Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

25/4/24

25/4/2024: Παρουσίαση και σχόλια των ταινιών:

Οι αντίπαλοι / Επαγγελματίας υπνοβάτης / Ζωντανό πνεύμα / Μην ανοίγεις την πόρτα / Ο μύλος και ο σταυρός (Επαν.) / Σούπερ Μάγκι / Ο τελευταίος ήρωας / Χωρίς οξυγόνο
Ζωντανό πνεύμα - Alma viva
Μια πρωτότυπη ταινία ενηλικίωσης με φόντο δεισιδαιμονίες, οικογενειακά προβλήματα και τη θέση της γυναίκας, η οποία όταν δεν ακολουθεί τις νόρμες που θέτει η (ανδροκρατούμενη) κοινωνία, θεωρείται bitch, τουτέστιν μάγισσα.
Όπως κάθε καλοκαίρι, η μικρή Σαλομέ επιστρέφει στο χωριό των γονιών της στα βουνά της Πορτογαλίας. Ξαφνικά πεθαίνει η αγαπημένη της γιαγιά. Ενώ οι ενήλικες τσακώνονται για την κηδεία, η Σαλομέ, που παρακολουθεί τα πάντα έκπληκτη, στοιχειώνεται από το πνεύμα της γιαγιάς που θεωρούνταν μάγισσα κινδυνεύοντας να θεωρηθεί και η ίδια.
INFO
Είδος: Δράμα, 85΄
Χώρες: Πορτογαλία, Βέλγιο, Γαλλία, 2022
Σκηνοθεσία: Κριστέλ Άλβες Μέιρα
Παίζουν: Λούα Μισέλ, Άννα Παντράο, Ζακλίν Κοράντο, Εστέρ Καταλάο, Ντουάρτε Πίνα
Διανομή: Weirdwave
===
Ο τελευταίος ήρωας – Poslednji Ηeroj - Shooting Blanks
Ο Φρανς (Πριμόζ Πιρνάτ), νοσταλγός των Παρτιζάνων της Γιουγκοσλαβίας εναντίον των Γερμανών εκτονώνει τον υποτιθέμενο ηρωισμό του προσπαθώντας να αποτρέψει μία γερμανική πολυεθνική από το να ανοίξει σούπερ-μάρκετ στο σημείο που βρίσκεται το άγαλμα του πατέρα του και ήρωα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα όμως καθώς έχει κολλήσει ανάμεσα στον πατέρα του, που είναι ο τελευταίος εν ζωή ήρωας των Παρτιζάνων και την κόρη του Βίντα (Έβα Τζεσενόβετς) με τον φίλο της Τόνι (Γιούρι Ντρέβενσεκ), που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί. Όταν η Ελληνίδα εκπρόσωπος της πολυεθνικής (έξοχη η Παπούλια, στο ρόλο) καταφθάνει στην περιοχή, το ένδοξο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον θα συγκρουστούν πότε με σωστό και πότε με αβέβαιο χιούμορ.
INFO
Είδος: Κομεντί, Δράμα, 85΄
Χώρα: Σλοβενία, 2023
Σκηνοθεσία: Ζίγκα Βιρκ
Παίζουν: Έβα Τζεσενόβετς, Πριμόζ Πιρνάτ, Αγγελική Παπούλια, Γιούρι Ντρέβενσεκ 
Διανομή: ____________________
===
Οι αντίπαλοι – Challengers
Κλασικό ερωτικό τρίγωνο με φόντο το τένις, τον πρωταθλητισμό και την κατάλληλη εμψύχωση.
Η Τάσι (Ζεντάγια) είναι μια δυναμική, πρώην έφηβη κορυφαία τενίστρια που τραυματίστηκε παίζοντας και νυν προπονήτρια του άντρα της Αρτ και πρώην πρωταθλητή, ο οποίος δέχεται απανωτές ήττες (Μάικ Φάιστ). Η στρατηγική της για την ανάκαμψη του Αρτ είναι να τον βάλει σε πρωτάθλημα χαμηλού επιπέδου με την ελπίδα ότι σιγά-σιγά θα ξαναβρεί τη φόρμα που είχε όταν γνωρίστηκαν και εκείνη τον ενέπνεε. Η τακτική της παίρνει αναπάντεχη στροφή, όταν ο Αρτ έρχεται αντιμέτωπος με τον ξοφλημένο Πάτρικ (Τζος Ο΄Κόνορ), τον πρώην καλύτερο του φίλο και παλιό δεσμό της.  
INFO
Είδος: Αθλητική, Κομεντί, Ρομαντική, 131΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2024
Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο
Παίζουν: Ζεντάγια, Μάικ Φάιστ, Τζος Ο' Κόνορ
Διανομή: Tanweer
===
Χωρίς οξυγόνο – Breathe
Επιστημονική φαντασία με ενδιαφέρον θέμα, συναρπαστική φωτογραφία και ελκυστικούς πρωταγωνιστές, αλλά με ανεπαρκές σενάριο που ξεφεύγει από το στόχο της δυστοπίας στοχεύοντας περισσότερο στις ανθρώπινες σχέσεις.
Η Γη είναι μη κατοικήσιμη λόγω έλλειψης οξυγόνου, η Μάγια (Τζένιφερ Χάντσον) και η κόρη της Ζόρα (Κουβενζάνε Γουόλις) ζουν σε καταφύγιο και κυκλοφορούν ενίοτε φορώντας μια στολή οξυγόνου τελευταίας τεχνολογίας την οποία είχε φτιάξει ο Ντάριους (Κόμον) σύζυγος της Μάγια, ο οποίος έφυγε και δεν επανήλθε, θεωρούμενος νεκρός. Ξαφνικά ένα μυστηριώδες ζευγάρι (Μίλα Γιόβοβιτς & Σαμ Γουόρθινγκτον) φτάνει στο καταφύγιο και ισχυρίζεται ότι γνωρίζει τον Ντάριους και το έργο του, η Μάγια τους αφήνει να μπουν. Αλλά αυτοί δεν είναι αυτό που ισχυρίζονται και τα πράγματα δυσκολεύουν για μάνα και κόρη.  (Βλ. αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Θρίλερ, Επιστημονικής φαντασίας, 93΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2024
Σκηνοθεσία: Στέφον Μπρίστολ
Παίζουν: Τζένιφερ Χάντσον, Μίλα Γιόβοβιτς, Σαμ Γουόρθινγκτον, Κόμον, Ραούλ Καστίγιο
Διανομή: Spentzos Film
===
Επαγγελματίας υπνοβάτης - Professional sleepwalker
Μια έξυπνη ιδέα, για το πού μπορεί να οδηγήσει η απόγνωση και ένα διασκεδαστικό πορτρέτο της υπερπροστατευτικής Ελληνίδας μάνας.
Ο Άγγελος (Μιχάλης Καλιότσος), ένας αποτυχημένος ποιητής, ύστερα από ένα αυτοκινητικό δυστύχημα και την καθήλωσή του στο κρεβάτι, ανακαλύπτει ότι η μάνα του (απολαυστική η Ελένη Γερασιμίδου) τον πλασάρει ως Πυθία φέρνοντας πελάτες τη νύχτα να ακούσουν το παραμιλητό του. Μετά τον αρχικό θυμό του και τη διαπίστωση -μέσω βίντεο- ότι οι ασυναρτησίες που λέει κατά τη διάρκεια της υπνοβασίας του, πουλάνε καλύτερα από αυτά που γράφει όταν είναι ξύπνιος, αποφασίζει να πάρει στα χέρια του την «επιχείρηση», οδηγώντας την κατάσταση σε πλήρη εκτροχιασμό.  (Βλ. αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος:  Κωμωδία, 80΄
Χώρα: Ελλάδα, 2023
Σκηνοθεσία: Βασίλης Ραϊσης
Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου, Μιχάλης Καλιότσος, Μανόλης Μαυροματάκης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Μπέτυ Νικολέση, Άριελ Κωνσταντινίδη, Κώστας Φλωκατούλας
Διανομή: New Star
===
Μην ανοίγεις την πόρτα
Μακριά από τον πολιτισμό, σε ένα παγωμένο δάσος στην αφιλόξενη πλαγιά ενός βουνού, μια ομάδα ερευνητών δέχεται επίθεση από μια απροσδιόριστη φιγούρα. Μοναδική διασωθείσα, μια νεαρή βιολόγος η οποία βρίσκει καταφύγιο στην απομονωμένη καλύβα ενός μυστήριου άντρα. Μαζί, θα ξεκινήσουν ένα αποκαλυπτικό ταξίδι στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής. Τι βρίσκεται άραγε στη σκοτεινή καρδιά του δάσους; Αναρωτιέται το δελτίο τύπου και δεν χαλάμε χατίρι.
Οι βασικοί συντελεστές UNBOXHOLICS έχουν παρουσιάσει τέσσερις πρωτότυπες mini ταινίες horror μυθοπλασίας, καθώς και το «Κουκλοθέατρο», μια διαδραστική horror σειρά πέντε επεισοδίων. Αυτό το θρίλερ είναι το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό τους ντεμπούτο.
INFO
Είδος: Θρίλερ, Τρόμου, 87΄
Χώρα: Ελλάδα, 2024
Σκηνοθεσία: Σάκης Καρπάς & Αλέξανδρος Καρπάς
Παίζουν: Σάκης Καρπάς, Φωτεινή Λεβογιάννη
Διανομή: Rosebud.21
===
Σούπερ Μάγκι – Wombat combat
H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, η Σούπερ Μάγκι περνάει τον χρόνο της -δημιουργικά- βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Εννοείται ότι δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο. Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια τέλεια προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;
INFO
Είδος: Animation, Περιπέτεια, 77΄
Χώρα: Αυστραλία, 2023
Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Κούσο & Τάνια Βίνσεντ 
Διανομή: Tanweer
===
Ο μύλος κι ο σταυρός – The mill and the cross (Επαν.)
Ένα εικαστικό αριστούργημα εμπνευσμένο από το ομότιτλο βιβλίο του Μάικλ Φράνσις Γκίμπσον που αποτελεί ανάλυση του πίνακα του Πιέτερ Μπρυγκέλ «Ο Χριστός φέρων τον Σταυρό» (ή αλλιώς «Ο δρόμος για τον Γολγοθά»). Ο Λεχ Μαγιέφσκι ζωντανεύει τον πίνακα με διαδοχικά tableaux-vivant που τους δίνει ζωή, έχοντας στη διάθεσή του ένα κορυφαίο cast.
Φλάνδρα, 1564. Ο Φλαμανδός ζωγράφος Πιέτερ Μπρυγκέλ ο Πρεσβύτερος, ετοιμάζεται να δημιουργήσει τον νέο του πίνακα. Έχει ένα μεγάλο όραμα να υλοποιήσει φανταζόμενος τον πίνακα με 500 ανθρώπινες φιγούρες να πλαισιώνουν τη διαδρομή του Χριστού προς τον Γολγοθά. Όμως, δεν θέλει να κάνει έναν απλό θρησκευτικό πίνακα. Σκοπός του είναι να βάλει το κεντρικό θέμα, το μαρτύριο του Χριστού, χαμένο κάπου ανάμεσα σε πλήθος ανθρώπων απορροφημένων από τα δικά τους προβλήματα και βάσανα και όχι αδίκως. Ο Μπρυγκέλ ζωγραφίζει σε μια ταραχώδη εποχή, καθώς ο πόλεμος των θρησκειών βράζει στη Δυτική Ευρώπη, σκορπίζει μαρτυρικό θάνατο, πυροδοτεί την μισαλλοδοξία, την έχθρα και τα μίση ανάμεσα στους λαούς. (Βλ. παλαιότερη κριτική μου ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Ιστορικό, Δράμα, 92΄
Χώρες: Πολωνία, Σουηδία, 2010
Σκηνοθεσία: Λεχ Μαγιέφσκι
Παίζουν: Ρούτγκερ Χάουερ, Σαρλότ Ράμπλινγκ, Μάικλ Γιόρκ 
Διανομή: New Star