25/8/24

Διπλή ταυτότητα - Double indemnity (Eπαν.)

Κλασικό film-noir, η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Τζέιμς Κέιν, ενώ το σενάριό της συνυπογράφεται από τον σκηνοθέτη και τον Ρέιμον Τσάντλερ, έναν από τους πιο γνωστούς συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας.
Η ιστορία ακολουθεί τον ασφαλιστή Γουόλτερ Νεφ (τον οποίο υποδύεται ο Φρεν ΜακΜάρεϊ), ο οποίος εμπλέκεται σε μια επικίνδυνη υπόθεση όταν γνωρίζει την Φίλις Ντίτριχσον (την οποία υποδύεται η Στάνγουικ). Η Φίλις καταφέρνει να πείσει τον Γουόλτερ να την βοηθήσει να δολοφονήσει τον άντρα της για να εισπράξει την ασφάλεια ζωής του, με μια ρήτρα που διπλασιάζει το ποσό της αποζημίωσης σε περίπτωση ατυχήματος (η Διπλή Αποζημίωση του αρχικού τίτλου). Όμως, τα πράγματα αρχίζουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο καθώς το σχέδιο τους αρχίζει να αποκαλύπτεται.
Πρόκειται για ένα από τα πιο εμβληματικά παραδείγματα του αμερικανικού film noir γνωστό για την έντονη ατμόσφαιρα, τους σκοτεινούς και πολυεπίπεδους χαρακτήρες, και τη χρήση φωτισμού και σκιών που ενισχύουν την αίσθηση του μυστηρίου και της έντασης. Η Μπάρμπαρα Στάνγουικ ενσαρκώνει τη μοιραία γυναίκα (femme fatale) Φίλις, ένα στερεότυπο χαρακτήρα των film noir, ενώ η σκηνοθεσία του Γουάιλντερ και η φωτογραφία του Τζον Σέιτζ συμβάλλουν στη δημιουργία μιας από τις πιο σκοτεινές και στιλιζαρισμένες ταινίες της εποχής.
Ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου, η ταινία ήταν υποψήφια για αρκετά Όσκαρ μεταξύ των οποίων ήταν για την Καλύτερη Ταινία, τον Καλύτερο Σκηνοθέτη, την Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία και Καλύτερο Σενάριο.Τελικά δεν κέρδισε κανένα, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να εξακολουθεί να μελετάται και να θαυμάζεται για τη συνεισφορά της στον κινηματογράφο και για την επιρροή της στο είδος του film noir. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Είδος: Θρίλερ, Αστυνομικό, Μυστηρίου, 107΄
Χώρα: ΗΠΑ, 1944
Σκηνοθεσία: Μπίλι Γουάιλντερ
Παίζουν: Φρεντ ΜακΜάρεϊ, Μπάρμπαρα Στάνγουικ, Έντουαρντ Τζι Ρόμπινσον, Πόρτερ Χολ, Τζιν Χέδερ