Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

21/4/24

Το λαβράκι της δεκαετίας – Scoop

Μια ταινία βασισμένη στο βιβλίο της Σαμ Μακ Άλιστερ «Scoops: Behind the Scenes of the Most Shocking Interviews του BBC», που δείχνει πώς οι γυναίκες δημοσιογράφοι του Newsnight (μιας παραγωγής του BBC) εξασφάλισαν την περίφημη συνέντευξη του πρίγκιπα Ανδρέα, ο οποίος είχε εμπλακεί λόγω της «φιλίας» του με τον καταδικασθέντα σεξουαλικό δράστη Τζέφρι Έπσταϊν σε σκάνδαλα για σχεδόν μια δεκαετία. Ουσιαστικά ένας φόρος τιμής στους εργάτες της δημοσιογραφίας (και τους τηλεοπτικούς παραγωγούς) που κυνηγούν την αλήθεια ανεξαρτήτως κόστους.
Η Σαμ (Μπίλι Πάιπερ), δημοσιογράφος-παραγωγός που ψάχνει για «λαβράκια» και τη δουλειά της δεν την εκτιμάει κανείς, αφού όλοι νομίζουν ότι «δεν στρώνει πισινό στο γραφείο και γυρνάει τους δρόμους λουφάροντας», έρχεται σε επαφή με την Αμάντα Θιρσκ (Κίλι Χόις), που είναι η στενότερη συνεργάτης του πρίγκιπα Ανδρέα (που τον υποδύεται έξοχα ο Ρούφους Σιούελ) μέσα στα ανάκτορα, την εποχή που οργιάζουν οι φήμες για τη φιλία του με τον Έπσταϊν και τη συμμετοχή του σε σεξουαλικό σκάνδαλο.
Τα Ανάκτορα σιωπούν και ο ίδιος δεν ξέρει τι να κάνει. Η Σαμ έχει την ιδέα -και τη λέει στην Αμάντα- ότι εάν δώσει μια συνέντευξη στην εκπομπή Newsnight, πρώτον αυτό θα είναι μια μεγάλη επιτυχία για την εκπομπή και δεύτερον θα είναι μια ευκαιρία για τον ίδιο να πέσει στα μαλακά απαλύνοντας τις εντυπώσεις απέναντι στο κοινό που περιμένει «να πέσουν κεφάλια».
Το θέμα και για τις δύο είναι πολύ δύσκολο: η πρώτη πρέπει να πείσει τους ανωτέρους της με πρώτη την παρουσιάστρια της εκπομπής και δημοσιογράφο Έμιλι Μάιτλις (Γκίλιαν Άντερσον) και η δεύτερη το επιτελείο του γραφείου δημοσίων σχέσεων του πρίγκιπα Ανδρέα. Σ’ αυτές τις δυσκολίες εστιάζεται η ταινία του Φίλιπ Μάρτιν, ο οποίος έχει γυρίσει κάτι περισσότερο από ένα βιογραφικό, ιστορικό δράμα. Έχει σχεδιάσει ένα πολυσύνθετο πορτρέτο χαρακτήρων, εμβαθύνοντας σε όλα τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν και στον τρόπο που έπρεπε να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις και τις αλληλεπιδράσεις των συμπεριφορών τους κρατώντας λεπτές ισορροπίες. Δεν ήταν μόνο το τι θα πει η βασίλισσα, ή τι θα πουν οι υψηλά ιστάμενοι του BBC και το κοινό. Ήταν η ψυχολογία όλων απέναντι σε μια συνέντευξη που παρόμοιά της δεν είχε ξαναγίνει -και εδώ πιστώνουμε δυο εξαιρετικές ερμηνείες στη Γκίλιαν Άντερσον και στον Ρούφους Σιούελ, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε την Μπίλι Πάιπερ ως Σαμ, που τραβάει όλη τη μπόρα με κίνδυνο να αποβεί μοιραία για την καριέρα της η συνέντευξη. 
Τελικά, η συνέντευξη πήγε καλά και ο πρίγκιπας πήγε χειρότερα. Το τελικό αποτέλεσμα περιεγράφηκε από τον Τσάρλι Πρόκτορ, αρχισυντάκτη του Royal Central, ως «ένα αεροπλάνο που έπεσε σε ένα πετρελαιοφόρο, προκαλώντας τσουνάμι, σε επίπεδο πυρηνικής έκρηξης», αφού ο πρίγκιπας ανάμεσα στα άλλα, ομολόγησε ότι φιλοξενήθηκε στη βίλα του Έπσταϊν μαζί με ανήλικες κοπέλες για κάποιες μέρες όταν είχε πάει στην Αμερική επειδή εκεί «Ήταν ένα βολικό μέρος για να μείνετε» (BBC Newsnight, Νοέμβριος, 2019).
Η ταινία απέδειξε ότι όταν ασκείται σωστά η δημοσιογραφία με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια, όλα πηγαίνουν καλύτερα για την ενημέρωση και το κοινό που έχει απαιτήσεις. Βλέπεται δε, με εξαιρετικό ενδιαφέρον ενώ τις εντυπώσεις κερδίζουν οι λεπτομέρειες, τόσο του δημοσιογραφικού περιβάλλοντος, όσο και του ανακτορικού. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Βιογραφικό, Δράμα, 102΄
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, 2024
Σκηνοθεσία: Φίλιπ Μάρτιν
Παίζουν: Γκίλιαν Άντερσον, Μπίλι Πάιπερ, Κίλι Χόις, Ρούφους Σιούελ