30/4/24

Ο κασκαντέρ – The fall guy

Ο σκηνοθέτης του Bullet Train (2022) μας προσφέρει ένα remake της ταινίας The Fall Guy (1981), στην οποία τότε τον κασκαντέρ Κολτ Σίβερς, υποδυόταν ο Λι Μέιτζορς (πρωταγωνιστής και της ομώνυμης σειράς των 112 επεισοδίων από το 1981 ως το 1986). 
Σήμερα, η ταινία αποτελεί ένα φόρο τιμής στους κασκαντέρ, που τραβάνε τα πάνδεινα στη θέση των αληθινών σταρ για τη διασκέδαση του φιλοθεάμονος κοινού. Ο Κολτ Σίβερς, τον οποίο υποδύεται ο Ράιαν Γκόσλινγκ, επανέρχεται  φρέσκος από ένα ατύχημα -σχεδόν στο τέλος της καριέρας του- και μαζί με τα επικίνδυνα καθήκοντά του, αναλαμβάνει να εντοπίσει τον μεγάλο σταρ που αντικαθιστά επειδή έχει εξαφανιστεί, να λύσει μια συνωμοσία που στρέφεται εναντίον του και παράλληλα να προσπαθήσει να κερδίσει ξανά τη Τζόντι Μπανκς, τον μεγάλο και ανομολόγητο έρωτα της ζωής του (την υποδύεται η Έμιλι Μπλαντ). 
Η Τζόντι βρίσκεται στο στάδιο της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας της, μια space opera, στην οποία οι δύο βασικοί χαρακτήρες μοιάζουν με αυτήν και τον Κολτ. Βασικά δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει ως κασκαντέρ τον Κολτ, επειδή βρίσκεται στην ανάρρωση, αλλά η παραγωγός Γκέιλ Μάγιερ θα τον καλέσει παρά τη θέλησή της και έτσι οι δυο ερωτευμένοι νέοι (σκηνοθέτρια και κασκαντέρ) θα βρεθούν πάλι στο πλατό.
Το σενάριο με το πρώτο μέρος αφιερωμένο στα backstage και το δεύτερο στο whodunit (το τρίτο με την αποδεικτική διαδικασία δεν το συζητώ), δεν είναι και άσχημο. Προσφέρει ευκαιρίες στους κασκαντέρ της ταινίας και στην Μπλαντ και στον Γκόσλινγκ, να αναπτύξουν το ταλέντο τους, αλλά το γεγονός ότι υπερισχύουν οι πρώτοι, χάνονται οι δύο πρωταγωνιστές ανάμεσα σε καταιγισμό συγκρούσεων οχημάτων, εκρήξεων, πτώσεων και άλλων επικίνδυνων σκηνών.
Αποτέλεσμα; Μια σαματατζίδικη ταινία, εντυπωσιακή, ενημερωτική -σαν ντοκιμαντέρ- για το πώς λειτουργούν στα παρασκήνια οι «λαμπεροί» σταρ του θεάματος και τέρμα. Το πολύ να θυμηθείς στο τέλος κάποιες εξυπνακίστικες ατάκες με αναφορές, μάλιστα, και σε γνωστές ταινίες του Χόλιγουντ.
Γνήσιο entertainment για δυο ευχάριστες ώρες και ως trivia, ο ίδιος ο Λι Μέιτζορς και το διάσημο όχημα της σειράς, το GMC K-2500 Wideside του 1981, κάνουν ένα cameo στην ταινία, καθώς και η συμπρωταγωνίστριά του Χέδερ Τόμας, η οποία υποδυόταν την Τζόντι στη σειρά. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 6/4/2024
Είδος: Κομεντί, Δράσης, 126΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2024
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιτς
Παίζουν: Ράιαν Γκόσλινγκ, Έμιλι Μπλαντ, Άαρον-Τείλορ Τζόνσον, Χάνα Γουάντιγκχαμ
Διανομή: Tanweer