Καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

23/4/24

Χωρίς οξυγόνο – Breathe

Επιστημονική φαντασία με ενδιαφέρον θέμα, συναρπαστική φωτογραφία και ελκυστικούς πρωταγωνιστές, αλλά με ανεπαρκές σενάριο που ξεφεύγει από το στόχο της δυστοπίας, στοχεύοντας περισσότερο στις ανθρώπινες σχέσεις.
Η Γη, στην ταινία, είναι μη κατοικήσιμη λόγω έλλειψης οξυγόνου. Η Μάγια (Τζένιφερ Χάντσον) και η κόρη της Ζόρα (Κουβενζάνε Γουόλις) ζουν σε καταφύγιο και κυκλοφορούν έξω φορώντας μια στολή οξυγόνου τελευταίας τεχνολογίας, την οποία είχε φτιάξει ο Ντάριους (Κόμον) σύζυγος της Μάγια, ο οποίος έφυγε και δεν επανήλθε, θεωρούμενος νεκρός. Ξαφνικά ένα μυστηριώδες ζευγάρι (Μίλα Γιόβοβιτς & Σαμ Γουόρθινγκτον) καταφθάνει στο καταφύγιο και ισχυρίζεται ότι γνωρίζει τον Ντάριους και το έργο του. Η Μάγια τους αφήνει να μπουν. Αλλά αυτοί δεν είναι αυτό που ισχυρίζονται και τα πράγματα δυσκολεύουν για μάνα και κόρη…
Η ταινία έχει ήδη προβληθεί στο Prime Video και για τηλεοπτική είναι καλή. Η Νέα Υόρκη κατεστραμμένη είναι χάρμα φωτογραφικά και το πορτοκαλί χρώμα πείθει. Τουλάχιστον το ίδιο χρώμα έχει ο ουρανός και αυτή τη στιγμή που γράφω και ενώ η ΜΕΤΕΟ Greece επισημαίνει στο χάρτη: «Με κόκκινες αποχρώσεις η συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα κατά τις μεσημεριανές και βραδινές ώρες της Τρίτης 23/04/2024 - Με κίτρινες αποχρώσεις οι περιοχές όπου θα εκδηλωθούν λασποβροχές κατά το ίδιο χρονικό διάστημα».
 Δεν απέχουμε πολύ. Σ’ αυτό τουλάχιστον η ταινία έχει πέσει διάνα. Όπως πάμε, το περιβάλλον μας έτσι θα καταντήσει. Πορτοκαλί και δυστοπικό. 
Από εκεί και πέρα, χαλάει το θέμα. Περιμένεις μια κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, όπως ας πούμε στο μυθιστόρημα «Ζωντανός θρύλος» του Ρίτσαρντ Μάθεσον, που έχει γίνει ταινία δυο φορές, μία με τον Τσάρλτον Ίστον (The Omega man, 1971) και μια με τον Γουίλ Σμιθ (I am legend, 2007). Η κλειστοφοβική ατμόσφαιρα είναι αυτό που περιμένεις από ένα σενάριο (και σκηνοθεσία), που αφορά κάποιους εναπομείναντες που περιμένουν τη σωτηρία (και εδώ τους έρχεται η απειλή). Αν δεν υπάρχει αυτή η αίσθηση του κλεισίματος, του πνιγμού, ειδικά όταν βλέπεις ότι οι πρωταγωνίστριες  δεν έχουν την πολυτέλεια του καθαρού αέρα, τότε δεν ταυτίζεσαι, δεν συμπάσχεις και άρα τζάμπα ο κόπος και τα εφέ. Μας μένει η Μίλα Γιόβοβιτς με τη Τζένιφερ Χάντσον και δεν περιμέναμε έτσι τον Σαμ Γουόρθινγκτον. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 25/4/2024
Είδος: Θρίλερ, Επιστημονικής φαντασίας, 93΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2024
Σκηνοθεσία: Στέφον Μπρίστολ
Παίζουν: Τζένιφερ Χάντσον, Μίλα Γιόβοβιτς, Σαμ Γουόρθινγκτον, Κόμον, Ραούλ Καστίγιο
Διανομή: Spentzos Film