22/4/24

Επαγγελματίας υπνοβάτης - Professional sleepwalker

Μια έξυπνη ιδέα, για το πού μπορεί να οδηγήσει η απόγνωση και ένα διασκεδαστικό πορτρέτο της υπερπροστατευτικής Ελληνίδας μάνας.
Ο Άγγελος (Μιχάλης Καλιότσος), είναι ένας αποτυχημένος ποιητής που μαζί με τους «διανοούμενους» φίλους του ζουν συζητώντας -περί ποίησης και λογοτεχνίας- εις βάρος της μάνας του (απολαυστική η Ελένη Γερασιμίδου), ύστερα από ένα αυτοκινητικό δυστύχημα καθηλώνεται στο κρεβάτι. Η μητέρα του αν και άθεη, γεμίζει το δωμάτιο εικονίσματα όλων των θεοτήτων του κόσμου, μήπως και γίνει κάποιο θαύμα να αναρρώσει και να βρει κάποια δουλειά. 
Αυτός αργεί να αναρρώσει, αλλά με τα χάπια που του δίνει η γιάτρισσα (Μαρία Κεχαγιόγλου) κοιμάται βαριά ώσπου κάποια στιγμή ανακαλύπτει ότι η μάνα του τη νύχτα τον πλασάρει ως Πυθία, φέρνοντας πελάτισσες (και πελάτες, όπως ο «τζογαδόρος» του αμίμητου Μανόλη Μαυροματάκη)  να ακούσουν το παραμιλητό του. 
Μετά τον αρχικό θυμό του και τη διαπίστωση -μέσω κρυφής κάμερας- ότι οι ασυναρτησίες που λέει κατά τη διάρκεια της υπνοβασίας του, πουλάνε από τον εκδότη του καλύτερα από αυτά που γράφει όταν είναι ξύπνιος, αποφασίζει να πάρει στα χέρια του την «επιχείρηση», οδηγώντας την κατάσταση σε πλήρη εκτροχιασμό, φτάνοντας στο σημείο να γράφει συνειδητά πλέον στίχους για καψουροτράγουδα (που τραγουδά η έξοχη Μπέτυ Νικολέση, ως λαϊκή τραγουδίστρια), εμπνευσμένους από τον Φουκώ. 
Εξαιρετικό το τόλμημα του Βασίλη Ραΐση, το οποίο πάσχει ηχητικά καταστρέφοντας τις όποιες άλλες καλές επιδόσεις της ταινίας (έξυπνο σενάριο, σκηνοθεσία, ερμηνείες). <Κριτική μου για το myFilm>
INFO
Είδος:  Κωμωδία, 80΄
Χώρα: Ελλάδα, 2023
Σκηνοθεσία: Βασίλης Ραϊσης
Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου, Μιχάλης Καλιότσος, Μανόλης Μαυροματάκης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Μπέτυ Νικολέση,  Άριελ Κωνσταντινίδη, Κώστας Φλωκατούλας, Γιάννης Στεφόπουλος, Κώστας Βασαρδάνης, Φώτης Θωμαϊδης, Στέλιος Ιακωβίδης. 
Διανομή: New Star