6/8/20

Ηρωικά χαμένοι – La odisea de los Giles

Για να κατανοήσει κάποιος το κωμικο-τραγικό της οδύσσειας των Ηρωικά Χαμένων, πρέπει να ξέρει ότι το 2001, που διαδραματίζεται η υπόθεση, στην Αργεντινή ύστερα από μια βαθιά οικονομική κρίση, δεσμεύτηκαν οι τραπεζικές καταθέσεις και απαγορεύτηκε η ανάληψη χρημάτων από λογαριασμούς σε δολάρια. Τα περιοριστικά αυτά μέτρα, διάρκειας ενός χρόνου, που ονομάστηκαν υποτιμητικά corralito (από τα «παιδικά παρκοκρέβατα») κόστισαν πολύ –και- στην ψυχολογία των Αργεντινών που υπέφεραν αφάνταστα.Με αυτό το οικονομικό φόντο οι βασικοί χαρακτήρες της ταινίας, ο Φερμίν Περλάσι και ο Αντόνιο Φοντάνα (που τους υποδύονται ο Ρικάρντο Νταρέν και ο Λούις Μπραντόνι αντίστοιχα), προσπαθούν να ξεκινήσουν ένα συνεταιρισμό μαζί με κάποιους γείτονες και φίλους για να ξελασπώσουν. Δυστυχώς, τα δολάρια που έχουν συγκεντρώσει ώστε να μπορέσουν να τα συμπληρώσουν με κάποιο δάνειο, τα καταθέτουν σε τραπεζικό λογαριασμό την παραμονή της επιβολής του corralito.
Μέσα στην ατυχία τους όμως, πληροφορούνται ότι την ίδια μέρα ο διευθυντής της τράπεζας γνωρίζοντας τους επερχόμενους περιορισμούς, σηκώνει όλες τις καταθέσεις σε δολάρια και τις δίνει στο μεγαλοδικηγόρο Μάνσι (Αντρές Πάρα), ο οποίος τις κρύβει σε θωρακισμένο χρηματοκιβώτιο κάτω από το έδαφος έξω από το χωριό. Έτσι αποφασίζουν, ότι πρέπει να το διαρρήξουν και να «πάρουν πίσω τις περιουσίες τους»… Δεν θα είναι εύκολο…
Το σενάριο βασισμένο στο βιβλίο «La noche de la Usina» του Eduardo Sacheri, έχει εξαιρετική πλοκή και η ιστορία ξεδιπλώνεται γλαφυρά από τον Σεμπαστιάν Μπόρενστάιν, που ισορροπεί με μέτρο ανάμεσα στο δράμα και στην κωμωδία και στο πνεύμα του «τι μπορεί να κάνει μια ομάδα ανθρώπων αφού εξαπατηθούν και μια κρίση πλήττει τη χώρα τους», ενώ ταυτόχρονα σχολιάζει τόσο την πολιτική όσο και την οικονομική κατάσταση.
Οι χαρακτήρες της ταινίας έχουν βάθος και λειτουργούν ως αναπαράσταση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι στην Αργεντινή υπέφεραν και επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση και τη διαφθορά που επικρατούσε εκείνη την εποχή. 
Η ταινία βλέπεται ευχάριστα και με ενδιαφέρον, όχι μόνον χάρη στο σενάριο, αλλά κυρίως χάρη στις ερμηνείες των ηθοποιών. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 6/8/2020
Είδος: Κωμωδία (117΄)
Χώρα: Αργεντινή (2019)
Σκηνοθεσία: Σεμπαστιάν Μπόρενστάιν
Παίζουν: Ρικάρντο Νταρέν, Λουίς Μπραντόνι, Τσίκο Νταρέν, Βερόνικα Γινάς, Ντάνιελ Αραόζ,
Σύνοψη: Σε μια μικρή αγροτική πόλη της Αργεντινής, ο διευθυντής μιας τράπεζας και ένας δικηγόρος παίρνουν μέσα από τα «χέρια» κατοίκων της ίδιας γειτονιάς τις αποταμιεύσεις τους. Σκοπός των τελευταίων δεν είναι πλέον τίποτα άλλο από την ανάκτηση των χρημάτων τους.
Διανομή: Feelgood