15/4/24

Η αρπαγή - Le ravissement

Ένα εξαίρετο κινηματογραφικό ντεπούτο. Η Ίρις Κάλτενμπακ έχει δημιουργήσει ένα ατμοσφαιρικό ψυχολογικό δράμα, βασισμένο στην απομόνωση και την έλλειψη προσοχής από τους άλλους, που οδηγεί εκτός των άλλων και στη χειραγώγηση αγαπημένων προσώπων. 
Η Λύντια (συναρπαστική η Χαφσία Χερζί), μια αφοσιωμένη στη δουλειά της μαία, μόλις έχει εγκαταλειφθεί από ένα φίλο -τον Μιλό (Αλέξις Μανέντι) με τον οποίο είχε ένα one night stand. Αισθάνεται πολύ άσχημα και βρίσκει παρηγοριά κοντά στην αγαπημένη της φίλη Σαλομέ (Νίνα Μερίς), που με τη σειρά της έχει προβλήματα στο γάμο της, που έχουν σχέση και με τη δουλειά του άντρα της. Οι δύο γυναίκες ουσιαστικά συμπληρώνουν η μια την άλλη.
Όταν η Σαλομέ γεννήσει με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της Λύντια, εκείνη θα αναθρέψει το παιδί σαν δικό της εκφράζοντας πάνω του όλα τα συναισθήματα που της είχαν λείψει από την παιδική της ηλικία. Τυχαία, μια μέρα που έχει βγάλει βόλτα το μωρό, θα συναντήσει τον Μιλό, ο οποίος διατηρεί μια αναποφάσιστη στάση απέναντί της και η  Λύντια σε μια στιγμή απόγνωσης θα του πει ψέματα ότι το μωρό είναι δικό του.
Το ψέμα θα τους φέρει κοντά, αλλά η ιστορία θα αποκτήσει διαστάσεις θρίλερ, από τη στιγμή που ο Μιλό θα αλλάξει γνώμη και θα θελήσει να συστήσει τη Λύντια και το μωρό στους γονείς του. Ό,τι επακολουθήσει θα είναι μια αποκαλυπτική εικόνα χαρακτήρων.
Δεμένη σκηνοθεσία, συμπαγές σενάριο σχετικά μικρής διάρκειας και εξαιρετικές ερμηνείες, κάνουν υπέροχη αυτή την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Ίρις Καλτενμπακ, που ξεδιπλώνει κωμικοτραγικές καταστάσεις αποστασιοποιημένη ματιά και ευαισθησία. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Είδος: Δράμα, 97΄
Χώρα: Γαλλία, 2023
Σκηνοθεσία: Ίρις Κάλτενμπακ
Παίζουν: Χαφσία Χερζί, Αλέξις Μανέντι, Νίνα Μερίς
Διανομή: One From The Heart