Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

23/4/24

Το Πρόβλημα των Τριών Σωμάτων – 3 Body Problem (TV series)

Το Πρόβλημα των Τριών Σωμάτων είναι διάσημο στα μαθηματικά και τη φυσική, καθώς και στη κλασική και κβαντική μηχανική και το επικαλούνται ως απόδειξη ότι ορισμένα προβλήματα στη φυσική, είναι μαθηματικά αδύνατο να προβλεφθούν με κλασική ακρίβεια. Αντίθετα, αυτά τα προβλήματα μπορούν να λάβουν μόνο θεωρητικές λύσεις. Ο Ενρί Πουανκαρέ πιστώνεται ότι ήταν ο πρώτος που το διατύπωσε, όταν υπέβαλε μια εργασία που δήλωνε μια λύση σε ένα διάσημο ανοιχτό πρόβλημα με τρία σώματα, μόνο που αναγκάστηκε να ανακαλέσει την υποτιθέμενη λύση του, όταν με φρίκη ανακάλυψε ότι όχι μόνο η λύση του ήταν λανθασμένη, αλλά και το πρόβλημα. στην πραγματικότητα δεν ήταν υπολογιστικά προσεγγίσιμο, ανοίγοντας έτσι ένα τεράστιο πεδίο ερωτήσεων στη φυσική που μελετώνται ακόμη σήμερα.
Εν συντομία, το πρόβλημα των τριών σωμάτων, αναφέρεται σχετικά με οποιαδήποτε τρία αντικείμενα και τις επιδράσεις που μπορεί να έχουν το ένα στο άλλο. Κάπου εκεί κολλάει και ο άξονας της σειράς με αυτό τον τίτλο που προβάλλεται φέτος στο Netflix. Στις αλληλεπιδράσεις στο χώρο και στον χρόνο των δράσεων ορισμένων προσώπων. Βασίζεται δε, στο πρώτο βιβλίο μιας τριλογίας του Liu Cixin «Το Πρόβλημα των Τριών Σωμάτων» (τα άλλα δύο «Το Σκοτεινό Δάσος» και «Το Τέλος του Θανάτου»). Όλα κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Sελίνι.
Στη σειρά τώρα. Αρχίζει κατά τη διάρκεια της Κινεζικής Πολιτιστικής Επανάστασης, όταν μια νεαρή ερευνήτρια που θεωρείται πολιτικώς αντιφρονούσα, απασχολείται σε έναν μυστικό στρατιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό, δεδομένης της μοναδικής γνώσης της στην αστροφυσική. Σαράντα χρόνια αργότερα, ένας ειδικός στα νανο-υλικά, βρίσκεται μπλεγμένος σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας, όταν παρατηρεί ένα μυστηριώδες χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης που του εμφανίζεται συνεχώς μπροστά στα μάτια του με ολοένα και πιο ανεξήγητους τρόπους. Στην αναζήτησή του για την αλήθεια, θα πέσει πάνω σε ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας που ονομάζεται «Three Body».
Το παιχνίδι είναι στημένο από κάποια -τεχνολογικά πιο εξελιγμένη από την ανθρώπινη- φυλή που σκοπεύει να έρθει στη Γη. Οι εξωγήινοι αυτοί παρακολουθούν τη Γη με κάποιον τρόπο εδώ και πολλά χρόνια (κάπως σαν τους «Επικυρίαρχους» του Άρθουρ Κλαρκ) αλλά με καλό σκοπό, όπως λένε. Όμως ο ΟΗΕ και κάποιες πολύ ειδικές υπηρεσίες οργανώνουν γραμμή άμυνας του πλανήτη. Πολλοί  φοβούνται ότι θα είναι εχθρικοί, αλλά η εξωγήινη φυλή, μας παρατηρεί σαν να είμαστε έντομα ή κάποιο άλλο παρόμοια αδύναμο είδος. 
Αυτό που μπλέκει κάπως τα πράγματα είναι ότι:  θα σωθούμε από τους προγόνους μας (ταξίδι προς τα πίσω) ή οι απόγονοί μας μετά από καμιά 400αριά χρόνια θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα; Εδώ, ο Πουανκαρέ που το διατύπωσε, υπαναχώρησε και ακόμα το μελετούν…
Η σειρά πάντως έχει οκτώ ωριαία επεισόδια, με φοβερό suspense, που σημαίνει καλοσκηνοθετημένη, με αρκετά καλές ερμηνείες και με ατμόσφαιρα που σε κρατάει στην άκρη του καθίσματος. Προσωπικά, μου αρκεί να μην πάρουν φόρα για να ολοκληρώσουν την τριλογία. Δεν θα το αντέξω. Αυτή η σεζόν όμως ήταν ωραία και ενδιαφέρουσα. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Επιστημονικής φαντασίας, Μυστηρίου, Δράμα (8 ωριαίων επεισοδίων)
Χώρες: ΗΒ, ΗΠΑ, Κίνα, 2024
Σκηνοθεσία: Minkie Spiro (3 επ.), Jeremy Podeswa (2), Derek Tsang (2) & Andrew Stanton (1)
Παίζουν (8 επεισόδια): Jovan Adepo, Liam Cunningham, Eiza González, Jess Hong, Benedict Wong