24/11/23

Φόνισσα

Ψυχολογικό δράμα με φόντο ένα μη αναφερόμενο νησί της Ελλάδας του προηγούμενου αιώνα, στο οποίο η ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία έχει δημιουργήσει ζοφερές συνθήκες για τις γυναίκες που ζουν σε μια συνεχή υποβάθμιση, καταπιεσμένες και αποδεχόμενες την κατώτερη μοίρα τους.
Στο νησί αυτό, η Χαδούλα (εκπληκτική στο ρόλο της η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη), χήρα Ιωάννου Φράγκου, μια γυναίκα που έχει μάθει να επιβιώνει υπηρετώντας πιστά αυτό που της έμαθε η μητέρα της: να διαιωνίζει την υποτίμηση. Όμως μέσα της έχει επαναστατήσει και αυτό δεν θα αργήσει να βγει προς τα έξω, με θύματα του ξεσπάσματός της τα μικρά κορίτσια του νησιού. Αφαιρώντας τους τη ζωή, νιώθει ότι τα απαλλάσσει από το κοινωνικό φορτίο που θα πέσει στους ώμους τους μεγαλώνοντας. Οι πράξεις της νομοτελειακά την φέρνουν αντιμέτωπη με τον νόμο και έτσι εγκαταλείπει το σπίτι της και βρίσκει καταφύγιο στη φύση. Όμως, κι εκεί την ακολουθεί το χρόνιο τραύμα της.
Το σκηνοθετικό εγχείρημα της Εύας Νάθενα, εμπνευσμένο από το διαχρονικό μυθιστόρημα «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, έχει το μεγάλο πλεονέκτημα της συμμετοχής της Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η οποία σηκώνει το βάρος της ηρωίδας που υποδύεται σαν να είναι η ίδια. 
Από εκεί και ύστερα, τα αριστοτεχνικά κάδρα και η δυστοπικά σκοτεινή φωτογραφία του Παναγιώτη Βασιλάκη, συμπληρώνουν την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα του έργου και προσφέρουν μια πραγματικά έξοχη εικαστική προσέγγιση του Παπαδιαμάντη, που τον έχει διασκευάσει με μαεστρία η Κατερίνα Μπέη. Η μουσική δε του Δημήτρη Παπαδημητρίου, έρχεται να ολοκληρώσει αυτή την πραγματικά ξεχωριστή -για τα ελληνικά δεδομένα- παραγωγή. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 30/11/2023 στους κινηματογράφους
Είδος: Δράμα, Ηθογραφικό, 
Χώρα: Ελλάδα, 2023
Σκηνοθεσία: Εύα Νάθενα
Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Πρωτόπαππα, Έλενα Τοπαλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γεωργιάννα Νταλάρα, Χρήστος Στέργιογλου, Στάθης Σταμουλακάτος, Δημήτρης Ήμελλος, Χριστίνα Μαξούρη, Όλγα Δαμάνη, Έρση Μαλικένζου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Αγορίτσα Οικονόμου, Μιχάλης Οικονόμου, Βερόνικα Δαβάκη, Νίκη Παπανδρέου, Μάνια Παπαδημητρίου, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Τσορτέκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη
Διανομή: Tanweer