Καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

24/4/24

Δημιουργός δακρύων – Fabricante di lacrime

Εφηβικές ανασφάλειες και φόβοι, ψυχολογικά τραύματα και αποδοχή, ανομολόγητοι έρωτες και μίση, αποτελούν το φόντο αυτής της ταινίας, η οποία είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Έριν Ντουμ, που είναι το ψευδώνυμο μιας νεαρής Ιταλίδας συγγραφέως. 
Η Έριν Ντουμ έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο Wattpad, την πιο διάσημη στον κόσμο πλατφόρμα social reading, με το ψευδώνυμο DreamsEater. Σε μικρό χρονικό διάστημα οι ιστορίες της έφτασαν τις 6 εκατομμύρια αναγνώσεις, κατακτώντας τις καρδιές του κοινού και το  Δημιουργός Δακρύων είναι το πρώτο της μυθιστόρημα (Εκδόσεις Ψυχογιός στα Ελληνικά). Ένα μυθιστόρημα για τη Generation Ζ.
Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, αλλά η ιστορία της ταινίας πάει ως εξής: Η πρωταγωνίστρια (και αφηγήτρια στην ταινία) είναι η Νίκα (η αγνής ομορφιάς Κατερίνα Φεριόλι), ένα μικρό κορίτσι που ξαφνικά, μετά από ένα τρομερό τροχαίο, βρίσκεται ορφανό και στέλνεται να ζήσει στο ορφανοτροφείο Grave (όλοι ξέρουμε ότι σημαίνει «τάφος»). Σ’ αυτό το ίδρυμα, που φαίνεται να έχει βγει από ταινία gothic με θέμα Καθολικούς Χριστιανούς, δεν υπάρχουν κακές καλόγριες αλλά η Μάργκαρετ (εφιαλτική η Σαμπρίνα Παραβιτσίνι), μια αυστηρή διευθύντρια που κανένα παιδί δεν τη χωνεύει. Η δε Νίκα θα ζήσει μαζί της στιγμές βασανιστηρίων στην κυριολεξία. Χωρίς σωματικές κακώσεις, αλλά με ψυχολογικά τραύματα, θα ξεμπλέξει από αυτήν, όταν θα ενηλικιωθεί και μαζί με ένα ακόμη τρόφιμο, τον Ρίγκελ (ο Σιμόνε Μπαλτασερόνι, ο οποίος εμφανισιακά δείχνει ότι έχει ξεπηδήσει από τη σειρά Twilight) που η διευθύντρια Μάργκαρετ δεν είχε ποτέ κακομεταχειριστεί, θα υιοθετηθούν από την Άννα και τον Νόρμαν Μίλιγκαν (Ρομπέρτα Ροβέλι & Ορλάντο Σίνκουε). Η νέα θέση των παιδιών απαιτεί να συμπεριφέρονται ως θετά αδέρφια, αλλά μεταξύ τους υπάρχει μια σχέση αγάπης-μίσους, που διατηρεί ένα suspense στο πώς θα λυθεί.
Η ταινία έχει συγκεκριμένο target group και σ’ αυτό είναι επιτυχημένη. Τα δυο παιδιά που πρωταγωνιστούν, εμφανισιακά, έχουν καλή χημεία. Μέχρι να ανοίξουν το στόμα τους ή να ανταλλάξουν βλέμματα γεμάτα υπονοούμενα... Και η ταινία έχει πολλές αισθησιακές σκηνές ή υποβόσκοντα ερωτισμού (διαλέγετε και παίρνετε). Είπαμε, απευθύνεται σε νεανικό κοινό και όλα είναι politically correct..
Συνολικά, η ταινία είναι ατμοσφαιρική και βλέπεται με ενδιαφέρον (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Δράμα, Θρίλερ, Ρομάντζο, 105΄
Χώρα: Ιταλία, 2024
Σκηνοθεσία: Αλεσάντρο Τζενοβέζι
Παίζουν: Σιμόνε Μπαλτασερόνι, Κατερίνα Φεριόλι, Σαμπρίνα Παραβιτσίνι, Ρομπέρτα Ροβέλι, Ορλάντο Σίνκουε