17/1/24

Το αλάνι – Scrapper

Μια σχέση κόρης και πατέρα όπου τον πρώτο ρόλο κρατά η κόρη με την απρόσμενη ωριμότητά της, την εφευρετικότητα και το -λόγω άγνοιας κινδύνου- θράσος της.
Η Τζόρτζι (Λόλα Κάμπελ), μια πολυμήχανη 12χρονη, ζει μόνη της σε διαμέρισμα στο Λονδίνο μετά τον θάνατο της μητέρας της, εξαπατώντας συνέχεια τις κοινωνικές υπηρεσίες ότι έχει κηδεμόνες (τον «θείο» της… Ουίνστον Τσόρτσιλ) και αποδεικνύοντας συνεχώς ότι δεν έχει ανάγκη από τους μεγάλους, βγάζοντας χαρτζιλίκι από την πώληση -ως σκραπ- ποδηλάτων που κλέβει τόσο από ιδιώτες, όσο και από τα stands ενοικίασης του δήμου. 
Η γεμάτη φαντασία και περιπέτεια ζωή της Τζόρτζι αλλάζει όταν ξαφνικά την επισκέπτεται ο πατέρας της Τζέισον (Χάρις Ντίκινσον), τον οποίο δεν είχε γνωρίσει ποτέ. Η αναγκαστική συμβίωσή τους θα δημιουργήσει πρωτόγνωρα συναισθήματα και στους δυο, με τον Τζέισον να παρουσιάζεται περισσότερο ευάλωτος από αυτή τη σχέση, μιας και της ομολογεί ότι την εγκατέλειψε επειδή θεωρούσε τον εαυτό του ανώριμο για να την αναθρέψει σωστά. 
Η Σάρλοτ Ρέγκαν σκηνοθετεί με ενσυναίσθηση έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του κεφαλιού της το The Florida Project (2017) του Σον Μπέικερ. Μόνο που εκείνο εκτυλίσσεται στο περιθώριο μιας «περιοχής για πλούσιους» των ΗΠΑ, ενώ το «αλάνι» της ζει σε μια γειτονιά που βρίσκεται πιο κοντά στην εργατική τάξη και πάντως όχι σε μια κοινότητα βγαλμένη από τον Κεν Λόουτς. Η χημεία μεταξύ των δυο βασικών χαρακτήρων είναι εξαιρετική και οι ερμηνείες τους μαγνητίζουν και παρακολουθούνται με ενδιαφέρον.  (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Προβάλλεται στους κινηματογράφους από 18/1/2024
Είδος: Κοινωνικό, Δράμα, 84΄
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, 2023
Σκηνοθεσία: Σάρλοτ Ρέγκαν
Παίζουν: Χάρις Ντίκινσον, Λόλα Κάμπελ, Αλίν Ουζούν
Διανομή: Cinobo