10/4/24

Ripley (σειρά)

Πριν μιλήσουμε για το «Ripley», το εικαστικό αριστούργημα των οκτώ επεισοδίων του Στίβεν Ζαΐλιαν στο Netflix, πρέπει να σας αναφέρω ότι έχω δει όλες τις ταινίες που έχουν βασιστεί στο διάσημο μυθιστόρημα της Πατρίσια Χάισμιθ. Από την πρώτη του Ρενέ Κλεμάν, μέχρι την τελευταία της Λιλιάνας Καβάνι.
Στην ταινία του Αλέν Ρενέ «Γυμνοί στον ήλιο» (Plein Soleil, 1960), το ρόλο του Ρίπλεϊ κρατάει ο Αλέν Ντελόν, στη δεύτερη του Βιμ Βέντερς με τίτλο «Ένας Αμερικανός φίλος» (Der Amerikanische Freund, 1977) τον Ρίπλεϊ υποδύεται ο Ντένις Χόπερ, στην τρίτη που σκηνοθέτησε ο Άντονι Μιγκέλα με τίτλο «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» (The talented Mr. Ripley, 1999) στο ρόλο βρίσκουμε τον Ματ Ντέιμον και στην τέταρτη «Το παιχνίδι του Ρίπλεϊ» (Ripley's Game, 2002) της Λιλιάνα Καβάνι, είναι ο Τζον Μάλκοβιτς που υποδύεται τον γνωστό απατεωνίσκο που ανέρχεται κοινωνικά χάρη σε μερικές εξαπατήσεις, πλαστογραφίες και μερικούς εν ψυχρώ φόνους. Όλες λίγο πολύ περιστρέφονται γύρω από το μυθιστόρημα της Χάισμιθ, που θέλει τον Ρίπλεϊ νεαρό απατεώνα, που εμπλεκόμενος στη ζωή του πλούσιου playboy Ντίκι Γκρίνφιλντ, τον σκοτώνει παίρνει τη θέση του και ανελίσσεται κοινωνικά, ενώ καταδιώκεται από την αστυνομία. Σε καμία από αυτές όμως ο Ρίπλεϊ δεν είναι τόσο σκοτεινός και τόσο καταχθόνια ψυχρός και αδιάφορος όσο ο Άντριου Σκοτ στη σειρά αυτή του Στίβεν Ζαΐλιαν.
Ο Ρίπλεϊ της σειράς του Netflix, είναι ένας νεαρός άνδρας, μικροαπατεώνας που ειδικεύεται στις πλαστογραφίες (πραγματικά έργα τέχνης), ο οποίος προσλαμβάνεται από τον Χέρμπερτ Γκρίνφιλντ (Κένεθ Λόνεργκαν) έναν εύπορο πλοιοκτήτη για να πάει στην Ιταλία και να πείσει τον γιό του Ρίτσαρντ -Ντίκι- Γκρίνφιλντ (Τζόνι Φλιν) να επιστρέψει στην οικογένειά του στις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Ο Ρίπλεϊ πάει στην Ιταλία, συναντιέται με τον Ντίκι και γίνεται μέρος της ζωής του, η οποία περιλαμβάνει τη μνηστή του Μάρτζι Σέργουντ (Ντακότα Φάνινγκ) και τον φίλο του Φρέντι Μάιλς (Έλιοτ Σάμνερ). Εκείνη, μια νεαρή που προσπαθεί να γράψει ένα εικονογραφημένο βιβλίο αφιερωμένο στον τόπο που ζει με τον Ντίκι και εκείνος ένας ζηλότυπος γκέι, την ίδια ώρα που ο Ντίκι αν και ατάλαντος συνεχίζει να ζωγραφίζει αδιαφορώντας για όλα πλην της δικής του διασκέδασης. Δίπλα σε όλους, ο Ρίπλεϊ αρχίζει να αναπτύσσει αποκλίνουσες τάσεις και να ζει μια διπλή ζωή.
Η ιστορία εξαπάτησης είναι απλή, αλλά στα χέρια του Στίβεν Ζαΐλιαν αποκτά άλλες διαστάσεις. Ο Ζαΐλιαν -σεναριογράφος ταινιών όπως «Η λίστα του Σίντλερ» (1993) και «Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης» (2002), αλλά και συν-σεναριογράφος σε ταινίες μεταξύ των οποίων και ο «Φόβος ενστίκτου» (1996), «Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν» (1998) και «Ο δρόμος της απώλειας» (2002)- έχει καταφέρει να «απλώσει» την ιστορία σε οκτώ ωριαία επεισόδια χωρίς να την κάνει βαρετή και αυτό το πετυχαίνει όχι μόνο χάρη στο ταλέντο του ως σκηνοθέτης, που μπαίνει στην ψυχολογία του κεντρικού του ήρωα και την αναλύει ενδελεχώς, αλλά και χάρη στη βοήθεια του διευθυντή φωτογραφίας, τον Ρόμπερτ Έλσγουιτ («Ξέφρενες νύχτες», «Μανόλια», «Καληνύχτα και καλή τύχη», «Μάικλ Κλέιτον»), ο οποίος αναβιώνει την Ιταλία των πρώτων χρόνων της δεκαετίας του ’60 σε αποχρώσεις του ασπρόμαυρου, με τέτοιο τρόπο που βλέπεις με νοσταλγία κάθε κάδρο και κάθε απόχρωση, είτε στα τοπία είτε στους εσωτερικούς χώρους.  
Φυσικά, η μουσική του Τζεφ Ρούσο και οι επιλογές των τραγουδιών της εποχής αποτελούν βασικά στοιχεία της αυθεντικότητας του συνολικού αποτελέσματος. Είναι μαγεία. Οι λάτρεις της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, θα απολαύσουν τη σειρά, όπως επίσης και όλοι οι υπόλοιποι που τους αρέσουν τα παιχνίδια μεταξύ γάτας και ποντικού και όχι η ξέφρενη δράση.
Ο Άντριου Σκοτ με το σκοτεινό βλέμμα και το ανέκφραστο πρόσωπο, υποδύεται τέλεια τον κυνικό, φιλόδοξο και αδίστακτο αρπακτικό Ρίπλεϊ, με την Ντακότα Φάνινγκ να έχει μόνιμα ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της την αμφιβολία για τις πραγματικές του προθέσεις και τον Τζόνι Φλιν, επίσης μονίμως ανυποψίαστο των όσων κρύβει στο μυαλό του. 
Εξαιρετικός είναι και ο Μαουρίτσιο Λομπάρντι, ως επιθεωρητής Πιέτρο Ραβίνι με το αινιγματικό του βλέμμα, ενώ στο τελευταίο επεισόδιο, εμφανίζεται και ο Τζον Μάλκοβιτς ως «συνάδελφος» του ΡίπλεΙ («Και εσείς λάτρης της τέχνης; Κι εγώ…).
Η σειρά παρακολουθείται με εξαιρετικό ενδιαφέρον και πιθανόν να έχει (αργότερα) και άλλη μια σεζόν. Θα δείξει… (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Αστυνομική σειρά, Θρίλερ, Δράμα, 8 επεισοδίων των 60΄ περίπου
Χώρα: ΗΠΑ, 2024
Σκηνοθεσία: Στίβεν Ζαΐλιαν
Παίζουν: Άντριου Σκοτ, Ντακότα Φάνινγκ, Τζόνι Φλιν, Μαργκερίτα Μπάι, Κένεθ Λόνεργκαν, Έλιοτ Σάμνερ, Μαουρίτσιο Λομπάρντι