Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

11/4/24

Προβάλλονται από 11/4/24 και σχολιάζονται οι ταινίες:

Τοτέμ / Για πάντα νέοι / Back to black / Ghostbusters: Η Αυτοκρατορία του Πάγου / Τα μαθήματα της Μπλάγκα / Ράδιο Γούλφμαν / Στενές επαφές με το διάβολο / Ο χορός των φαντασμάτων 
Τοτέμ – Tótem
Μια τρυφερή και ταυτόχρονα σκληρή ταινία για τη ζωή, την απώλεια και τις δυσάρεστες εμπειρίες της παιδικής ηλικίας.
Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από το πάρτι γενεθλίων του Τόνα (Ματέο Γκαρσία Ελιζόντο) ενός 27χρονου ζωγράφου, που αργοπεθαίνει από καρκίνο. Αυτή η γιορτή θα σημαδέψει τη ζωή της κόρης του, της μικρής Σολ (έξοχη ερμηνεία της Ναΐμα Σεντίες), η οποία φτάνει στο σπίτι του παππού της (και πατέρα του Τόνα), όπου θα γίνει το πάρτι. Στο σπίτι υπάρχουν επίσης, δύο θείες με τα παιδιά τους, τρεις ξαδέρφες και η γυναίκα που φροντίζει τον Τόνα καθώς και μια «μάγισσα» που κάνει ένα τελετουργικό «βουντού» για να διώξει τα κακά πνεύματα που «εκλύουν αρνητική ενέργεια» στο σπίτι. (Βλ. αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Επίσημη πρόταση του Μεξικού για τα Όσκαρ
Είδος: Δράμα, 95΄
Χώρες: Μεξικό, Δανία, Γαλλία, 2023
Σκηνοθεσία: Λίλα Αβιλές
Παίζουν: Ναΐμα Σεντίες, Μονσεράτ Μαρανιόν, Μαρισόλ Γκασέ, Ματέο Γκαρσία Ελιζόντο
Διανομή: Cinobo
===
Για πάντα νέοι – Les Amandiers
Η Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι θυμάται τα χρόνια των σπουδών τους στην Amandier και τους χαρίζει μια πικρή κωμωδία.
Στα τέλη τους δεκαετίας του 1980, η Στέλα, ο Βικτόρ, η Αντέλ και ο Ετιέν είναι 20 ετών. Δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις στη διάσημη σχολή υποκριτικής Théâtre des Amandiers στη Ναντέρ, την οποία είχαν δημιουργήσει ο Πατρίς Σερό (τον υποδύεται ο Λουί Γκαρέλ) και ο Πιέρ Ρομάν. Απολαμβάνοντας στο μέγιστο τη ζωή, το πάθος και την αγάπη, μαζί θα ζήσουν την καλύτερη περίοδο τους ζωής τους, αλλά και την πρώτη τους τραγωδία. (Βλ. αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Κομεντί, 126΄
Χώρες: Γαλλία, Ιταλία, 2022
Σκηνοθεσία: Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι
Παίζουν: Νάντια Τερέσκεβιτς, Βασίλι Σνάιντερ, Κλαρά Μπρετό, Σοφιάν Μπενασέρ, Λουί Γκαρέλ
Διανομή: Weird Wave
===
Back to black
Το χρονικό της ζωής και της μουσικής της Έιμι Γουάινχαουζ, το ταξίδι από την εφηβεία στην ενηλικίωση και η δημιουργία ενός από τα πιο επιτυχημένα και θρυλικά μουσικά άλμπουμ της εποχής μας. Ένας φόρος τιμής σε μία από τις πιο εμβληματικές σταρ του 21ου αιώνα, Η ταινία -με φόντο το πολύβουο Κάμντεν- αναδεικνύει τις δυσκολίες που επιφέρει η δόξα, ενώ τιμά την καλλιτεχνική ιδιοφυία και μοναδικότητα του ταλέντου της Έιμι, χωρίς να στρέφει το βλέμμα μακριά από τους δαίμονες της. 
INFO
Είδος: Βιογραφία, Μουσική, Δράμα, 122΄ 
Χώρες: Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, 2024
Σκηνοθεσία: Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον
Παίζουν: Μαρίσα Αμπέλα, Τζακ Ο'Κόνελ, Έντι Μάρσαν, Τζούλιετ Κόαν, Λέσλι Μάνβιλ
Διανομή: Tanweer
===
Ghostbusters: Η Αυτοκρατορία του Πάγου - Ghostbusters: Frozen Empire
H οικογένεια Σπένγκλερ επιστρέφει εκεί που ξεκίνησαν όλα -στον χαρακτηριστικό πυροσβεστικό σταθμό της Νέας Υόρκης- για να συνεργαστεί με τους αυθεντικούς Ghostbusters, που έχουν δημιουργήσει ένα άκρως απόρρητο εργαστήριο ώστε να «απογειώσουν» την επιχείρηση κυνηγιού φαντασμάτων. Όταν, όμως, βρίσκουν ένα αρχαίο αντικείμενο που απελευθερώνει διαβολική δύναμη, οι νέοι και οι παλιοί Ghostbusters συνεργάζονται για να προστατέψουν την πόλη τους και να σώσουν τον κόσμο από μια δεύτερη Εποχή του Πάγου (Βασισμένη στην ταινία Ghostbusters του 1984)
INFO
Είδος: Φαντασίας, Κωμική περιπέτεια, 115΄
Χώρες: ΗΠΑ, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, 2024
Σκηνοθεσία: Τζιλ Κίναν
Παίζουν: Πολ Ραντ, Κάρι Κουν, Φιν Γούλφαρντ, Μακένα Γκρέις, Κουμάιλ Νανζιανί, Νταν Ακρόιντ, Έμι Χάντσον 
Διανομή: Feelgood
===
Τα μαθήματα της Μπλάγκα - Blaga’s lessons 
Τελευταίο μέρος της τριλογίας του πολυβραβευμένου Στέφαν Κομαντάρεφ γύρω από την ηθική κρίση της βουλγαρικής κοινωνίας. 
Η εβδομηντάχρονη Μπλάγκα, συνταξιούχος καθηγήτρια, έχει βυθιστεί στο πένθος λόγω της πρόσφατης απώλειας του συζύγου της. Όλη της η ύπαρξη έχει πλέον επικεντρωθεί στο να προσφέρει στο νεκρό ένα περίτεχνο μνήμα, ώσπου μια τηλεφωνική απάτη θα της κλέψει τις αποταμιεύσεις. Καθώς οι ελπίδες της λιγοστεύουν, μια δελεαστική αλλά και αινιγματική ευκαιρία εργασίας παρουσιάζεται στον ορίζοντά της…
INFO
Είδος: Δράμα, 114΄
Χώρες: Βουλγαρία, Γερμανία, 2023
Σκηνοθεσία: Στέφαν Κομαντάρεφ
Παίζουν: Έλι Σκόρτσεφα, Γερασίμ Γεώργιεφ-Γερώ, Ιβάν Βαρνέφ
Διανομή: Danaos Films
===
Ράδιο Γούλφμαν - Wolfman Radio
Μια σουρεαλιστική εικόνα του Τόμυ να κατηφορίζει το μοναχικό μονοπάτι του αναζητητή, το bespoke κοστούμι του (δηλ. χειροποίητο στα μέτρα του πελάτη). Μια τυφλή χορεύτρια μπαλέτου. Και οι δύο θα είναι στο Wolfman Radio. Κάποιοι λένε ότι υπάρχει μια μόνιμη και μια προσωρινή προσωπικότητα μέσα σε έναν άνθρωπο. 
Πρόκειται για μια ανεξάρτητη παραγωγή της IGCworks, η οποία τιμήθηκε στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης με τα βραβείο καλύτερης διεθνούς ταινίας μεγάλου μήκους, καλύτερου σεναρίου, καλύτερου ανδρικού ρόλου, καλύτερης γυναίκας ηθοποιού. (Βλ. αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Διάρκεια: 71΄ 
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, 2022
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παντελεάκης
Παίζουν: Ελένη Τσόκα, Γιώργος Παντελεάκης, Τζιμ Γούντκοκ, Τσάκσουι Ταουλίρ
Διανομή: New Star
===
Στενές επαφές με το διάβολο - Late night with the devil
31 Οκτωβρίου 1977. Ο τηλεοπτικός αντίπαλος του Τζόνι Κάρσον, Τζακ Ντελρόι, φιλοξενεί το talk show «Night Owls» που εδώ και καιρό είναι ένας έμπιστος σύντροφος όσων ξενυχτούν σε όλη τη χώρα. Ένα χρόνο μετά τον τραγικό θάνατο της συζύγου του Τζακ, τα ποσοστά τηλεθέασης έχουν πέσει κατακόρυφα. Απελπισμένος και αποφασισμένος να ανατρέψει την τύχη του, ο Τζακ σχεδιάζει μία ξεχωριστή εκπομπή για το Halloween, χωρίς να γνωρίζει ότι πρόκειται να εξαπολύσει το κακό στα σαλόνια της Αμερικής.
INFO
Είδος: Τρόμου, 93΄
Χώρες: Αυστραλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 2023
Σκηνοθεσία: Κόλιν & Κάμερον Σέρνις
Παίζουν: Ντέιβιντ Νταλσμάλχιαν, Λόρα Γκόρντον, Φεϊζάλ Μπαζί, Ίαν Μπλις
Διανομή: Spentzos Film
===
Ο χορός των φαντασμάτων - The Canterville ghost
Ένα φάντασμα αποτυγχάνει παταγωδώς να τρομάξει μια οικογένεια θνητών, αλλά αντ’ αυτού γνωρίζει το νόημα της αληθινής φιλίας, σε αυτήν την απολαυστική ταινία κινουμένων σχεδίων για όλη την οικογένεια. Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο «Το Φάντασμα του Κάντερβιλ» του Όσκαρ Γουάιλντ (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο) και είναι μια κωμωδία χαρακτήρων, μια σύγκρουση πολιτισμών, μια ιστορία λύτρωσης και αγάπης, αλλά πάνω απ’ όλα είναι ένα ξεφάντωμα γεμάτο χαρά και γέλιο.
INFO
Είδος: Animation, Κωμωδία, Οικογενειακό, 85΄
Χώρες: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, 2023
Σκηνοθεσία: Κιμ Μπέρτον & Ρόμπερτ Τσάντλερ
Διανομή: Rosebud.21