15/11/23

Τέσσερις κόρες – Les filles d'Olfa

Η υποψήφια για Όσκαρ Καουτέρ Μπεν Ανιά (The Man Who Sold His Skin) αφηγείται την σπαρακτική ιστορία της Όλφα, μητέρας τεσσάρων κοριτσιών από την Τυνησία
που μια μέρα είδε τις δύο μεγαλύτερες κόρες της να εξαφανίζονται για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος. 
Μια ταινία που αναφέρεται με αφοπλιστική αμεσότητα στη μνήμη, τη μητρότητα και τον χώρο που απομένει στις γυναίκες που ζουν μέσα ασφυκτικό πατριαρχικό πλαίσιο. Μια ταινία, που δείχνει επίσης ότι γυναίκες που ζουν κάτω από τις ίδιες συνθήκες μπορούν να δέχονται διαφορετικές επιρροές από θρησκευτικά ή πολιτικά δόγματα. Οι δύο μεγαλύτερες από τις κόρες της Όφρα έφυγαν για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ισλαμιστών, ενώ οι άλλες δυο οι μικρότερες που έμειναν πίσω, αφηγούνται τις αναμνήσεις της ζωής τους πριν και μετά την αναχώρηση των μεγαλύτερων, ξεδιπλώνοντας ταυτόχρονα τις συνέπειες της στιγμής που η θηλυκότητά τους συναντά τον πολιτισμό και εκφράζοντας την ανάγκη να πάρουν κάποτε την κατάσταση στα χέρια τους.
Η σκηνοθέτρια Καουτέρ Μπεν Ανιά έχοντας πλήρη επίγνωση της άρρηκτης σχέσης που συνδέει κάθε ερευνητή με το αντικείμενο της έρευνάς του, με την ταινία της αυτή, δημιουργεί έναν υπερπολύτιμο χώρο, ώστε η οικογένεια της Όλφα να διεκδικήσει κάτι από την επούλωση και την αυτογνωσία που τόση ανάγκη έχει.
Το ανεκπλήρωτο κενό αυτών των στενών κοινωνιών, καθώς και άλλες κομβικές οικογενειακές και λεπτές, γεμάτες ευαισθησία σχέσεις, οι ηθοποιοί τις αναπαριστούν με εξαιρετικές ερμηνείες, σε μια κινηματογραφική πρόκληση που ακροβατεί διαρκώς μεταξύ της πραγματικότητας και της αναπαράστασής της. 
INFO
Προβάλλεται από 16/11/2023 στους κινηματογράφους
Είδος: Δράμα, 107΄
Χώρα: Τυνησία, 2023
Σκηνοθεσία: Καουτέρ Μπεν Ανιά
Παίζουν: Έγια Σικαουί, Ταγσίρ Σικαουί, Ζινέ Ελ-Αμπιντίν Μπεν Αλί
Διανομή: New Star