21/11/23

Ναπολέων – Napoleon

Μια πολεμική ταινία εποχής με φόντο την άνοδο και την πτώση του Ναπολέοντα (ναι, αυτού που ηττήθηκε στο Βατερλώ).
Ο Ρίντλεϊ Σκοτ, που σαφώς μας έχει χαρίσει αριστουργήματα, προσπαθεί να σκιαγραφήσει την άνοδο και την πτώση του Ναπολέοντα και ευτυχώς που έχει τον Γιοακίν Φίνιξ να γεμίζει πληθωρικά την οθόνη σε ένα ρόλο πολύ επιφανειακό, σεναριακά. Λιγότερο επιφανειακό όμως, από το ρόλο της Βανέσα Κίρμπι, η οποία ως Ιωσηφίνα «δεν γεμίζει το μάτι» του θεατή ότι θα μπορούσε να εμπνεύσει έναν ανερχόμενο αξιωματικό, ώστε να τον οδηγήσει μέχρι το θρόνο και χωρίς αυτήν στο Βατερλώ.
Η κάμερα του Ρίντλεϊ Σκοτ όταν κινείται στα πεδία, πραγματικά προάγει την ιδέα του κινηματογράφου μέσα από απαιτητικές δυναμικές σκηνές μάχης, εκφράζοντας ρεαλιστικά τη φρίκη του πολέμου και μάλιστα «πολέμου εποχής», όταν οι στρατιώτες συμπλέκονταν σώμα με σώμα και όταν τα άλογα όχι μόνον χρησιμοποιούνταν σαν όπλα, αλλά «πλήρωναν και τη νύφη». Η σκηνή που το άλογο του Ναπολέοντα τρώει την οβίδα κατάστηθα και ο Βοναπάρτης απλά πέφτει και συνεχίζει σαν πεζικάριος την επίθεση, είναι χαρακτηριστικά σκληρή. Ευτυχώς τότε δεν υπήρχαν ζωόφιλοι όπως σήμερα και οι στρατοί χρησιμοποιούσαν άλογα, μουλάρια και γαϊδούρια στους πολέμους. Ακόμα και στο Αλβανικό Έπος και μεταγενέστερα, στον ελληνικό στρατό υπήρχε το Σώμα «Ιππικού-Τεθωρακισμένων».  
Για να τελειώνουμε με τα αστεία, η ταινία είναι θεαματική ως προς τις μάχες και «κάνει κοιλιά» κυρίως όταν ασχολείται με τη σχέση Βοναπάρτη και Ιωσηφίνας. Σχέση  άνευρη και άνευ πάθους, τόσο που να δικαιολογείται, ότι από αυτήν ο Ναπολέων εμπνεόταν για τις εκστρατείες του.
Η μουσική του Μάρτιν Φιπς γεμίζει συγκλονιστικά από την πρώτη μέχρι την τελευταία σεκάνς, όλες τις σκηνές δίνοντας πνοή στην ταινία. Όπως και η σκοτεινή φωτογραφία του Ντάριους Γουόλσκι, που μαζί με τα αυθεντικά κοστούμια αποδίδουν πειστικά την εποχή.
Η ταινία είναι ενδιαφέρουσα -χωρίς να είναι βέβαιο ότι είναι ιστορικά ακριβής- και φυσικά τεχνικά άρτια. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Είδος: Δράμα, Βιογραφικό, Περιπέτεια, 158΄
Χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Ρίντλεϊ Σκοτ
Παίζουν: Γιόακιν Φίνιξ, Βανέσα Κίρμπι, Ταχάρ Ραχίμ, Ρούπερτ Έβερετ, Μπεν Μάιλς
Διανομή: Feelgood