17/1/24

Ο γρήγορος Τσάρλι – Fast Charlie

Θα μπορούσε να είναι άλλη μια περιπέτεια με επαγγελματία εκτελεστή (hitman action movie), αλλά αυτή τη φορά πρωταγωνιστεί η φιγούρα του (πρώην Τζέιμς Μποντ) Πιρς Μπρόσναν καθοδηγούμενου επιπλέον από τον Φίλιπ Νόις (Παιχνίδια Ολέθρου, Άμεσος Κίνδυνος, Ο Φύλακας της Μνήμης).
Για πάρα πολλά χρόνια, ο πρώην πεζοναύτης Τσάρλι Σουίφτ (Πιρς Μπρόσναν)  είναι «ο άνθρωπος που τακτοποιεί εκκρεμότητες» και «εκτελεστής συμβολαίων θανάτου».  Ένας αποτελεσματικός, γρήγορος και μάλλον υπεροπτικός εκτελεστής, για ένα αφεντικό της μαφίας του Ορλάντο -και κολλητό του- με το όνομα Σταν (ο Τζέιμς Κάαν στην τελευταία του ταινία). Όμως η αντίπαλη συμμορία του Μπέγκαρ (Τζμπένγκα Ακινάγκμπε) σκοτώνει τον Σταν και όλους τους δικούς του, με τον Τσάρλι να είναι ο μοναδικός επιζών που αποφασίζει να εκδικηθεί για το θάνατο του φίλου του. Έτσι, για να «διεκπεραιώσει» την υπόθεση συνεργάζεται με τη Μάρσι (Μορένα Μπακάριν), την πρώην σύζυγο του Ρόλο, ενός μαφιόζου που είχε σκοτώσει ο ίδιος.
Κυνικός, φλεγματικός, λακωνικός, πολυμήχανος και με βλέμμα που σκοτώνει πριν το όπλο του, ο Πιρς Μπρόσναν είναι ίσως ο καταλληλότερος για το ρόλο του Τσάρλι (από το μυθιστόρημα «Gun Monkeys» του Βίκτορ Γκίσλερ) και από την πρώτη σεκάνς, ο Φίλιπ Νόις, σου δίνει να καταλάβεις πόσο σκληρό καρύδι είναι ο Τσάρλι: τον βλέπουμε σε ένα σκουπιδότοπο, να του δίνουν εντολή να γδυθεί και εκείνος να μονολογεί: «Πάντα πίστευα ότι η ζωή μου θα τελείωνε έτσι, σε κάποιο ξεχασμένο από το θεό μέρος, από μια σφαίρα που δεν θα έβλεπα να έρχεται. Αλλά ποτέ δεν πίστευα ότι θα με ένοιαζε».
Ο Φίλιπ Νόις σκηνοθετεί κλασικά με το γνωστό του ρυθμό από ταινίες που ήδη γνωρίζουμε και η ταινία συνολικά βλέπεται με ενδιαφέρον. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στους κινηματογράφους από 18/1/2024
Είδος: Δράμα, Αστυνομικό, 90΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Φίλιπ Νόις
Παίζουν: Πιρς Μπρόσναν, Μορένα Μπακάριν, Τζέιμς Κάαν, Τζμπένγκα Ακινάγκμπε
Διανομή: Tanweer