23/11/23

Νέες ταινίες από 23/11/2023 - Παρουσίαση και σχόλια

Παρουσίαση και σχολιασμός των ταινιών που προβάλλονται στους κινηματογράφους από 23/11//23: Με τα μάτια της Ντάλβα / Ναπολέων / Ο δρόμος της εξιλέωσης / Πράσινα σύνορα / Κόκκινος ουρανός / Ευχή
Με τα μάτια της Ντάλβα - Love according to Dalva
Η 12χρονη Ντάλβα ζει μόνη της με τον πατέρα της. Ένα βράδυ, η αστυνομία εισβάλλει στο σπίτι τους συλλαμβάνει τον πατέρα της και εκείνη την παραδίδει σε ίδρυμα της κοινωνικής πρόνοιας. Καθώς η Ντάλβα γίνεται φίλη με τη νέα της συγκάτοικο Σαμία και τον κοινωνικό λειτουργό Τζέιντεν, σταδιακά καταλαβαίνει ότι η αγάπη που μοιραζόταν με τον πατέρα της δεν ήταν αυτό που νόμιζε. Αυτό δεν θα της είναι εύκολο. Όπως δεν ήταν εύκολο και το εγχείρημα της νέας σκηνοθέτριας Εμανουέλ Νικό, που όμως κατάφερε η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία -χωρίς να καταφεύγει σε «σκηνές σκανδάλου» και σε μελοδραματισμούς- να θίγει τρυφερά και με ενσυναίσθηση το πραγματικά σκληρό θέμα της. 
Συνολικά, μια ταινία που αξίζει να δείτε. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα, 83’
Χώρες: Γαλλία, Βέλγιο, 2022
Σκηνοθεσία: Εμανουέλ Νικό
Πρωταγωνιστούν: Ζέλντα Σαμσόν, Αλέξις Μανέντι, Φαντά Γκιρασί
Διανομή: Cinobo
===
Ναπολέων - Napoleon
Μια πολεμική ταινία εποχής με φόντο την άνοδο και την πτώση του Ναπολέοντα (ναι, αυτού που ηττήθηκε στο Βατερλώ).
Ο Ρίντλεϊ Σκοτ, που σαφώς μας έχει χαρίσει αριστουργήματα, προσπαθεί να σκιαγραφήσει την άνοδο και την πτώση του Ναπολέοντα και ευτυχώς που έχει τον Γιοακίν Φίνιξ να γεμίζει πληθωρικά την οθόνη σε ένα ρόλο πολύ επιφανειακό, σεναριακά. Λιγότερο επιφανειακό όμως, από το ρόλο της Βανέσα Κίρμπι, η οποία ως Ιωσηφίνα «δεν γεμίζει το μάτι» του θεατή ότι θα μπορούσε να εμπνεύσει έναν ανερχόμενο αξιωματικό, ώστε να τον οδηγήσει μέχρι το θρόνο και χωρίς αυτήν στο Βατερλώ.
Η ταινία είναι ενδιαφέρουσα -χωρίς να είναι βέβαιο ότι είναι ιστορικά ακριβής- και φυσικά τεχνικά άρτια. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα, Ιστορικό, Περιπέτεια, 158΄
Χώρα: 2023
Σκηνοθεσία: Ρίντλεϊ Σκοτ
Παίζουν: Γιόακιν Φίνιξ,Βανέσα Κίρμπι, Μπεν Μάιλς
Διανομή: Feelgood
===
Ο δρόμος της εξιλέωσης - Desperation road
Ένα σύγχρονο νουάρ αστυνομικό δράμα, με ψυχολογικές προεκτάσεις που διαδραματίζεται σε μία μικρή πόλη του Μισισιπή, εκεί όπου διασταυρώνονται οι δρόμοι ενός μόλις αποφυλακισμένου και μίας μητέρας με την μικρή  της κόρη, να βρίσκονται σε απόγνωση.
Η Ναντίν Κρόκερ έχει δημιουργήσει ένα βραδυφλεγές ψυχολογικό δράμα χαρακτήρων, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μάικλ Φάρις Σμιθ που έχει κάνει και το σενάριο, το οποίο στηρίζεται στη μοίρα των ανθρώπων που βασανίζονται από το παρελθόν τους και βρίσκονται σε απόγνωση. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Αστυνομική, 112΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Ναντίν Κρόκερ
Παίζουν: Γκάρετ Χέντλαντ, Γουίλα Φιτζέραλντ, Ράιαν Χερστ, Μελ Γκίμπσον
Διανομή: Tanweer
===
Πράσινα σύνορα - Green border
Μια ταινία που θέτει τρομακτικά ηθικά διλήμματα τα οποία συνηθισμένοι άνθρωποι καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά. Είναι η ταινία που έστρεψε την κυβέρνηση της Πολωνίας εναντίον της σκηνοθέτριας και χαρακτηρίστηκε ως αντιπολωνική προπαγάνδα, αφηγείται τις εμπειρίες συνοριοφυλάκων, ακτιβιστών και μεταναστών στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας. Εκεί στα βαλτώδη δάση που σχηματίζουν το λεγόμενο «πράσινο σύνορο», αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη βρίσκονται παγιδευμένοι στη γεωπολιτική κρίση που έχει κατασκευάσει η προπαγάνδα του Λευκορώσου δικτάτορα Αλεξάντερ Λουκασένκο και θα συγκρουστούν οι ζωές μιας οικογένειας Σύριων προσφύγων, μιας Βρετανίδας ακτιβίστριας και ενός νεαρού συνοριοφύλακα.  Σαν πιόνια σε έναν αόρατο πόλεμο.
INFO
Είδος: Δράμα, 147΄
Χώρες: Πολωνία, Γαλλία, Τσεχία, Βέλγιο, 2023
Σκηνοθεσία: Ανιέσκα Χόλαντ
Παίζουν: Τζαλάλ αλ Τάουιλ, Μάγια Οστασέφσκα, Μοχάμαντ αλ Ράσι, Τόμας Βλόσοκ, Ντάλια Ναούς, Μπέι Τζένετι Ατάι
Διανομή: Danaos Films
===
Κόκκινος ουρανός - Afire
Μια ταινία γύρω από την αθωότητα. Mια «καλοκαιρινή» γερμανική ταινία που ξεκινά μέσα στην παράδοση των γερμανικών ρομαντικών ονείρων. Το δάσος, η μουσική και νέοι άνθρωποι που ταξιδεύουν με το αυτοκίνητο και χάνονται. 
Ένα μικρό εξοχικό στη Βαλτική θάλασσα. Οι μέρες είναι ζεστές και δεν έχει βρέξει εδώ και εβδομάδες. Τέσσερις νέοι συναντιούνται, παλιοί και νέοι φίλοι. Τα ξερά δάση που τους περιβάλλουν παίρνουν φωτιά, όπως ανάλογα και τα συναισθήματα τους. Η ευτυχία, η απόλαυση και η ο έρωτας, αλλά ταυτόχρονα η ζήλεια, η πικρία και οι εντάσεις. Πολύ σύντομα οι φλόγες φτάνουν και εκεί.
INFO
Είδος: Αισθηματικό, Κομεντί, 102΄
Χώρα: Γερμανία, 2023
Σκηνοθεσία: Κρίστιαν Πέτζολντ
Παίζουν: Τόμας Σούμπερτ, Πόλα Μπιρ, Ένο Τρεμπς
Διανομή: One From The Heart
===
Ευχή - Wish
Το Wish θα ακολουθήσει μια νεαρή κοπέλα που ονομάζεται Asha που εύχεται σε ένα αστέρι και παίρνει άμεση απάντηση από το αστέρι που δημιουργεί προβλήματα κατεβαίνοντας από τον ουρανό για να μείνει μαζί της.
INFO
Είδος: Animation, Περιπέτεια, Κωμωδία, 95΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Κρις Μπακ και Φον Βερασουνθορν
Διανομή: Feelgood
===