28/8/24

Cold - Kuldi

Μια ταινία που συνδυάζει στοιχεία θρίλερ, υπερφυσικού τρόμου και ψυχολογικού δράματος που βασίζεται στο ρητό «άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου» και η οποία βασίζεται στο ομώνυμο (Kuldi) μυθιστόρημα της Ισλανδής συγγραφέως Ίρσα Σιγκουρμπαρντότιρ. 
Στην ταινία, ο ντετέκτιβ Οντίν (Γιόχανες Χάουκουρ Γιόχανεσον), ζει μόνος του με την κόρη του Ρουν (Όλοφ Χάλα Γιόχανεσντοτιρ), μετά τον θάνατο της πρώην γυναίκας του Λάρα (Αφρούν Ορνόλφσντότιρ). Καθώς ερευνά κάποιους παλιούς φόνους  ανηλίκων που έχουν διαπραχθεί δεκαετίες πριν σε ένα ίδρυμα παραβατικών εφήβων, αρχίζει να υποπτεύεται πως κάποια παράξενα μυστικά που αποκαλύπτει σχετίζονται με τη μυστηριώδη αυτοκτονία της συζύγου του, αλλά και με την παράξενη συμπεριφορά της έφηβης κόρης του.  Η έφηβη Ρουν αντιμετωπίζει προβλήματα στο σχολείο και τον υποχρεώνει να διατηρεί κάποιες ισορροπίες, ενώ η στάση και της γιαγιάς της (Κρίστβγιοργκ Κγελντ), δεν διευκολύνει την κατάσταση.
Ο σκηνοθέτης Έρλινγκουρ Θόροντσεν, εκμεταλλεύεται την απομονωμένη, παγωμένη ισλανδική ύπαιθρο και την αίσθηση της απόλυτης μοναξιάς καταφέρνει να δημιουργεί μια αρκετά βαριά και κλειστοφοβική ατμόσφαιρα ανατριχίλας και της έντασης. Η ιστορία όμως περιπλέκεται με flashback και διαφορετικές αφηγηματικές γραμμές. Το βέβαιο πάντως, είναι ότι δημιουργούν κάποιο suspense που εντείνεται προς το φινάλε,
Η ψυχρή και κυρίως βραδινή φωτογραφία του Μπρεχτ Γκόιβαερτς, βοηθάει πολύ στην εξέλιξη του μύθου προσφέροντας μια ξεχωριστή ανησυχητική ατμόσφαιρα, ενώ και οι ερμηνείες δεν πάνε και άσχημα. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 29/8/2024
Είδος: Θρίλερ, Αστυνομικό, Ψυχολογικό, 98΄
Χώρα: Ισλανδία, 2023
Σκηνοθεσία: Έρλινγκουρ Θόροντσεν
Παίζουν: Γιόχανες Χάουκουρ Γιόχανεσον, Όλοφ Χάλα Γιόχανεσντοτιρ, Όλοφ Κρίστβγιοργκ Κγελντ, Αφρούν Ορνόλφσντότιρ, Χαλντόρα Γκέιρχαρσντότιρ