3/8/20

Οι εραστές της γέφυρας - Les amants du Pont-Neuf

Ξαναβλέποντας την, ακριβότερη για την εποχή της στη Γαλλία, ταινία του Λεό Καράξ, που επειδή λόγω καθυστέρησης στα γυρίσματα, δεν του δόθηκε παράταση αδείας και αναγκάστηκε να κατασκευάσει τη γέφυρα Pont-Neuf του Σηκουάνα σε λίμνη, βλέπεις πόσο επίκαιρη μπορεί να χαρακτηριστεί και πόσο άδικα άργησαν να την εκτιμήσουν στην εποχή της. Είχαν προηγηθεί, βλέπεις, οι ταινίες του, Boy meets girl (1984) και Η Δική μας Νύχτα (1986) που είχαν ανεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων κοινού και κριτικών. Πολύ αργότερα, ήρθε το Holy Motors (2012) που είχε εντυπωσιάσει και είδαν αυτό το τρομερό παιδί (και τη Γέφυρά του) με νέα ματιά.

Στη «Γέφυρα» ο Καράξ διαθέτει τη νεαρή Ζυλιέτ Μπινός στο ρόλο της Μισέλ μιας απελπισμένης ζωγράφου, που βλέπει την όρασή της να μειώνεται δραματικά και να ξεπέφτει με τους κλοσάρ στην ανακατασκευαζόμενη διάσημη γέφυρα Ποντ Νεφ του Σηκουάνα, η οποία όπως βλέπουμε σε ανακοίνωση του Δήμου Παρισίων στην πρώτη σεκάνς «πρόκειται να ολοκληρωθεί το 1991». Οι κλοσάρ εν προκειμένω είναι δύο: ο νεαρός Άλεξ (Ντενίς Λεβάντ) που ζει βγάζοντας φωτιές από το στόμα του και κάνοντας διάφορα ακροβατικά στους λίγους περαστικούς και ο Χανς (Κλάους Μίκαελ Γκρούμπερ) ο ηλικιωμένος που ουσιαστικά κουμαντάρει, έχει στο χέρι, τον Άλεξ με κάποιες ψυχότροπες ουσίες που του δίνει κατά καιρούς.
Η Μισέλ πέφτει στο διάβα τους καταλαμβάνοντας άθελά της, την εσοχή της γέφυρας που θεωρούσαν αποκλειστικά δική τους. Ο Μισέλ βλέπει τη ζωή του να αποκτά νόημα κοντά της, ενώ ο Χανς διαπιστώνει ότι το φάρμακο που ήθελε ο Μισέλ ήταν η αγάπη και όχι τα βαρβιτουρικά που του έδινε. Συνεπώς, βλέπει να χάνει την κυριαρχία πάνω του.
Ωραία ερωτική ιστορία, σε ασυνήθιστο περιβάλλον, ταιριαστό το περιθωριακό ζευγάρι και ταιριαστός και ο αντίζηλος. Μέσα από τη συνάντησή τους, πτυχές της ζωής τους θα ξεδιπλωθούν και η Μισέλ θα καταλάβει ότι υπάρχουν και άλλες ιστορίες τραγικές σαν τη δική της ασθένεια, η οποία μάλιστα είναι και ιάσιμη. Το κακό είναι ότι ο Άλεξ, που του έχει γίνει απαραίτητη, της κρύβει το γεγονός ότι αναζητείται επισήμως από την οικογένειά της και τις αρχές, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο: ότι μπορεί να θεραπευτεί, να δει, με αποτέλεσμα εκείνος να τη χάσει. 
Η ιστορία λειτουργεί και ως θρίλερ με τις ακραίες καταστάσεις που δημιουργούνται μεταξύ του ζευγαριού, που ζει μονίμως στην κόψη του ξυραφιού και τον Καράξ να δημιουργεί έναν τελείως παράξενο κόσμο. Ένα έρημο Παρίσι, μονίμως νυχτερινό που λειτουργεί ως φόντο της υπό κατασκευή γέφυρας. Άδειοι δρόμοι, άδειες πλατφόρμες του μετρό, σπίτια με κλειστά παράθυρα. Λες και έχει πέσει η πανδημία του κορωνοϊού και περιμένεις μια αχτίδα αισιοδοξίας, ένα φως στην άκρη του συναισθηματικού τούνελ που βυθίζονται οι τρεις χαρακτήρες του φιλμ.
Οι ερμηνείες είναι τόσο καλές, που πνίγεσαι από τη δυστυχία και χαίρεσαι από το γεγονός ότι μέσα σ’ αυτή, μπορεί να ανθίσει ένας μεγάλος έρωτας. 
Ευκαιρία να γνωρίσετε τον Καράξ, ή να τον θυμηθείτε, βλέποντάς τον τώρα εν μέσω πανδημίας. (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 6/8/2020
Είδος: Αισθηματική, Δράμα (125΄)
Χώρα: Γαλλία (1991)
Σκηνοθεσία: Λεό Καράξ
Παίζουν: Ζυλιέτ Μπινός, Ντενίς Λεβάντ, Κλάους Μίκαελ Γκρούμπερ
Σύνοψη: Ο απελπισμένος έρωτας μιας ζωγράφου που κινδυνεύει να τυφλωθεί κι ενός νεαρού κλοσάρ, που βρίσκει καταφύγιο σε μια παλιά γέφυρα του Παρισιού.
Διανομή: Bibliotheque