειράς που είναι η αεροσυνοδός Σόφι Βέρνερ. Υποδύονται την Πατ και τον Γκόρντον τους ιδιοκτήτες μιας ιδιότυπης χορευτικής λέσχης (αίρεσης;), που διδάσκει την απελευθέρωση του εαυτού από τα δεσμά που επιβάλλει το κοινωνικό, επαγγελματικό και οικογενειακό πλαίσιο. Οι ευάλωτοι νεανικοί χαρακτήρες, όπως η Σόφι, είναι το φόρτε τους. 
Η σειρά παρά τις μελοδραματικές εξάρσεις στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα και γενικά παρακολουθείται με ενδιαφέρον. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Είδος: Δράμα (σειρά 6 επεισοδίων των 60΄)
Χώρα: Αυστραλία (2020)
Δημιουργοί: Κέιτ Μπλάνσετ, Τόνι Άιρες, Ελίς Μακγκρίντι
Σκηνοθεσία: Έμα Φρίμαν (3), Τζόσελιν Μούρχαουζ (3)
Παίζουν: Ιβόν Στραχόβσκι, Άσερ Κέντι, Φεϊζάλ Μπασί, Μάρτα Ντίσελντορπ, Τζάι Κόρτνεϊ, Ντόμινικ Γουέστ, Κέιτ Μπλάνσετ
Σύνοψη: Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η σειρά συνδυάζει τις προσωπικές ιστορίες τεσσάρων χαρακτήρων, που έρχονται στην επιφάνεια με φόντο ένα μεταναστευτικό σύστημα το οποίο λειτουργεί κάτω από γραφειοκρατικές αντιφάσεις.
Προβάλλεται στο Netflix