16/11/23

Νέες ταινίες από 16/11/2023 - Παρουσίαση και κριτική

Παρουσίαση και κριτική των ταινιών που προβάλλονται στου κινηματογράφους από 16/11/2023: Εξέλιξη / Ο πατέρας του στρατιώτη / May December / The Hunger Games: Η μπαλάντα των αηδονιών & των φιδιών / Το τέρας / Τέσσερις κόρες / Όλη η ομορφιά και αιματοχυσία / Ουρανός (Επαν.)
Εξέλιξη – The Promotion
Αυτοαναφορική, κυρίως, ταινία του σκηνοθέτη, μέσα από την ιστορία ενός πατέρα και του γιού του που με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ζητά από τον πατέρα του την επιβεβαίωση.
Ο Χούρσογλου (Λευτέρης Δημακόπουλος το 1993 και Ο Διαχειριστής το 2009) μέσα από αυτή την ταινία και με την προσωπική του εμπειρία των 19 ετών που διδάσκει Σκηνοθεσία στο Αριστοτέλειο, καταφέρνει να εκφράσει όχι μόνον την αγάπη του γι’ αυτό που κάνει, αλλά και τις δυσκολίες και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε για να περάσει το πάθος του στους νέους κινηματογραφιστές. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Προβάλλεται από 16/11/2023 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας
Είδος: Δράμα, 99΄
Χώρα: Ελλάδα, 2023
Σκηνοθεσία: Περικλής Χούρσογλου 
Παίζουν: Αλέξανδρος Λογοθέτης, Βασίλης Κολοβός, Ελένη Γερασιμίδου, Δημήτρης Ναζίρης, Γιώτα Μηλίτση και σε έκτακτη εμφάνιση Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη
===
Ο πατέρας του στρατιώτη - Tirailleurs - Father & soldier 
Πολυεπίπεδο και άνισο μελόδραμα του Ματιέ Βαντεπιέ, που αποκαλύπτει πρώτα μια σχεδόν άγνωστη πτυχή της Γαλλικής συμμετοχής στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ύστερα τα συναισθήματα εκείνων που πολέμησαν υποχρεωτικά σ’ αυτόν χωρίς να το θέλουν, μόνο και μόνον επειδή ανήκαν σε χώρα-αποικία της Γαλλίας. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα, Πολεμικό, 109΄ 
Χώρες: Γαλλία, Σενεγάλη, 2022
Σκηνοθεσία: Ματιέ Βαντεπιέ
Παίζουν: Ομάρ Σι, Αλασάν Ντιόνγκ, Γιόνας Μπλοκέτ
Διανομή: Weirdwave
===
May December
Βραδυφλεγής αφήγηση της ιστορίας της ηθοποιού Ελίζαμπεθ (Νάταλι Πόρτμαν), που θέλει να ερευνήσει τη ζωή μιας γυναίκας που πρέπει να υποδυθεί. Αυτή είναι η 36χρονη Γκρέισι, η οποία στα 16 της είχε προκαλέσει σκάνδαλο, αποπλανώντας τον 13χρονο Τζος. Σήμερα, το ζευγάρι (Τζούλιαν Μουρ και Τσαρλς Μέλτον) ζει μια φαινομενικά ειδυλλιακή προαστιακή ζωή και η οικογενειακή τους γαλήνη θα διαταραχθεί απότομα από την έλευση της Ελίζαμπεθ, η οποία όσο βυθίζεται στην καθημερινότητα του ζευγαριού, αποκαλύπτει την άβολη πραγματικότητα του σκανδάλου, φέρνοντας στην επιφάνεια καταπιεσμένα συναισθήματα.
INFO
Είδος: Δράμα, 117΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Τοντ Χέινς
Παίζουν: Νάταλι Πόρτμαν, Τζούλιαν Μουρ, Τσαρλς Μέλτον
Διανομή: The Film Group
===
Το τέρας – Kaibutsu – Monster
Όταν ο μικρός της γιος Μινάτο αρχίζει να συμπεριφέρεται περίεργα, η μητέρα του νιώθει ότι κάτι δεν πάει καλά. Ανακαλύπτοντας ότι ένας δάσκαλος είναι υπεύθυνος, απαιτεί από το σχολείο να μάθει τι συμβαίνει. Καθώς όμως η ιστορία ξετυλίγεται μέσα από τα μάτια της μητέρας, της δασκάλας και του παιδιού, η αλήθεια αναδεικνύεται σταδιακά.
INFO
Είδος: Δράμα, Θρίλερ, 126΄
Χώρα: Ιαπωνία, 2023
Σκηνοθεσία: Χιροκάζου Κόρε-Έντα
Παίζουν: Σακούρα Άντο, Έιντα Νακαγιάμα, Σόγια Κουροκάβα, Γιούκο Τανάκα
Διανομή: Spentzos Film
===
Τέσσερις κόρες – Les filles d'Olfa
Η σπαρακτική ιστορία της Όλφα, μητέρας τεσσάρων κοριτσιών από την Τυνησία που μια μέρα είδε τις δύο μεγαλύτερες κόρες της να εξαφανίζονται για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος. Το ανεκπλήρωτο κενό καθώς και άλλα κομβικά οικογενειακά πρόσωπα ξαναζωντανεύουν επαγγελματίες ηθοποιοί, σε μια κινηματογραφική πρόκληση που ακροβατεί διαρκώς μεταξύ της πραγματικότητας και της αναπαράστασής της. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα, 107΄
Χώρα: Τυνησία, 2023
Σκηνοθεσία: Καουτέρ Μπεν Xανία
Παίζουν: Έγια Σικαουί, Ταγσίρ Σικαουί, Ζινέ Ελ-Αμπιντίν Μπεν Αλί
Διανομή: New Star 
===
The Hunger Games: Η μπαλάντα των αηδονιών & των φιδιών - The Hunger Games: The ballad of songbirds and snakes
Prequel, της γνωστής σειράς ταινιών (από το 2012), που ανατρέχει 64 χρόνια πριν η Κάτνις Έβερντιν προσφερθεί εθελοντικά ως Φόρος για τους Αγώνες Πείνας και δεκαετίες πριν ο Σνόου, γίνει ο τυραννικός πρόεδρος της Πάνεμ. Ο νεαρός Σνόου αποτελεί την τελευταία ελπίδα για την κάποτε περήφανη και τώρα ξεπεσμένη οικογένεια Σνόου σε μία μεταπολεμική Κάπιτολ. Στα όρια της φτώχιας, ο Σνόου δέχεται απρόθυμα τον ρόλο του μέντορα της Λούσι, που είναι Φόρος της Περιοχής 12 στους 10ους Αγώνες Πείνας. Με την Λούσι να αιχμαλωτίζει το κοινό της Πάνεμ, ο Σνόου βλέπει την ευκαιρία να αλλάξει τη μοίρα και των δύο. Ενώνεται με εκείνη προκειμένου να ανατρέψει τις πιθανότητες υπέρ τους και ξεκινά έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο για να επιβιώσει και να αποκαλύψει αν τελικά θα γίνει αηδόνι ή φίδι. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Φαντασίας, Περιπέτεια, 157΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Φράνσις Λόρενς
Παίζουν: Ρέιτσελ Ζέγκλερ, Τομ Μπλάιθ, Χάντερ Σάφερ, Βαϊόλα Ντέιβις, Πίτερ Ντίνκλεϊτζ, Τζέισον Σβάρτσμαν
Διανομή: Spentzos Film
===
Όλη η ομορφιά και αιματοχυσία – All the beauty and the bloodshed
Η ταινία αφηγείται την ταραχώδη ζωή και το έργο της κορυφαίας φωτογράφου Ναν Γκόλντιν. Ταυτόχρονα, όμως, καταγράφει τον επίμονο αγώνα της να ξεσκεπάσει την δυναστεία μεγιστάνων φαρμακοβιομηχάνων που κρυβόταν πίσω από τη θανατηφόρα επιδημία οπιοειδών OxyContin η οποία στοίχισε τη ζωή σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Με ένα πολλαπλά συγκλονιστικό φιλμ, η βραβευμένη με Όσκαρ δημιουργός διηγείται πώς ένας άνθρωπος μετέτρεψε το προσωπικό του τραύμα σε σανίδα σωτηρίας για τους άλλους, αποδεικνύοντας ότι το να αλλάξεις τον κόσμο είναι η μεγαλύτερη μορφή τέχνης και η ύστατη πολιτική πράξη.
INFO
Είδος: Ντοκιμαντέρ, Δραματοποιημένο, 120΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2022
Σκηνοθεσία: Λόρα Πόιτρα
Παίζουν: Ναν Γκόλντιν, Ντέιβιντ Βελάσκο, Μέγκαν Κάπλερ
Διανομή: Strada Films
=== 
Ουρανός (Επαν.)
Το σενάριο βασίζεται σε αφηγήσεις ανθρώπων, ενώ ο σκηνοθέτης βλέπει τον πόλεμο μέσα από τους ανθρώπους που χάθηκαν, σε αντίστιξη με την ειρηνική ζωή τους. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα, 73΄
Χώρα: Ελλάδα, 1962
Σκηνοθεσία: Τάκης Κανελλόπουλος
Παίζουν: Τάκης Εμμανουήλ, Φαίδων Γεωργίτσης, Νίκη Τριανταφυλλίδη, Αιμιλία Πίττα, Ελένη Ζαφειρίου, Λάζος Τερζάς, Κώστας Καραγιώργης, Νίκος Τσαχιρίδης
Διανομή: New Star