16/4/24

Εμφύλιος πόλεμος – Civil war

Επιστημονική φαντασία, road movie και πολεμική περιπέτεια με φόντο την διχασμένη Αμερική του κοντινού μέλλοντος από τον σκηνοθέτη των «Από μηχανής» και «Αφανισμός».  
Ο Γκάρλαντ, του οποίου η ταινία «Από μηχανής» με είχε εντυπωσιάσει, καταφέρνει και εδώ να κάνει το ίδιο. Ο Εμφύλιός του, που μπορεί να συμβαίνει παντού και οποιοδήποτε χρόνο, μιας και στην ταινία δεν υπάρχουν στοιχεία αναφοράς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι συμβαίνει στην Αμερική. Δεν ξέρουμε ποιοι τον ξεκίνησαν και γιατί και όπως αναφέρεται σε κάποια στιγμή με αυταρέσκεια από τον Τζόελ (Βάγκνερ Μόρα) «κοίτα φίλε είμαι Αμερικανός» και ο Τζέσι Πλέμονς (ένστολος και υπέροχος) τον ρωτάει στο περίπου: «Ναι αλλά τι είδους Αμερικανός είσαι;»
Οι βασικοί χαρακτήρες του Εμφύλιου, είναι τέσσερις δημοσιογράφοι. Η ταινία τους παρουσιάζει να καλύπτουν μια σύγκρουση στη Νέα Υόρκη μεταξύ όσων φαίνεται να είναι αστυνομικές δυνάμεις της επίσημης κυβέρνησης και βίαιων μελών της αντιπολίτευσης. Ξέχασα να αναφέρω ότι η ταινία είναι εξαιρετικά σκληρή. Η έξοχη Κίρστεν Ντανστ υποδύεται τη Λι, μια θρυλική φωτορεπόρτερ που συνεργάζεται με ένα νοτιοαμερικανό δημοσιογράφο τον Τζόελ για το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και το γέρο Σάμι (ο καρατερίστας Στίβεν Μακίνλεϊ  Χέντερσον), έναν μεγαλύτερο Αφροαμερικανό δημοσιογράφο που γράφει για «ό,τι έχει απομείνει από τους New York Times» και η Τζέσι (Κέιλι Σπέινι) που τη συναντούν στην πορεία και την παίρνουν μαζί τους, ως εκπαιδευόμενη. Όλοι μαζί, ταξιδεύουν προς την Ουάσινγκτον και στο δρόμο τους θα… τα δουν όλα. 
Οι σκηνές χάους συγκλονίζουν, η βία είναι ανατριχιαστική και η θέση του σκηνοθέτη απέναντι σε όλα αυτά είναι του «παρατηρητή». Έχει πάρει κλισέ από πολλές ταινίες, πολεμικές, πολιτικές, δημοσιογραφικές αποστολές, αλλά παραμένει αποστασιοποιημένος. Γι’ αυτό και η ταινία του, είναι μια απλή συνδυαστική επιστημονική φαντασία αναφερόμενη στο αύριο, το μεθαύριο, την άλλη εβδομάδα, πού να ξέρεις; Μετά την ιστορία της κατάληψης του Καπιτωλίου πριν λίγα χρόνια από του οπαδούς του Τραμπ, σ’ αυτή την Αμερική όλα είναι πιθανά πλέον. Ίσως γίνομαι δυσάρεστος, αλλά και ο Άλεξ Γκάρλαντ γίνεται με τον «Εμφύλιο πόλεμο», που δεν παύει όμως να είναι άρτιος και θεαματικός, αλλά χωρίς βάθος. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 18/4/2024
Είδος: Επιστημονική Φαντασία, Περιπέτεια, 109΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2024
Σκηνοθεσία: Άλεξ Γκάρλαντ
Παίζουν: Κίρστεν Ντανστ, Βάγκνερ Μόρα, Κέιλι Σπέινι, Τζέσι Πλέμονς, Στίβεν Μακίνλεϊ  Χέντερσον
Διανομή: Tanweer