5/8/20

Η παλιά φρουρά - The old guard

Όταν αρχίζει η ταινία και βλέπεις την πρωταγωνίστρια στο έδαφος νεκρή με τα μάτια παγωμένα σε ένα σημείο και ακούς να αφηγείται την ιστορία της και «κάπου το έχει ξαναδεί αυτό» και «κουράστηκα από τα ίδια», σου δίνεται η εντύπωση ότι η συνέχεια που παρακολουθείς είναι ένα flashback και έχεις την αγωνία για το πώς έφτασε σ’ αυτό το σημείο.

Ύστερα βλέπεις μια υπέρκομψη Σαρλίζ Θερόν (λεπτή, κοντό μαλλί, αγοροκόριτσο στυλ, μελαχρινή, μαύρο φανελάκι) σε κάποια αφρικανική χώρα να συναντιέται με τρεις φίλους της που μάλλον έχει να τους δει καιρό (αγκαλιές, φιλιά, νοσταλγικές στιγμές) και μαζί οι τέσσερις, με αυτή ως ηγετική φυσιογνωμία, να αναλαμβάνουν κάποια αποστολή, στην οποία (ουπς) παγιδεύονται και μετά από 13΄ ταινίας σκοτώνονται όλοι! Επιστροφή στην αρχική σεκάνς, ξάπλα, νεκρή και με παγωμένα μάτια η Σαρλίζ και λες «τι γίνεται τώρα;»
Αποκάλυψη, τώρα. Οι πληγές επουλώνονται, οι σφαίρες βγαίνουν από το σώμα της Σαρλίζ και των φίλων της, οι οποίοι ανασηκώνονται και δεν αφήνουν κανέναν από τους δολοφόνους τους όρθιο. Προφανώς είναι απέθαντοι και ουσιαστικά το φιλμ τώρα αρχίζει. 
Η παρέα, με επικεφαλής τη Σαρλίζ Θερόν είναι μια ομάδα αθάνατων ηρώων, που έχουν ζήσει (άγνωστο πώς) πάααρα πολλά χρόνια και έχουν συμβάλλει στο καθάρισμα του πλανήτη από διάφορους «κακούς» και συμμετέχοντας σε «καλές» επιχειρήσεις. 
Δεν θα έλεγα ότι είναι και άσχημη η ιδέα, παρά τα σεναριακά κενά: έχουν κολλήσει σ’ αυτή την ηλικία που τους βλέπουμε; Ή μήπως μεγαλώνουν πιο αργά από τους κοινούς θνητούς; Και αν μεγαλώνουν πιο αργά, σε τι ηλικίες και με ποια εμφάνιση έσωζαν την ανθρωπότητα τα παλιότερα χρόνια; Θα γεράσουν κάποια στιγμή; Ή θα χάσουν τη ζωή τους ξαφνικά εκεί που κάθονται;
Ανεξάρτητα από αυτά, το πρόβλημά τους είναι πρώτα το ψυχολογικό, διότι κάπου έχουν βαρεθεί να τρέχουν εδώ κι εκεί στον πλανήτη και τα καθάρματα δεν τελειώνουν ποτέ. Ύστερα είναι το συνειδησιακό, το υπαρξιακό τους, διότι κάποιοι «φαρμακευτικοί» θέλουν να τους αιχμαλωτίσουν και να εκμεταλλευτούν το DNA τους. Από εδώ η περιπέτεια αγγίζει τα όρια του στερεότυπου. No problem.
Η Σαρλίζ Θερόν είναι χάρμα να τη βλέπεις και από ερμηνευτική άποψη. Υπέροχος και ο Ματίας Σόνερτς ως Μπούκερ, καθώς και η Κίκι Λέιν ως Νάιλ η νέα σύντροφος στην παρέα.
Ενδιαφέρουσα, έως αρκετά καλή η περιπέτεια. (Κριτική μου στο myfil.gr)
INFO
Είδος: Φαντασίας, Περιπέτεια, Δράσης (125΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Τζίνα Πρινς Μπάιδγουντ
Παίζουν: Σαρλίζ Θερόν, Κίκι Λέιν, Μαρουάν Κενζάρι, Τσιουέτελ Έιτζοφορ, Ματίας Σόνερτς
Σύνοψη Netflix: Τέσσερις αθάνατοι πολεμιστές που προστατεύουν κρυφά την ανθρωπότητα εδώ και αιώνες, γίνονται στόχος εξαιτίας των δυνάμεών τους, όταν ανακαλύπτουν μια νέα αθάνατη ύπαρξη.