20/11/23

Με τα μάτια της Ντάλβα - Love according to Dalva

Μια ιστορία αντίστροφης ενηλικίωσης, από την ωριμότητα στην αγνότητα της παιδικής ηλικίας, με θέμα την παιδική σεξουαλική κακοποίηση.
Μέσα από το φακό της Εμανουέλ Νικό στην πρώτη σεκάνς της ταινίας κινούμαστε στο απόλυτο σκοτάδι και ακούμε τις φωνές ενός νέου κοριτσιού, που διαμαρτύρεται και φωνάζει «πού πάνε τον Ζακ» και «γιατί της παίρνουν τον Ζακ από κοντά της». Όταν φύγει το σκοτάδι, η Ντάλβα, ένα όμορφο κορίτσι περίπου 12 ετών, φαίνεται να μην έχει αντιληφθεί τι έχει συμβεί. Συμπεριφέρεται σαν μεγάλη γυναίκα και όταν την οδηγούν σε ένα ίδρυμα κρατικής πρόνοιας για νέα παιδιά σαν κι αυτήν, απαιτεί να της εξηγήσουν πού έχουν πάει τον Ζακ και όταν της εξηγούν ότι ο πατέρας της συνελήφθη ύστερα από καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση εις βάρος της και αιμομιξία, δεν καταλαβαίνει τίποτα. Επιμένει ότι δεν έχει κακοποιηθεί ποτέ και ότι με τον Ζακ είχαν τρυφερές σχέσεις και ποτέ δεν την κακοποίησε και πάντα την περιποιόταν: καλό και ακριβό ντύσιμο, κοσμήματα και παπούτσια «και μια φορά το μήνα κομμωτήριο». Δεν είχε ποτέ άλλες προσλαμβάνουσες. Από τα πέντε της, θεωρεί ότι η μητέρα της τους εγκατέλειψε και ο Ζακ (ποτέ «ο πατέρας μου») ανέλαβε τα πάντα, μέχρι και την εκπαίδευση της. Ποτέ δεν κοινωνικοποιήθηκε. Με τα μάτια της, δεν υπάρχει άλλος κόσμος και όσοι επιχειρούν να την προστατεύσουν στο ίδρυμα, θέλουν το κακό της και το κακό του Ζακ.
Η Ντάλβα, πρέπει να καταλάβει, πρώτον, ότι η αγάπη που μοιραζόταν με τον πατέρα της δεν ήταν αυτό που νόμιζε και κατόπιν να ωριμάσει επιστρέφοντας στην παιδική ηλικία που ποτέ δεν γνώρισε. Αυτό δεν θα είναι εύκολο. 
Όπως δεν ήταν εύκολο και το εγχείρημα της νέας σκηνοθέτριας Εμανουέλ Νικό, που όμως κατάφερε η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία -χωρίς να καταφεύγει σε «σκηνές σκανδάλου» και σε μελοδραματισμούς- να θίγει τρυφερά και με ενσυναίσθηση το πραγματικά σκληρό θέμα της.
Η νεαρή Ζέλντα Σαμσόν είναι εκπληκτική ως Ντάλβα, σε όλες τις μεταμορφώσεις της από την αρχή μέχρι το φινάλε και ο Αλέξις Μανέντι (ως ο υπομονετικός μαζί της κοινωνικός λειτουργός), την υποστηρίζει με θαυμάσιο τρόπο, όπως και η Φαντά Γκιρασί ως «πραγματική της φίλη».
Συνολικά, μια ταινία που αξίζει να δείτε. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 23/11/2023 στους κινηματογράφους 
Είδος: Δράμα, 83’
Χώρες: Γαλλία, Βέλγιο, 2022
Σκηνοθεσία: Εμανουέλ Νικό
Πρωταγωνιστούν: Ζέλντα Σαμσόν, Αλέξις Μανέντι, Φαντά Γκιρασί
Διανομή: Cinobo