9/4/24

Για πάντα νέοι – Les Amandiers

Λίγο μυθοπλασία και λίγο αυτοβιογραφία της Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, η οποία τοποθετώντας τον εαυτό της στην κεντρική ηρωίδα Στέλα, θυμάται τα χρόνια των σπουδών της στην Amandier και μας χαρίζει μια πικρή κωμωδία.
Στα τέλη τους δεκαετίας του 1980, η Στέλα, ο Βικτόρ, η Αντέλ και ο Ετιέν είναι 20 ετών. Δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις στη διάσημη σχολή υποκριτικής Théâtre des Amandiers στη Ναντέρ, την οποία είχαν δημιουργήσει ο Πατρίς Σερό και ο Πιέρ Ρομάν. Πριν τις εξετάσεις τους έχουν βιώσει την αγωνία, μαζί με την ανασφάλεια, για το εάν θα μπορέσουν να προκριθούν ανάμεσα σε άλλους 40 και βάλε συνυποψήφιους. 
Το όνομα όμως του Πατρίς Σερό και της σχολής, τούς κάνει υπομονετικούς και έτοιμους να υποστούν τις ταλαιπωρίες του χώρου της ηθοποιίας (το μόχθο, την αγάπη του κόσμου και την πιθανότητα να πεθάνουν μόνοι και εγκαταλειμμένοι, όπως λέει κάποιος σε μια σκηνή της ταινίας). Αγόρια και κορίτσια με φιλοδοξίες που θέλουν να απολαύσουν στο μέγιστο τη ζωή, το πάθος και την αγάπη.  Από τα παιδιά αυτά, η Στέλλα και οι φίλες της ενώ μόλις και μετά βίας κατάφεραν να μπουν στη σχολή, θα βρεθούν ξαφνικά στη Νέα Υόρκη για να εκπαιδευτούν στο Ινστιτούτο Θεάτρου & Κινηματογράφου Lee Strasberg και το ίδιο ξαφνικά θα επιστρέψουν στη Γαλλία. Θα δοκιμάσουν ναρκωτικά, θα τρομάξουν από τα νέα για το Τσερνόμπιλ και θα φοβηθούν περισσότερο από το AIDS, που εμφανίζεται εκείνη την εποχή.  
Η Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι αυτοβιογραφείται και προσθέτει κάποια μυθοπλασία για να περιγράψει την καλύτερη περίοδο τους ζωής της, με τους φίλους και τις φίλες της, αλλά και την πρώτη τους τραγωδία. Η Νάντια Τερέσκεβιτς είναι εκπληκτική ως Στέλα (το alter ego της Τεντέσκι), όπως και ο Σοφιάν Μπενασέρ ως ο αγαπημένος της Ετιέν και ο Λουί Γκαρέλ ως Πατρίς Σερό. Όλο το καστ κινείται στο πλαίσιο πολύ καλών ερμηνειών, αλλά η ταινία κινείται σε προβλέψιμα όρια χωρίς βάθος στους χαρακτήρες, που τους βλέπουμε να εναλλάσσονται υποδυόμενοι τους ήρωες του «Για πάντα νέοι» με εκείνους του «Πλατόνοφ» του Τσέχοφ, που προσπαθεί να τους εμφυσήσει ο Πατρίς Σερό, για τον οποίο η ταινία της Τεντέσκι, σίγουρα αποτελεί ένα φόρο τιμής. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 11/4/2024
Είδος: Κομεντί, 126΄
Χώρες: Γαλλία, Ιταλία, 2022
Σκηνοθεσία: Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι
Παίζουν: Νάντια Τερέσκεβιτς, Βασίλι Σνάιντερ, Κλαρά Μπρετό, Σοφιάν Μπενασέρ, Λουί Γκαρέλ
Διανομή: Weird Wave