29/4/24

Στον ιστό του τρόμου – Vermines

Η ταινία αποτελεί -το ανατριχιαστικά εφιαλτικό- ντεπούτο του Σεμπαστιάν Βανιτσέκ, ο οποίος συνδυάζει τον φόβο απέναντι στις αράχνες (κοντεύει να γίνει genre η αραχνοφοβία, από τις ταινίες που την έχουν ως θέμα) με το κοινωνικό σχόλιο, μιας και η υπόθεση της ταινίας διαδραματίζεται σε μια υποβαθμισμένη περιοχή του Παρισιού, που είναι κτισμένη τη δεκαετία του ’80 και μάλλον δεν περιλαμβάνεται στους τουριστικούς οδηγούς της Πόλης του Φωτός.
Ο Καλέμπ, ένας μοναχικός νεαρός άντρας, αποκομμένος από φίλους και οικογένεια, με αδυναμία στα εξωτικά ζώα. Φέρνει στο διαμέρισμα του μια δηλητηριώδη αράχνη που ανήκει σε ένα σπάνιο και θανατηφόρο είδος. Η αράχνη -που δυστυχώς για τους αραχνοφοβικούς είναι έγκυος- θα δραπετεύσει και με την αναπαραγωγή της θα μετατρέψει σε παγίδα θανάτου ολόκληρο το κτίριο, το οποίο επιπλέον θα σφραγίσει η αστυνομία (όπου φτωχός και η μοίρα του, λέει μια δική μας παροιμία) και οι ένοικοι θα πρέπει μόνοι τους να βρουν διέξοδο στο ανατριχιαστικό πρόβλημά τους. 
Η ταινία είναι σκοτεινή, ατμοσφαιρική, κλειστοφοβική, με πειστικά σχεδιασμένα έντομα και προφανώς δεν προτείνεται στους εντομοφοβικούς γενικώς καθώς και στους φίλους του είδους, που έχοντας παρακολουθήσει στο παρελθόν, ταινίες όπως οι «Φαρμακερές αράχνες» (Kingdom of the spiders, 1977), «Tarantulas: The deadly cargo» (TV, 1977) και  «Αραχνοφοβία» (Arachnophobia, 1990) γνωρίζουν όλα τα κλισέ που ακολουθεί και ο Σεμπαστιάν Βανιτσέκ, ο οποίος έχει αναλάβει και το spin-off των ταινιών «Evil Dead». Φανταστείτε τι μας ετοιμάζει… (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 2/4/2024
Είδος: Τρόμου, 106΄ 
Χώρα: Γαλλία, 2024
Σκηνοθεσία: Σεμπαστιάν Βανιτσέκ
Παίζουν: Θίο Κρίστιν, Σοφία Λεσάφρ, Ζερόν Νίελ, Λίσα Νιάρκο, Φίνεγκαν Όλντφιλντ
Διανομή: The Film Group