17/1/24

Μητέρα, πατρίδα – Matria

Ένα συγκινητικό και δυνατό φιλμ, για μια εργατική, άτυχη αλλά δυναμική γυναίκα, που δεν το βάζει κάτω παρά τις αντιξοότητες.
Η Ραμόνα (Μαρία Βάσκεζ), παγιδευμένη σε μία αποτυχημένη σχέση με έναν τύπο που «τα θέλει όλα δικά του και έτοιμα» και ταυτόχρονα μητέρα μιας ατίθασης 17χρονης, εργάζεται σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας ψαριών. Μετά από κάποιες αλλαγές στους επικεφαλής του εργοστασίου, που επιφέρουν αλλαγές στη μισθοδοσία των εργαζομένων, η Ραμόνα αναγκάζεται να αναζητήσει νέα δουλειά, καταλήγοντας στη φροντίδα ενός ηλικιωμένου που πρόσφατα έχασε τη γυναίκα του. 
Ο Άλβαρο Γκάγκο καταφέρνει με το ντεπούτο του να συγκρίνεται με τον Κεν Λόουτς, σκιαγραφώντας μια γειτονιά της σύγχρονης Ευρώπης (τη Γαλικία της Ισπανίας) όπου υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης, τα δικαιώματα των εργατριών -κυρίως- υποβαθμίζονται διαρκώς στο βωμό του κέρδους και επηρεάζοντας έτσι την ποιότητα της ζωής, την καθημερινότητα, τις σχέσεις και τα όνειρά τους. Παράλληλα, αποδεικνύεται εξαιρετικά διεισδυτικός στο χαρακτήρα της Ραμόνα, ακολουθώντας την με το φακό του (με την κάμερα στο χέρι) και εκφράζοντας με τη διαρκή κίνησή του, όλα της τα συναισθήματα σε έναν αγώνα να μη μείνει άνεργη ούτε μια στιγμή, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει όλα τα θέματα του σπιτιού και της κόρης της διατηρώντας και το χιούμορ της.
Η Μαρία Βάσκεζ κρατάει πάνω της όλη την ταινία και μεταφέρει στο κοινό τις σκέψεις της, την αγανάκτηση ακόμα και την αισιοδοξία της που την εκφράζει με ένα δηλητηριώδες χιούμορ. 
Ένα δράμα και ταυτόχρονα ένα κοινωνικο-πολιτικό σχόλιο που παρακολουθείται με ενδιαφέρον. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Προβάλλεται στους κινηματογράφους από 18/1/2024
Είδος: Δράμα, 99΄
Χώρα: Ισπανία, 2023
Σκηνοθεσία: Άλβαρο Γκάγκο
Παίζουν: Μαρία Βάσκεζ, Σάντι Πρέγκο, Τατάν, Σουζάνα Σαμπέτρο
Διανομή: One from the heart