30/11/23

Νέες ταινίες από 30/11/2023 - Παρουσίαση και σχόλια

Παρουσίαση και σχόλια των ταινιών που προβάλλονται στους κινηματογράφους από 30/11/2023: Callas – Paris, 1958 / Πεσμένα φύλλα / Φόνισσα / Παιχνίδια θανάτου / Σιωπηλή οργή
Callas – Paris, 1958 (παρουσίαση)
Η Μαρία Κάλλας, η πεμπτουσία της ντίβας και η προσωποποίηση της όπερας του 20ου αιώνα, έκανε το ντεμπούτο της στις 19 Δεκεμβρίου 1958 στην πολυτελή Όπερα του Παρισιού, σε μια θρυλική παράσταση. Επρόκειτο για ένα σημαντικό κοινωνικό γεγονός, παρόντων του Γάλλου Προέδρου, του Ζαν Κοκτώ, του Δούκα και της Δούκισσας του Γουίνδσορ, του Τσάρλι Τσάπλιν, της Μπριζίτ Μπαρντό και πολλών άλλων. 
Η Κάλλας φορώντας το πιο κομψό της φόρεμα και κοσμήματα αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων, άνοιξε με την άρια «Casta Diva» από τη Νόρμα του Μπελίνι,  μια απαράμιλλη συγχώνευση εξαιρετικής μελωδίας και δραματικής δύναμης. Συνέχισε με  τη στοιχειωμένη σκηνή «Miserere» από το Τροβατόρε του Βέρντι και με το παιχνιδιάρικο «Una voce poco fa» από την Πρώτη Πράξη του «Κουρέα της Σεβίλης» του Ροσίνι και έκλεισε κορυφώνοντας τη βραδιά με μια πλήρως σκηνοθετημένη παράσταση της Δεύτερης Πράξης της «Τόσκα» του Πουτσίνι.
Εκείνη τη βραδιά η Κάλλας ήταν στα καλύτερά της, τόσο ως υψίφωνος όσο και ως ηθοποιός όπερας. Τα οπτικά στοιχεία ήταν εξίσου σημαντικά με τις φωνητικές διαστάσεις στην τέχνη της.
Γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από τη γέννησή της, το ντοκιμαντέρ προβάλλεται για πρώτη φορά εξ ολοκλήρου έγχρωμο και σε 4K Ultra HD, σχολαστικά αποκαταστημένο από τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα αυθεντικά καρούλια των 16mm και μια νέα πηγή ήχου. Είναι δε, μια παραγωγή της ομάδας που ήταν πίσω από τη βραβευμένη ταινία «Maria by Callas» με επικεφαλής τον Samuel Francois-Steininger.
Είναι η μοναδική ευκαιρία να ζήσετε αυτή την ιστορική παράσταση.
INFO
Είδος: Ντοκιμαντέρ, 90΄
Χώρα: Γαλλία, 2023
Σκηνοθεσία: Τομ Γουλφ
Διανομή: στα Village από 2/12/2023
===
Πεσμένα φύλλα - Kuolleet lehdet - Fallen leaves
Ο Άκι Καουρισμάκι επιστρέφει με μια ιστορία για τη λαχτάρα για αγάπη, την αλληλεγγύη, την ελπίδα, το σεβασμό για τους άλλους ανθρώπους και όλα αυτά τα στοιχεία δεμένα με έμμεσες αναφορές στον κινηματογράφο.
Μια γυναίκα και ένας άντρας, σκληρά εργαζόμενοι στη βαριά βιομηχανία και φαινομενικά αταίριαστοι άνθρωποι, συναντιούνται τυχαία μια νύχτα σε ένα καραόκε μπαρ στο Ελσίνκι και προσπαθούν να βρουν τον απόλυτο έρωτα της ζωής τους κόντρα σε μία καταιγίδα κακοτυχίας. 
Εξαιρετικές ερμηνείες και γύρισμα με υφέρποντα σχολιασμό των πάντων από τον Καουρισμάκι, η ταινία κρίθηκε ως καλύτερη ταινία της χρονιάς από τη Διεθνή Επιτροπή Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν 2023. Δείτε την. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Προβάλλεται από 30/11/2023 στους κινηματογράφους
Είδος: Δραματική, Κομεντί, 81΄
Χώρες: Φινλανδία, Γερμανία, 2023
Σκηνοθεσία: Άκι Καουρισμάκι
Παίζουν: Άλμα Πόιστι, Γιούσι Βάτανεν, Αλίνα Τομνίκοφ
Διανομή: Cinobo
===
Φόνισσα
Ψυχολογικό δράμα με φόντο ένα μη αναφερόμενο νησί της Ελλάδας του προηγούμενου αιώνα, στο οποίο η ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία έχει δημιουργήσει ζοφερές συνθήκες για τις γυναίκες που ζουν σε μια συνεχή υποβάθμιση, καταπιεσμένες και αποδεχόμενες την κατώτερη μοίρα τους.
Στο νησί αυτό, η Χαδούλα (εκπληκτική στο ρόλο της η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη), χήρα Ιωάννου Φράγκου, μια γυναίκα που έχει μάθει να επιβιώνει υπηρετώντας πιστά αυτό που της έμαθε η μητέρα της: να διαιωνίζει την υποτίμηση. Όμως μέσα της έχει επαναστατήσει και αυτό δεν θα αργήσει να βγει προς τα έξω, με θύματα του ξεσπάσματός της τα μικρά κορίτσια του νησιού. Αφαιρώντας τους τη ζωή, νιώθει ότι τα απαλλάσσει από το κοινωνικό φορτίο που θα πέσει στους ώμους τους μεγαλώνοντας. Οι πράξεις της νομοτελειακά την φέρνουν αντιμέτωπη με τον νόμο και έτσι εγκαταλείπει το σπίτι της και βρίσκει καταφύγιο στη φύση. Όμως, κι εκεί την ακολουθεί το χρόνιο τραύμα της. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα, Ηθογραφικό, 
Χώρα: Ελλάδα, 2023
Σκηνοθεσία: Εύα Νάθενα
Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Πρωτόπαππα, Έλενα Τοπαλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γεωργιάννα Νταλάρα, Χρήστος Στέργιογλου, Στάθης Σταμουλακάτος, Δημήτρης Ήμελλος, Χριστίνα Μαξούρη, Όλγα Δαμάνη, Έρση Μαλικένζου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Αγορίτσα Οικονόμου, Μιχάλης Οικονόμου, Βερόνικα Δαβάκη, Νίκη Παπανδρέου, Μάνια Παπαδημητρίου, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Τσορτέκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη
Διανομή: Tanweer 
===
Παιχνίδια Θανάτου – All Fun and Games
Ταινία εφηβικού τρόμου, πάνω στη συνταγή του παιδικού τραύματος και της σημασίας των δεσμών της οικογένειας.
Τοποθετημένη στο Σάλεμ, το γνωστό και από άλλες ιστορίες με μαγείας και υπερφυσικών φαινομένων, η ιστορία θέλει τον Μάρκους να ανακαλύπτει μέσα σε ένα θεωρούμενο στοιχειωμένο σπίτι ένα μαχαίρι που τον προκαλεί (και στη συνέχεια όλη την παρέα του) «να υποσχεθούν ότι θα παίξουν ένα παιχνίδι». Θανατηφόρο μάλιστα. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Θρίλερ, Τρόμου, 80΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Έρεν Σελεμπόγλου και Άρι Κόστα
Παίζουν: Άζα Μπάτερφιλντ, Ναταλία Ντάιερ
Διανομή: The Film Group
===
Σιωπηλή οργή – Silent night
Συγκινητική, καθηλωτική, σκληρά βίαιη, εξαγνιστική. Αυτή είναι η τελευταία ταινία του Τζον Γου (Bullet in the Head, The Killer), στην οποία ακολουθούμε την εκδικητική πορεία ενός βασανισμένου πατέρα που είδε το 10χρονο γιο του να πεθαίνει σε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ συμμοριών την παραμονή των Χριστουγέννων. Ενώ αναρρώνει από μια πληγή που του κοστίζει τη φωνή του, κάνει «σκοπό ζωής» την εκδίκηση και ξεκινά ένα εντατικό και δολοφονικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, για να εκδικηθεί το θάνατο του γιου του.  (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Περιπέτεια, Δράσης, 104΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Τζον Γου
Παίζουν: Τζόελ Κίναμαν, Καταλίνα Σαντίνο Μορένο, Κιντ Κούντι, Χάρολντ Τόρες
Διανομή: The Film Group
(Παρουσίαση και κριτικές από την έντυπη Αμαρυσία)