18/1/24

Προβάλλονται στις αίθουσες από 18/1/2024:

Το αλάνι / Μητέρα πατρίδα / Μια ζωή / Ο γρήγορος Τσάρλι / Ένα γκολ για τη νίκη / Η μελωδία της ελευθερίας /  Βάρδια / Οι οργανοποιοί των Εξαρχείων / Τρεις κλέφτες και ένα λιοντάρι
===
Το αλάνι – Scrapper
Μια σχέση κόρης και πατέρα όπου τον πρώτο ρόλο κρατά η κόρη με την απρόσμενη ωριμότητά της, την εφευρετικότητα και το -λόγω άγνοιας κινδύνου- θράσος της.
Η Τζόρτζι (Λόλα Κάμπελ), μια πολυμήχανη 12χρονη, ζει μόνη της σε διαμέρισμα στο Λονδίνο μετά τον θάνατο της μητέρας της, εξαπατώντας συνέχεια τις κοινωνικές υπηρεσίες ότι έχει κηδεμόνες (τον «θείο» της… Ουίνστον Τσόρτσιλ) και αποδεικνύοντας συνεχώς ότι δεν έχει ανάγκη από τους μεγάλους, βγάζοντας χαρτζιλίκι από την πώληση -ως σκραπ- ποδηλάτων που κλέβει τόσο από ιδιώτες, όσο και από τα stands ενοικίασης του δήμου. 
Η γεμάτη φαντασία και περιπέτεια ζωή της Τζόρτζι αλλάζει όταν ξαφνικά την επισκέπτεται ο πατέρας της Τζέισον (Χάρις Ντίκινσον), τον οποίο δεν είχε γνωρίσει ποτέ. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Κοινωνικό, Δράμα, 84΄
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, 2023
Σκηνοθεσία: Σάρλοτ Ρέγκαν
Παίζουν: Χάρις Ντίκινσον, Λόλα Κάμπελ, Αλίν Ουζούν
Διανομή: Cinobo
===
Μητέρα, πατρίδα – Matria
Η Ραμόνα, παγιδευμένη σε μία αποτυχημένη σχέση και μητέρα μιας 17χρονης, εργάζεται σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας ψαριών και όταν οι αλλαγές στο εργοστάσιο την αναγκάζουν να αναζητήσει νέα δουλειά, αναλαμβάνει τη φροντίδα ενός ηλικιωμένου που πρόσφατα έχασε τη γυναίκα του. Η ταινία σκιαγραφεί μια γειτονιά της σύγχρονης Ευρώπης όπου τα δικαιώματα των εργατών υποβαθμίζονται διαρκώς στο βωμό του κέρδους επηρεάζοντας την ποιότητα της ζωής, της υγείας, την καθημερινότητα, τις σχέσεις και τα όνειρά τους. Παράλληλα, παρουσιάζει μια περιοχή της Ισπανίας που η ιστορική παράδοση την θέλει μητριαρχική, μια ψευδή εικόνα που η ταινία υπονομεύει και τελικά ανατρέπει μεθοδικά. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα, 99΄
Χώρα: Ισπανία, 2023
Σκηνοθεσία: Άλβαρο Γκάγκο
Παίζουν: Μαρία Βάσκεζ, Σάντι Πρέγκο, Τατάν, Σουζάνα Σαμπέτρο
Διανομή: One from the heart
===
Μια ζωή – One life
Η ταινία αφηγείται την αληθινή ιστορία του Σερ Νίκολας -Νίκι- Γουίντον (Τζόνι Φλιν), ενός νεαρού άνδρα που ζούσε στο Λονδίνο και μαζί με τη Βρετανική Επιτροπή για τους Πρόσφυγες στην Τσεχοσλοβακία, έσωσε 669 παιδιά από τους Ναζί, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πενήντα χρόνια αργότερα, στο 1988, ο Νίκι (Άντονι Χόπκινς) ζει στοιχειωμένος από τη μοίρα των παιδιών που δεν κατάφερε να φέρει στην Αγγλία και κατηγορεί πάντα τον εαυτό του που δεν έκανε περισσότερα. Όμως όταν μια ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή του BBC, το «That’s Life!», τον καλεί για να αναφερθεί στον εαυτό του και στο έργο του και να γνωρίσει μερικά από τα παιδιά, ενήλικες πλέον, που είχε σώσει το 1939, αρχίζει να συμβιβάζεται με τις ενοχές και τη θλίψη που κουβαλούσε για πέντε δεκαετίες.
INFO
Είδος: Δράμα, Βιογραφία, 110΄
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, 2023
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Χάουιζ
Παίζουν: Τζόνι Φλιν, Άντονι Χόπκινς, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Λένα Όλιν, Τζόναθαν Πράις
Διανομή: Spentzos Film
===
Ο γρήγορος Τσάρλι – Fast Charlie
Ο Τσαρλς Σουίφτ (Πιρς Μπρόσναν) έχει δουλέψει ως εκτελεστής της μαφίας 30 ολόκληρα χρόνια. Είναι ένας αποτελεσματικός, γρήγορος και μάλλον υπεροπτικός εκτελεστής. Φέρει την κάθε αποστολή εις πέρας πολύ γρήγορα, χωρίς μπελάδες, ίχνη και εκπλήξεις. Με τον Σταν (Τζέιμς Κάαν), τον αρχιμαφιόζο του Ορλάντο, είναι σαν οικογένεια, σαν πατέρας με γιο.
Όμως, φτάνει μια στιγμή που δεν λειτουργούν όλα ρολόι. Δεν του φτάνει που του έχουν φορτώσει έναν νέο, απρόβλεπτο συνεργάτη, μαθαίνει ότι πρέπει να βασιστεί για βοήθεια στη ζόρικη, πρώην γυναίκα του νεκρού θύματος, τη Μάρσι (Μορένα Μπακάριν). Ενώ, αργότερα την ίδια νύχτα, ανακαλύπτει ότι ο Σταν και όλη η συμμορία του έχουν σφαγιαστεί, προδομένοι από ένα δικό τους. Οργισμένος και επιφυλακτικός απέναντι σε όλους, ο Τσάρλι ακολουθεί το μονοπάτι της εκδίκησης μέσα από έναν ιστό μαφιόζων και δολοφόνων, ενώ τον καταδιώκει ένας άλλος πανίσχυρος εκτελεστής. Το ανθρωποκυνηγητό που θα ακολουθήσει αποδεικνύει ότι υπάρχει λόγος που τον αποκαλούν Γρήγορο Τσάρλι. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα, Αστυνομικό, 90΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Φίλιπ Νόις
Παίζουν: Πιρς Μπρόσναν, Μορένα Μπακάριν, Τζέιμς Κάαν
Διανομή: Tanweer
===
Ένα γκολ για τη νίκη – Next goal wins
Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αμερικανικής Σαμόα, διαβόητη για την ταπεινωτική της ήττα με σκορ 31-0, στρέφεται στον κακότυχο και αντισυμβατικό προπονητή Τόμας Ρόνγκεν (Μάικλ Φάσμπεντερ) με την ελπίδα να μεταμορφωθεί σε μία αξιοπρεπή, ανταγωνιστική ομάδα.
INFO
Είδος: Κομεντί, 104΄
Χώρα: ΗΒ, ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Τάικα Γουαϊτίτι 
Παίζουν: Μάικλ Φάσμπεντερ, Όσκαρ Κίτλι, Κάιμανα, Ντέιβιντ Φέιν, Ελίζαμπεθ Μος, Ρέιτσελ Χάουζ
Διανομή: Feelgood
===
Η μελωδία της ελευθερίας – Sound of freedom
Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, η ταινία ρίχνει φως στο trafficking. Αφού σώζει ένα νεαρό αγόρι από αδίστακτους διακινητές παιδιών, ένας ομοσπονδιακός πράκτορας μαθαίνει ότι η αδερφή του αγοριού είναι ακόμα αιχμάλωτη και αποφασίζει να ξεκινήσει μια επικίνδυνη αποστολή για να τη σώσει. Καθώς ο χρόνος τελειώνει, εγκαταλείπει τη δουλειά του και ταξιδεύει βαθιά στη ζούγκλα της Κολομβίας, βάζοντας τη ζωή του σε κίνδυνο για να την απελευθερώσει από μια μοίρα χειρότερη από τον θάνατο.
INFO
Είδος: Δραματική, Περιπέτεια, 131
Χώρες: Μεξικό, ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Μοντεβέρντε
Παίζουν: Τζιμ Καβίζελ, Μάιρα Σορβίνο, Μπιλ Καμπ
Διανομή: Feelgood
===
Βάρδια - Dogwatch
Προκειμένου να διαφυλάξουν εμπορικά πλοία που διέρχονται από την Περιοχή Υψηλού Κινδύνου στα ύδατα ανοιχτά της Σομαλίας, μισθοφόροι προσλαμβάνονται για να αντιμετωπίσουν τη σύγχρονη πειρατεία. Η ταινία ξεδιπλώνεται σε τρία κεφάλαια. Ο νεοσύλλεκτος Γιώργος, έχοντας μόλις ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του, θέλει να εργαστεί στην περιοχή. Πρώτα όμως, θα πρέπει να περιμένει στο λιμάνι του Γκάλε στη Σρι Λάνκα, μέχρι να περάσει το πλοίο με το οποίο θα μπαρκάρει για το πρώτο του ταξίδι. Ο έμπειρος Κώστας, στο απόγειο της καριέρας του, φεύγει για ένα ακόμα ταξίδι, ελπίζοντας για μια ευκαιρία να αποδείξει επιτέλους την αξία του. Και ο Βίκτορας ένας βετεράνος ο οποίος, πλησιάζοντας τη σύνταξη, δοκιμάζει την τύχη του στην ξηρά. Ενώ ψάχνει να βρει μια δουλειά γραφείου, παράλληλα αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει έναν νεότερο μισθοφόρο. Οι τρεις ιστορίες μπλέκονται η μία μέσα στην άλλη, ως ένας χαρακτήρας, ο οποίος περνάει τη ζωή του σε βάρδιες, προσδοκώντας την επαφή με τον εχθρό, κάτι που η ίδια του η ύπαρξη καθιστά σχεδόν αδύνατο.
INFO
Είδος: Ντοκιμαντέρ, 78΄
Χώρες: Ελλάδα, Γαλλία, 2022
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Ρέντης
Διανομή: Δαναός 
===
Οι οργανοποιοί των Εξαρχείων
Μια βόλτα ανάμεσα στους κατασκευαστές παραδοσιακών οργάνων στη γειτονιά των Εξαρχείων. Μια περιοχή γεμάτη ζωή, πολιτισμό και αντικρουόμενες απόψεις κάθε είδους και φιλοσοφίας. Μια περιοχή που φιλοξένησε πολλές τέχνες αλλά και το ρεμπέτικο, το οποίο χάρη στους οργανοποιούς που είχαν εγκατασταθεί εδώ και χρόνια στην Αλιπέδου, αναγεννήθηκε και ανακηρύχθηκε εθνική μας κληρονομιά. Σε αυτή την παράξενη και άναρχη γειτονιά, μια ομάδα οργανοποιών δημιουργεί τα περίφημα χειροποίητα μουσικά όργανα της ελληνικής λαϊκής μουσικής.
INFO
Είδος: Ντοκιμαντέρ, 100΄
Χώρα: Ελλάδα, 2023
Σκηνοθεσία:  Νίκος Παπακώστας
Διανομή: New Star
===
Τρεις κλέφτες κι ένα λιοντάρι – Three robbers and a lion
Όλοι θα ζούσαν ειρηνικά στο ειδυλλιακό Κάρδαμο αν δεν υπήρχαν οι τρεις ταραξίες, Κάσπερ, Τζέσπερ και Τζόναθαν. Το χάος κυβερνάει τις ζωές τους και το σπίτι τους. Συγκατοικούν με ένα λιοντάρι και χρειάζονται άμεσα μία οικονόμο, οπότε καταστρώνουν ένα σχέδιο απαγωγής της κυρίας Σοφίας που φημίζεται για τη νοικοκυροσύνη της. Όμως, οι διοικητικές της δεξιότητες είναι ακόμα πιο σπουδαίες από τις οικοκυρικές της: τους βάζει να κάνουν τις δουλειές οι ίδιοι. Όταν αντιλαμβάνονται ότι έχουν πέσει στην παγίδα της προσπαθούν να την ξεφορτωθούν, αλλά αντιμετωπίζουν κι άλλα προβλήματα.
INFO
Είδος: Animation, Οικογενειακό, 80΄
Χώρα: Νορβηγία, 2022
Σκηνοθεσία: Ράσμους Σίβερτσεν
Διανομή: Tanweer