26/8/24

Ο θρύλος του Κάστρου Σουράμι - Ambavi Suramis tsikhitsa - The legend of Suram Fortress (Επαν.)

Μια δραματική ταινία που θυμίζει τον ελληνικό θρύλο για το Γιοφύρι της Άρτας, αλλά αλληγορικά αφιερωμένη στη μνήμη των Γεωργιανών πολεμιστών όλων των εποχών. Η ιστορία της είναι βασισμένη σε έναν παλιό γεωργιανό θρύλο ο οποίος καταγράφεται στο έργο του Δαβίδ Τσουμπινάσβιλι «Ο Θρύλος του Κάστρου της Σουράμ», που αφηγείται την ιστορία της οικοδόμησης ενός φρουρίου που συνεχώς καταρρέει.
Η υπόθεση της ταινίας, επικεντρώνεται στο χτίσιμο του φρουρίου, το οποίο κατέρρεε συνεχώς, παρά τις προσπάθειες των αρχιτεκτόνων. Μια προφητεία προβλέπει ότι το φρούριο θα ορθωθεί μόνο εάν ένας νεαρός άνδρας, ο Zurab, θυσιαστεί και εντοιχιστεί μέσα στα τείχη του. Ο Zurab αποφασίζει να θυσιαστεί για την πατρίδα του και προσφέρεται εθελοντικά, επιτρέποντας έτσι στο φρούριο να ολοκληρωθεί και να προστατεύσει τη χώρα του.
Η ταινία χαρακτηρίζεται από τον μοναδικό οπτικό και αφηγηματικό στυλ του Σεργκέι Παρατζάνοφ, που συνδυάζει παραδοσιακές λαογραφικές αναφορές με μια ποιητική προσέγγιση στην αφήγηση. Οι εικόνες και τα συμβολικά μοτίβα κυριαρχούν, ενώ οι διάλογοι είναι περιορισμένοι, δίνοντας έμφαση στην οπτική εμπειρία. Θεωρείται αριστούργημα του σοβιετικού κινηματογράφου και αποτελεί ένα σημαντικό έργο στη φιλμογραφία του Παρατζάνοφ, ο οποίος ήταν γνωστός για την αντισυμβατική του προσέγγιση και την καινοτόμο χρήση του οπτικού ύφους. Παραμένει μια σημαντική πολιτιστική δημιουργία, που συνδυάζει την γεωργιανή ιστορία και παράδοση με μια διαχρονική αφήγηση περί θυσίας και πατριωτισμού. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 29/8/2024
Είδος: Δράμα, 88΄
Χώρα: Γεωργία, 1985
Σκηνοθεσία: Σεργκέι Παρατζάνοφ
Παίζουν: Βέρικο Αγιανπαρίτζε, Ταμάρι Τσιτσισβίλι, Ντοντουκάνα Τσερότζε